Εξοδο από το Μνημόνιο σχεδίαζε, έξοδο από την αιφνίδια κρίση αναζητά, ωστόσο, η κυβέρνηση μετά τους σοβαρούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα και η απώλεια – μέχρι σήμερα – 91 ανθρώπινων ζωών.

Η φονική πυρκαγιά και η τραγωδία που ακολούθησε, βρήκε τον Αλέξη Τσίπρα στη μέση ενός σχεδιασμού για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, στις οποίες θα προέβαινε ακόμα και στις αρχές Αυγούστου. Ομως, τα όσα τραγικά ακολούθησαν έστειλαν στις ελληνικές καλένδες τα αρχικά σενάρια αλλαγών, καθώς προέκυψε η αιφνίδια αντικατάσταση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα. Κάπως έτσι ο σχεδιαζόμενος ανασχηματισμός εκλογικής μάχης με κύρια χαρακτηριστικά τα πολιτικά ανοίγματα και την ανανέωση μετατράπηκε σε ανασχηματισμό εξόδου από την κρίση, η οποία – αναλόγως των εξελίξεων μέσα στον Αύγουστο – απειλεί να προκαλέσει ακόμα και πολιτική έκρηξη.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει να προχωρήσει στις αλλαγές στις οποίες θα καταλήξει μέσα στον Αύγουστο επειδή επιδιώκει να ανέβει στη ΔΕΘ με νέο κυβερνητικό σχήμα, ελπίζοντας ώς τότε να έχει αφήσει πίσω την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, τη διαχείριση της οποίας σχεδιάζει να συνδέσει με το «στοίχημα της μπουλντόζας». Τις άμεσες δηλαδή παρεμβάσεις για νέο χωροταξικό σχέδιο και πολεοδομικό σχεδιασμό στο Μάτι με γκρέμισμα αυθαιρέτων, επιμένοντας έτσι στο δόγμα των χρόνιων στρεβλώσεων που κατέστησαν μοιραίες. Για αυτόν τον χρονικό ορίζοντα προϊδέασε άλλωστε με την επιλογή του να αναθέσει τα καθήκοντα Τόσκα στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για ολιγοήμερο διάστημα.

Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΤΟΣΚΑ. Για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη οι πρώτες πληροφορίες επικεντρώθηκαν σε δύο πρόσωπα που – και πάλι – δεν προέρχονται από τον στενό πυρήνα του κόμματος. Ο ένας είναι ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Αναγνωστάκης. Η άλλη επιλογή έχει και αυτή καταγωγή από την Κεντροαριστερά, αφού πρόκειται για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Μάρκο Μπόλαρη με κυβερνητική εμπειρία και μετριοπαθή χαρακτήρα. Αλλες πληροφορίες πάντως θέλουν τον Πρωθυπουργό να προκρίνει μάχιμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχει αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση και παρά το γεγονός ότι δεν είχε προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία, έχει αφήσει καλές εντυπώσεις για την αποτελεσματικότητά του.

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΡΙΓΩΝΟ. Το κομβικό ωστόσο σημείο και αυτή τη φορά δεν είναι άλλο από το τρίγωνο Καμμένου, Τσακαλώτου και Κοτζιά, αφού τυχόν μετακίνησή τους θα σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Είναι η πρώτη φορά που ενδεχόμενη μετακίνηση του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου δεν απορρίπτεται αφετηριακά, αντίθετα ο Πάνος Καμμένος «παίζει» σε αρκετά σενάρια, μετακινούμενος (σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα) σε υπουργείο με κρίσιμο ρόλο. Σε αυτή την περίπτωση επικρατέστερος να τον αντικαταστήσει φέρεται ο Φώτης Κουβέλης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποτελεί τη συμβολική επιλογή, καθώς στις 21 Αυγούστου θα έχει ολοκληρώσει έναν κρίσιμο κύκλο, αυτόν της εξόδου από το Μνημόνιο, που πολλοί προκάτοχοί του προσπάθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν. Η μετακίνησή του πάντως μόνο εύκολη δεν είναι αφού ακολουθεί το κρίσιμο μονοπάτι της σταθερότητας στο οποίο θα πρέπει να βαδίσει με σιγουριά η ελληνική οικονομία, δανειζόμενη πλέον από τις αγορές για την αναχρηματοδότηση του χρέους της. Παρά την «γκρίνια» που υπάρχει για το πρόσωπό του («μνημονιακότερο των τροϊκανών» τον χαρακτηρίζουν οι άσπονδοι σύντροφοί του), ο ίδιος, όπως εκτιμούν στελέχη με τα οποία συνομιλεί, θέλει να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών. Η εμπιστοσύνη που έχουν οι δανειστές στο πρόσωπό του κρίνεται σημαντική, και με βάση αυτά, πιθανότατα, θα παραμείνει στο υπουργείο, αν και αναμένεται να στενοχωρηθεί με την πολιτική στροφή που προγραμματίζει το Μαξίμου με αφετηρία τη ΔΕΘ προς πολιτικές που θα συμβολίζουν την απαγκίστρωση από τη λιτότητα.

Ο τρίτος υπουργός με συνέχεια στη θέση του από τον Ιανουάριο του ‘15 είναι ο Νίκος Κοτζιάς που θα παραμείνει εκεί όσο το «μακεδονικό σταυρόλεξο» παραμένει προς συμπλήρωση. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει τη σφραγίδα του και η πλήρης υλοποίηση της συμφωνίας μέσα στο 2019 επιβάλλει – παρά τη συντροφική δυσανεξία κάποιων – την παραμονή του στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ. Με εξαίρεση αυτές τις επιλογές, όλα τα άλλα είναι ανοιχτά, με σίγουρη την υπουργοποίηση στελεχών νεαρών σε ηλικία, που πάνω τους θα βασίσει ο Αλέξης Τσίπρας έναν αγώνα ταχύτητας για την ανατροπή των αρνητικών δημοσκοπήσεων.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης μένει να φανεί αν είναι πρόσωπα που θα λάβουν προσκλητήριο από τον Αλέξη Τσίπρα, σε μια προσπάθεια να σηματοδοτήσει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον κεντροαριστερό χώρο.