Ψυχρολουσία επεφύλασσε για την κυβέρνηση η «ενδεικτική» ψηφοφορία που έγινε αργά το βράδυ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους εταίρους. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι περί τους 15-17 βουλευτές συνολικά (δεν έγινε καταμέτρηση) ψήφισαν κατά και λευκό (με περισσότερα τα λευκά). Μάλιστα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν με έκπληξη την ψήφο «κορυφαίας θεσμικής παράγοντος», υπονοώντας ότι η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ψήφισε κατά.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέλεξε το λευκό και ο Στάθης Λεουτσάκος το κατά, επιβεβαιώνοντας την ευθεία διαφοροποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας για τη συμφωνία με τους δανειστές.

Η εικόνα των βουλευτών που διαφώνησαν με τη συμφωνία δημιουργεί μέγα προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου για την τύχη που μπορεί αυτή να έχει εφόσον τεθεί προς έγκριση από τη Βουλή ενώ εντείνει τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει σοβαρά τη νομική διερεύνηση της πιθανότητας να μην τεθεί το κείμενο προς έγκριση στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι το θέμα τέθηκε στα όργανα τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και στο Κυβερνητικό Συμβούλιο καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση πως το θέμα «είναι νομικό και όχι πολιτικό». Αργά το βράδυ κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι το θέμα θα απασχολήσει εκ νέου επόμενο Συμβούλιο.

Μάλιστα κυβερνητικοί κύκλοι που πιστεύουν ότι δεν απαιτείται ψηφοφορία σημειώνουν ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε η παράταση και του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, επομένως αυτή τη στιγμή τίθεται προς συζήτηση το κατά πόσο η όποια συμφωνία θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο. Το θέμα διερευνάται νομικώς, κάτι που επιβεβαιώνει και ο γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι στελέχη της πλειοψηφίας όπως ο Νίκος Παππάς όσο και της μειοψηφίας όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης συμφωνούν ότι η συμφωνία δεν πρέπει απαραιτήτως να ψηφιστεί από τη Βουλή. Αντίθετη γνώμη διατυπώνουν στελέχη που ανήκουν στην λεγόμενη ομάδα των 53, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος όπου και αναμένεται οι επιμέρους εσωκομματικές ομάδες να ανοίξουν ξεκάθαρα τα χαρτιά τους.

Η μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν ήταν τελικώς τόσο επώδυνη όσο η κατάληξή της με την ψηφοφορία που έγινε δι’ ανατάσεως των χειρών. Υπήρξαν βεβαίως αντιδράσεις και προβληματισμοί, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργούν αμφιβολίες αν μπορεί να περάσει. Ο Αλέξης Τσίπρας επί της ουσίας προκάλεσε τους βουλευτές να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους απέναντι στη συμφωνία και να διασαφηνίσουν εάν την στηρίζουν ή όχι.

Στη δευτερολογία του σημείωσε πως «η συμφωνία θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση» και ότι «θα περιμένουμε να δούμε και τα υπόλοιπα Κοινοβούλια ποια και πώς θα επικυρώσουν τη συμφωνία και μετά θα δούμε ένα πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες 2-3 ημέρες».

Χωρίς να συνιστά έκπληξη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατέθεσε τις διαφωνίες του με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις, κάτι που είχε κάνει ήδη την προηγούμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Σχολίασε ότι σε πολλά σημεία της η πρόταση Βαρουφάκη «δεν θυμίζει τη γλώσσα τη δική μας αλλά αυτή των δανειστών» επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να δούμε πώς θα βαδίσουμε από εδώ και πέρα».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ορισμένοι από τους διαφωνούντες βουλευτές σχολίασαν ότι η συμφωνία είναι ένα υβρίδιο, ένα μείγμα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης και έμπνευσης ΣΥΡΙΖΑ.

