Σε μια νέα παράσταση, στο ασφαλές σκηνικό που πρόσφερε το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, ένας άλλος Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χθες για να παρουσιάσει τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα στις πληγείσες περιοχές από τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου. «Είμαστε υποχρεωμένοι να σκύψουμε το κεφάλι και να δούμε και τα πώς και τα γιατί αυτής της τραγωδίας» υποστήριξε, ενώ (έχοντας επίγνωση του σοκ αλλά και της δυσαρέσκειας των πολιτών για την αδυναμία της πολιτείας να αποτρέψει την καταστροφή και τους δεκάδες θανάτους) άφησε στην άκρη τη γραμμή του «δεν έγιναν λάθη».

Αν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, όπως η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, προσήλθαν χαμογελαστοί στη διευρυμένη σύσκεψη, ο ίδιος εμφανίστηκε έντονα προβληματισμένος και αναγνώρισε αυτή τη φορά – με  έμμεσο τρόπο – λάθη και παραλείψεις κατά τις κρίσιμες ώρες. «Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις την ώρα του κακού» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ (σε εντελώς άλλο μήκος κύματος από ορισμένους υπουργούς του)  έκανε λόγο για «πένθος» και χρησιμοποίησε αρκετές φορές τον όρο «τραγωδία» για να περιγράψει την καταστροφή και τις ανθρώπινες απώλειες που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά. «Το πένθος είναι εδώ και 15 μέρες παρόν σε όλες τις λέξεις και σε όλες μας τις κινήσεις. Και κανείς δεν μπορεί να μη σκύψει το κεφάλι κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια των συνανθρώπων μας» υποστήριξε. Παράλληλα, προχώρησε ένα βήμα ακόμα για να απαντήσει και σε εκείνους που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για άρνηση ανάληψης ευθυνών. «Μπροστά σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία», ανέφερε, «αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, γιατί εμείς είμαστε επικεφαλής, εμείς κυβερνάμε αυτόν τον τόπο σήμερα, με όλες τις παθογένειες που κληρονομήσαμε. Αλλά τις κληρονομήσαμε για να τις αλλάξουμε, όχι για να τις διαιωνίσουμε. Και εκεί είναι η μεγάλη μας ευθύνη».

Μπαράζ κατεδαφίσεων. Από την πρωθυπουργική παρέμβαση έγινε εμφανές ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το επόμενο διάστημα ένα μπαράζ με κατεδαφίσεις, προκειμένου να ανατρέψει την εικόνα της κυβερνητικής διαχειριστικής αδυναμίας. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για την επόμενη μέρα και την αντίδραση της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του ότι είναι αποφασισμένος να οχυρωθεί πίσω από τη γραμμή «τέλος στα αυθαίρετα, παρά το πολιτικό κόστος» και επιχείρησε να αναδείξει τη βούλησή του να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις για να διορθώσει τα «κακώς κείμενα», αλλά και προφανώς για να πετάξει έντεχνα το μπαλάκι των ευθυνών για την αυθαίρετη δόμηση όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, που εξελέγη το 2015, αλλά στα κόμματα που κυβέρνησαν από τη Μεταπολίτευση και μετά. «Οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να ξηλώσουμε, να γκρεμίσουμε μια μια τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος. Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί από εδώ και στο εξής να γίνεται ανεκτό. Οτιδήποτε καταστρέφει δάση και ακρογιαλιές, οτιδήποτε εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί» ανέφερε με έμφαση, ορίζοντας την αναγκαιότητα της παρέμβασης και ως χρέος απέναντι στους νεκρούς.

Από εκείνο το σημείο και μετά, όμως, η επιλογή του Πρωθυπουργού να προχωρήσει σε άτυπο συμψηφισμό ευθυνών με την αντιπολίτευση και να την κατηγορήσει ότι έχει μεγαλύτερες ευθύνες, επειδή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν τη χώρα επί δεκαετίες σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε εξίσου εμφανή την πρόθεση της κυβέρνησης να επενδύσει και σε ένα πολωτικό σκηνικό με την αντιπολίτευση για το παρελθόν, επιχειρώντας να μεταφέρει της πολιτική σύγκρουση για τις φονικές πυρκαγιές σε ένα διαφορετικό γήπεδο.

Οι αναφορές του Πρωθυπουργού σε «πρωτομάστορες του ρουσφετιού, της συναλλαγής και των αυθαιρέτων, με τους πολιτευτές και τους νομάρχες, τα πολιτικά τζάκια και τα τοπικά κυκλώματα που τροφοδοτούνταν από τη συναλλαγή και τη διαφθορά και κερδοσκοπούσαν παντοιοτρόπως σε αυτό το οικιστικό τερατούργημα» άναψαν ήδη φωτιές – και σε αυτή τη γραμμή θα κινηθεί το Μέγαρο Μαξίμου και το προσεχές διάστημα, απαιτώντας από την ατιπολίτευση να κάνει τη δική της αυτοκριτική. «Αντί για αυτοκριτική, κουνούν το δάχτυλο στα αποκαΐδια, στην καλύτερη περίπτωση. Στη χειρότερη ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό με ένα πλατύ χαιρέκακο, χαμόγελο ευτυχίας… Αντιμετωπίζουν, δυστυχώς, την τραγωδία ως πολιτική ευκαιρία», ήταν η κατεύθυνση που υπέδειξε χθες ο Πρωθυπουργός για μια κυβερνητική αντεπίθεση.

