Τώρα που έφυγαν οι τροϊκανοί από τη χώρα μας και κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται ποτέ πλέον να επιστρέψουν, έχω να σας αναφέρω ορισμένα πράγματα τα οποία τόσο καιρό δεν δημοσιοποίησα για να μην επηρεάσω τις… διαπραγματεύσεις. Πρώτα απ’ όλα θέλω να ασχοληθώ με τη στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου έναντι της τρόικας που δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του προκατόχου του Γιάνη Βαρουφάκη (που μας κόστισε μερικά δισ. ευρώ). Σας πληροφορώ ότι ο Τσακαλώτος ήταν πραγματικός τζέντλεμαν και επικεντρωμένος στον στόχο του ώστε να συμφωνήσουν ΔΝΤ και Ευρωπαίοι για την ελάφρυνση του χρέους…

Πάρε με στο τηλέφωνο

Δεν γνωρίζω εάν πέτυχε τον στόχο του, ωστόσο αυτό που έμαθα είναι ότι ήταν απόλυτα προσηλωμένος σε αυτόν. Για παράδειγμα (μου λένε) του έστελνε ορισμένα SMS o Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να τα πουν (ύστερα από κάποιες αιρετικές δηλώσεις που έκανε για την προληπτική γραμμή) και ο υπουργός Οικονομικών του απαντούσε (πάλι με SMS) «later, not now».

Μη χάσουμε τον τελικό

Επιπλέον έδειξε να αδιαφορεί πλήρως για τον γάμο της χρονιάς ανάμεσα στον πρίγκιπα Χάρι και την Αμερικανίδα Μέγκαν. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή στο Χίλτον είχε στηθεί ολόκληρο event για τον γάμο (με γιγαντοοθόνες, σαντουιτσάκια, και καναπεδάκια –αυτά με την οδοντόκρεμα σολωμό), αλλά ο Τσακαλώτος δεν συγκινήθηκε. Αφού ευχήθηκε «και στα δικά σας» στους ανύπαντρους δημοσιογράφους, γύρισε την πλάτη στον γάμο και κατευθύνθηκε στο δωμάτιο όπου τον περίμεναν οι τροϊκανοί λέγοντάς τους ότι θέλει να ξεμπερδέψει γρήγορα μαζί τους, πριν από τις 7.15 το βράδυ, γιατί δεν ήθελε να χάσει τον τελικό Κυπέλλου Αγγλίας. Οντως τελείωσε στις 7.10…

Τα τσιγάρα, τα ποτά…

Θα ήταν μεγάλη μου παράλειψη εάν δεν σας έλεγα για τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια κατά τη διάρκεια της παραμονής της τρόικας στην Αθήνα. Τα τσιγάρα των Γιώργου Σταθάκη και Χρήστου Σπίρτζη (καπνίζει μάλιστα από τα βαριά, τα Benson & Hedges) που ντουμάνιασαν το αίθριο του Χίλτον. Το ουισκάκι του Τσακαλώτου (παρέα με την Ανέτα Καββαδία) στο μπαράκι Low Profile στη Στοά Μπολάνη και το ξενύχτι του Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν ή του Προφήτη Ηλία.

Η γκρίνια των εταίρων

Χθες, τώρα, είχαμε Υπουργικό Συμβούλιο (για το οποίο θα επανέλθω). Εκεί ο Τσίπρας παρουσίασε on camera το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης μετά το Μνημόνιο. Off camera το παρουσίασε ο Ευκλείδης, αλλά η γκρίνια δεν αποφεύχθηκε. Και αυτό αφού ο Πάνος Καμένος εμφανίστηκε ενοχλημένος που όλο αυτό δεν υπάρχει σε ένα χαρτί για να ενημερωθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων. Ομως, όπως ξέρετε, η κυβέρνηση αυτή έχει και τρίτο εταίρο. Και γκρίνια ακούστηκε και από αυτόν για το ίδιο θέμα, εννοώ τους Οικολόγους Πράσινους και τον Γιάννη Τσιρώνη. Τελικά, ο Τσίπρας έδωσε εντολή στον Αλέξη Χαρίτση να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση.

Καταδίκη στην επίθεση

Ο Σταύρος Θεοδωράκης άδραξε την ευκαιρία. Και ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να συναντήσει τον Γιάννη Μπουτάρη μετά την επίθεση που δέχθηκε ο δεύτερος – ως γνωστόν έχουν καλή χημεία. Τον είδε για ώρα στο δημαρχείο και τον συνόδευσε μέχρι να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κι επειδή είπα Δημοτικό Συμβούλιο, να πω πως αυτό της Αθήνας έβγαλε ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης στη Θεσσαλονίκη. Για την ακρίβεια, τα δύο Συμβούλια συγχρονίστηκαν και μάλιστα κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από αυτά, δίνοντας μια διάσταση διαμαρτυρίας κατά της βίας. Για να ξέρετε, στην Πλατεία Κοτζιά, στο αθηναϊκό δηλαδή Συμβούλιο από έξω, παραβρέθηκαν οι Παύλος Χρηστίδης και Θόδωρος Παπαθεοδώρου εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής και απεσταλμένοι της Φώφης Γεννηματά. H Πωλίνα Λάμψα εκ μέρους του ΚΙΔΗΣΟ και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ. Α, από τη ΝΔ ήταν η Κατερίνα Μάρκου που μάλλον ένιωσε οικεία με τους γύρω.

Διεθνές ΚΚΕ

Γνωρίζετε πως το ΚΚΕ κοιτάει σοβαρά τη διεθνή του πορεία

και δράση εδώ και χρόνια. Μετά το 1990- 91, ελλείψει

του ρόλου που είχε στα του συντονισμού των κομμουνιστικών κομμάτων η ΕΣΣΔ, ανέλαβε πρωτοβουλία ο Περισσός και μάλιστα με επιτυχία. Τώρα λοιπόν, μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των διεθνών συναντήσεων των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων που έγινε στον Περισσό, αποφασίστηκε να γίνει στην Αθήνα στις 23, 24 και 25 Νοεμβρίου.

Η γνώμη του Γιάνη

Σε εντελώς άλλη περιοχή της επικαιρότητας και επειδή γίνεται έντονη κουβέντα για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος και εδώ παίζεται όλη η πολιτική μπάλα, εντόπισα έξω τον Γιάνη Βαρουφάκη και έμαθα τη δική του γνώμη. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, λοιπόν, λέει πως κάθε μέρα που περνάει οι τροϊκανοί επιβεβαιώνουν το ΜέΡα25. Δηλαδή πάμε ντουγρού, όπως λέει, για ενισχυμένη επιτήρηση και για μη βιωσιμότητα της δήθεν ελάφρυνσης χρέους.

Δεν ξέρω αν θα χαρούν αν μάθουν τη γνώμη του οι συριζαίοι. Α, για την Ιστορία, όταν τον εντόπισα ήταν στις ΗΠΑ και έκανε διάφορες ομιλίες στο δημαρχείο του Σιάτλ, στο Berkeley και στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Λος Αντζελες. Προσφάτως μίλησε στο δημαρχείο του Τορόντο στον Καναδά. Εξω πάει καλά, μέσα δεν ξέρω.