Από την Αριστερή Πλατφόρμα ο Στάθης Λεουτσάκος εξέφρασε ενστάσεις λέγοντας ότι υπάρχουν ορισμένες γκρίζες ζώνες που παραπέμπουν στο Μαντείο των Δελφών (άρα μπορούν να ερμηνευθούν με τον χ ή ψ τρόπο από τους δανειστές) και εμφανίστηκε διστακτικός εάν «ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ μας ή όχι». Παρατήρησε πως το κείμενο εμπεριέχει «ακραία νεοφιλελεύθερες εκφράσεις» και έθεσε θέμα στρατηγικής για τα επόμενα στρατηγική βήματα. Ομοίως στην ίδια γραμμή ο Μιχάλης Κριτσωτάκης ανέφερε ότι «όλα θα κριθούν από το πώς θα πορευτούμε και πώς η καθημερινότητα θα ερμηνεύσει το πώς θα εφαρμόσουμε την συμφωνία».

Γενικότερα διατυπώθηκε μια συνολικότερη κριτική ότι η κυβέρνηση οφείλει να κυβερνά και όχι μόνο να διαπραγματεύεται, επομένως «απαιτείται επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» καθώς η μεγάλη μάχη θα δοθεί τον Μάιο «και ο λαός θα πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης».

Επίσης η Ιωάννα Γαϊτάνη, που είχε αρνηθεί να ψηφίσει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με ανακοίνωση του Κόκκινου Δικτύου που ανήρτησε στο facebook διαχώρισε τη θέση της αναφορικά με τη συμφωνία. Η ανακοίνωση μιλάει για εγκλωβισμό του ΣΥΡΙΖΑ στα όρια μιας σοσιαλφιλελεύθερης πολιτικής, αφού με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται η δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η παρέμβαση του Νίκου Βούτση, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο όσους «χωρίς να έχουν πλήρη και σαφή εικόνα έσπευσαν να βγουν στα κανάλια και το έπαιζαν νταήδες χωρίς να περιμένουν τα όργανα για να διαφοροποιηθούν».

«ΑΡΡΑΓΕΣ ΜΕΤΩΠΟ». Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας παρατήρησε πως «δεν πρέπει να θεωρούμε ότι από την άλλη πλευρά του τραπεζιού κάθονται χαζοί» (εννοώντας τους εταίρους) ζητώντας «να αξιοποιήσουμε τον χρόνο ώστε η κυβέρνηση να λειτουργήσει επιλύοντας προβλήματα και δημιουργώντας ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο». Ζήτησε να εστιαστεί η κυβερνητική λειτουργία στη διοίκηση με δημοκρατία και ανέφερε ότι πρέπει να λειτουργεί παράλληλα με την κυβέρνηση και το κόμμα, το οποίο οφείλει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία.

Των κυβερνητικών επιλογών υπεραμύνθηκε ο Νίκος Παππάς με την επισήμανση ότι επί της ουσίας την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι και το σχόλιο ότι «η συμφωνία μάς δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση, αυτοσκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα».

Στη συμπαράσταση του κόσμου αναφέρθηκε ο Γιάννης Μπαλάφας λέγοντας πως «οι πολίτες μάς ψήφισαν για να κυβερνήσουμε, όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση. Ο κόσμος θέλει μέτρα που να βελτιώνουν την καθημερινότητά του». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι «αυτό για το οποίο θα κριθούμε είναι η αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση και αυτό που έχουμε πετύχει μάς δίνει τη δυνατότητα να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση». Ακόμη, ο Γιάννης Αμανατίδης τόνισε πως «κανένας δεν μπορεί να μάς γυρίσει πίσω στις πολιτικές λιτότητας».

Αγκάθι και για τους ΑΝΕΛ οι ιδιωτικοποιήσεις

Ρήγμα και στους ΑΝΕΛ προκαλεί η συμφωνία με τους δανειστές.Ο βουλευτής Κώστας Δαμαβολίτης άφησενα εννοηθεί ότιθα καταψηφίσει τη συμφωνία εφόσον προχωρήσουνοι ιδιωτικοποιήσεις.