Πρώτα έσωσαν τα αυθαίρετα και τώρα θέλουν να τα κατεδαφίσουν

Με δέσμη μέτρων που έρχονται κατόπιν εορτής και ανακυκλώνονται τις τελευταίες ημέρες από συναρμόδιους υπουργούς, ολοκληρώθηκε η κυβερνητική παράσταση στο Λαύριο, πυροδοτώντας έναν νέο κύκλο σύγκρουσης με την αντιπολίτευση. Απέναντι στο όψιμο ενδιαφέρον της για την κατεδάφιση αυθαιρέτων, μάλιστα, η κυβέρνηση βρέθηκε υπόλογη και για τη διαφορετική κατεύθυνση που ακολουθούσε μέχρι πρότινος, επιτρέποντας τη διαιώνιση των αυθαιρεσιών. Αποκαλυπτική αυτής της τακτικής υπήρξε η καταγγελία του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ανέδειξε την κυβερνητική παρέμβαση μέσω τροπολογίας στη Βουλή, τον Νοέμβριο του 2015 – με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, όπως ανέφερε -, με την οποία είχε ανασταλεί η κατεδάφιση αυθαιρέτων, ακόμη και ύστερα από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Με το μήνυμα ότι ο Πρωθυπουργός άργησε τρία χρόνια, εξάλλου, υποδέχθηκε τις εξαγγελίες Τσίπρα η αξιωματική αντιπολίτευση. Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, κάνοντας λόγο για «θλιβερό Πρωθυπουργό» που «έχει ακέραια την ευθύνη για την τραγωδία και δεν θα ξεφύγει από αυτή», διερωτήθηκε ποιος, εκτός από τους υπουργούς του και την περιφερειάρχη Αττικής, τον εμπόδισε να εφαρμόσει τον νόμο και να προχωρήσει σε έργα που θα προστάτευαν τους πολίτες από φυσικές καταστροφές.

Αντιδρώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην κριτική της ΝΔ, ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «συνεχίζει να καλύπτει και να προστατεύει εκείνους που επί χρόνια συναλλάσσονταν και εναλλάσσονταν σε θέσεις εξουσίας».

3.200 ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ. Οι 20 παρεμβάσεις για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός:

1. Kατεδάφιση το αμέσως επόμενο διάστημα, με λίστα προτεραιότητας, 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών στην Αττική, που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η λίστα προτεραιότητας περιλαμβάνει κτίσματα που βρίσκονται στη ζώνη του αιγιαλού, σε αναδασωτέες δασικές εκτάσεις, σε εθνικούς δρυμούς και σε ρέματα της Αττικής και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Οι κατεδαφίσεις θα συνεχιστούν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

2. Αμεση κατεδάφιση για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής.

3. Θεσπίζεται με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία το Πρωτόκολλο Συμμόρφωσης που ελέγχεται από ειδικό ελεγκτή δόμησης.

4. Διατίθενται άμεσα μηχανικοί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με στόχο την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό για το διάστημα που απαιτείται, ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις που έχουν προτεραιότητα.

5. Καταγραφή και χαρτογράφηση των περιφράξεων σε παραλίες.

6. Ενισχύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης.

7. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Εσωτερικών, θα δίνεται η δυνατότητα άμεσου εντοπισμού και κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες.

8. Αμεση αποστολή των στοιχείων αυθαίρετων κτισμάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

9. Ενίσχυση με 250 νέες προσλήψεις των περιφερειακών και τοπικών τμημάτων ελέγχου δόμησης.

10. Πλήρης λειτουργία του πληροφορικού συστήματος των ηλεκτρονικών αδειών (e-άδειες), από 15 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

11. Ανοίγει άμεσα το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα ελέγχου δόμησης.

12. Με την ενεργοποίηση του Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης, στα μέσα Οκτωβρίου, ξεκινάει ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων.

13. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το ΤΕΕ δημιουργούν νέα πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση, μέσω της οποίας θα γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών – πολεοδομικών, δασικών, σε αιγιαλούς, σε ρέματα.

14. Επιλογή ελεγκτών μέσω αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης.

15. Ολοκλήρωση των δασικών χαρτών έως το τέλος του 2019. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το 47% της χώρας.

16. Χάραξη της γραμμής αιγιαλού για όλη τη χώρα έως το τέλος του έτους.

17. Προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την οριοθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα, ώστε να ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο για την αντιπλημμυρική προστασία.

18. Στο πλαίσιο της διαμορφούμενης εθνικής στρατηγικής για τα δάση, δημιουργείται ειδικό υποκεφάλαιο για την ολοκληρωμένη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

19. Διπλασιάζονται οι διαθέσιμοι πόροι του Πράσινου Ταμείου, από 2,5% σε 5%, για τη χρηματοδότηση κατεδαφίσεων και τις οριοθετήσεις ρεμάτων.

20. Ενεργοποιείται το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών και την αποκατάσταση περιοχών. Οπως αναφέρθηκε, σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσει γρήγορα η ανοικοδόμηση της περιοχής στο Μάτι σε νέες υγιείς βάσεις.