Τη θέση ότι οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι κατέθεσαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πλαίσιο της ανάκρισης για τη Χρυσή Αυγή, πρέπει να ξεπεράσουν τον φόβο και να προσέλθουν επωνύμως στο δικαστήριο, λέγοντας όσα γνωρίζουν για την εγκληματική οργάνωση, εξέφρασαν με δήλωση τους ενώπιον των δικαστών, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής που εκπροσωπούν τους αιγύπτιους αλιεργάτες.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους, η ανωνυμία και η κατάθεση μέσω μόνο της μετάδοσης της φωνής των μαρτύρων, παραβιάζει την αρχή της δίκαιης δίκης και της αμεσότητας της. Γι’αυτό το λόγο, καλούν τους πέντε μάρτυρες, των οποίων ωστόσο τα στοιχεία έχουν διαρρεύσει, να ξεπεράσουν τον όποιο προβληματισμό και να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τους δικαστές και τους συνηγόρους και να καταθέσουν στην δίκη των κατηγορουμένων για την εγκληματική οργάνωση.

«Συμμεριζόμαστε απόλυτα τον φόβο των μαρτύρων, ιδίως όσων έχουν να αποκαλύψουν σημαντικά στοιχεία, όσον αφορά την εγκληματική δράση των κατηγορουμένων της υπόθεσης. Ωστόσο, δεκάδες μάρτυρες ξεπέρασαν τον φόβο, βρήκαν το θάρρος και κατέθεσαν επώνυμα και στην προδικασία και στη δίκη» λένε στη δήλωση που έκαναν στο δικαστήριο οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, προσθέτοντας;

«Eχοντας ως σκοπό την αποδεικτική πληρότητα της διεξαγόμενης δίκης και τη διασφάλιση του ελέγχου της αξιοπιστίας όλων των μαρτύρων, καλούμε τους προστατευόμενους μάρτυρες να προσέλθουν εκούσια και επώνυμα στο ακροατήριο, δημοσιοποιώντας τα πλήρη στοιχεία τους, και να καταθέσουν κατά συνείδηση και ελεύθερα, όλη την αλήθεια.

Και φυσικά καλούμε τον κρατικό μηχανισμό, την κυβέρνηση και τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους μάρτυρες αυτούς, προστατεύοντάς τους αποτελεσματικά από οποιαδήποτε πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό».

Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, δηλώνουν ότι οι ίδιοι δεν θα εξετάσουν τους εν λόγω μάρτυρες.