Μοιάζει ειρωνεία της τύχης. Η κυβέρνηση, η οποία εξελέγη μεταξύ άλλων με το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», τρέχει τώρα να ξεμπλοκάρει τους πλειστηριασμούς ακινήτων προκειμένου να μη χάσει το τρένο της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης έως το τέλος του έτους και κυρίως να μην απειληθούν με πιέσεις νέας ανακεφαλαιοποίησης οι ελληνικές τράπεζες.

Η σοβαρότητα του θέματος αναδείχθηκε από την παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι στο Eurogroup της Δευτέρας, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να βρει λύσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων και της αποχής των συμβολαιογράφων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προανήγγειλε πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του ζητήματος και σήμερα το μεσημέρι σε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους εκπροσώπους των συμβολαιογράφων ο Σταύρος Κοντονής θα επιχειρήσει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει ορισμένες συμβιβαστικές προτάσεις προς την πλευρά των συμβολαιογράφων. Η αρχική πιθανή λύση, της διενέργειας πλειστηριασμών ηλεκτρονικών και μη στα ειρηνοδικεία με τη συνδρομή δυνάμεων ασφαλείας, κρίθηκε μη ενδεδειγμένη. «Στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, προφανώς δεν υπάρχει πρόβλημα» αναφέρεται από πηγές των συμβολαιογράφων, οι οποίες σπεύδουν να προσθέσουν πως «δεν μπορεί η διαδικασία να μεταφέρεται για παράδειγμα από το Κερασοχώρι Ευρυτανίας στο Καρπενήσι, όπου υπάρχει ειρηνοδικείο».

Η συζήτηση επικεντρώνεται στο θέμα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στα γραφεία τους. Στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι προτάσεις νομοθετικών μεταβολών ώστε «όποιοι ενοχλούν να έρχονται αντιμέτωποι με συνέπειες τις οποίες θα προβλέπει ρητά ο νόμος», αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Εξηγούν παράλληλα ότι οι συμβολαιογράφοι δεν ζητούν αστυνομική παρουσία έξω από κάθε γραφείο διενέργειας πλειστηριασμών, αλλά «παρέμβαση όταν παρεμποδίζεται η διαδικασία».

Η αποχή των συμβολαιογράφων ήρθε έπειτα από επαναλαμβανόμενες «δράσεις» συλλογικοτήτων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση πλειστηριασμών αλλά και φαινόμενα βανδαλισμών.

Κατά τη γενική συνέλευσή τους, οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν αποχή από κάθε πλειστηριασμό, ακόμα και ηλεκτρονικό, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας. Ζητούν μεταξύ άλλων την υπαγωγή της ευθύνης και εποπτείας της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών στο υπουργείο Δικαιοσύνης και διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μία ημέρα την εβδομάδα, σε μία βάρδια. Για την αρχική θέση διενέργειας των πλειστηριασμών μόνο στα ειρηνοδικεία, υπάρχουν, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεύτερες σκέψεις.

Αναλόγως των δεσμεύσεων που θα αναλάβει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι συμβολαιογράφοι αναμένεται να επανατοποθετηθούν έναντι της απόφασής τους για αποχή. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και πηγές του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται καθησυχαστικοί πως τελικά θα βρεθεί λύση.

ΠΙΕΣΕΙΣ. Οι καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών αποτελούσαν ήδη, πριν από την αποχή των συμβολαιογράφων, μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση. Στα τέλη Οκτωβρίου η κυβέρνηση έδωσε τον λόγο της στο κουαρτέτο για έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου, αλλά το χρονοδιάγραμμα για μία ακόμα φορά απειλείται, ναρκοθετώντας τον σχεδιασμό ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως το τέλος του έτους.

Ακόμα χειρότερα όμως, ανατροπή των σχεδιασμών για τους πλειστηριασμούς ακινήτων από τις τράπεζες (η Ελληνική Ενωση Τραπεζών σημειώνει πως αφορούν τους μπαταχτσήδες) αυξάνει τις πιέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι δεσμεύσεις για μείωση των κόκκινων δανείων είναι ανελαστικές και το ένα τρίτο των στόχων θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω πλειστηριασμών ακινήτων.

Τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους οι τράπεζες κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους που είχαν τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Μειώθηκαν στα 101,8 δισ. ευρώ (από 105,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016) ή 1,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τον στόχο. Στο τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν φτάσει στα 98,2 δισ. ευρώ και χωρίς πλειστηριασμούς ο στόχος καθίσταται αμφίβολος. Ενδεχόμενη απώλεια του στόχου είναι καθοριστική. Με βάση τα φετινά αποτελέσματα, οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν για μία ακόμα φορά τον ερχόμενο Φεβρουάριο σε stress tests.

Ο Μάριο Ντράγκι, χθες, σε ομιλία του σε συνέδριο της ΕΚΤ για την τραπεζική εποπτεία, μιλώντας γενικά για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα επανέλαβε ότι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων αποτελεί το πιο σημαντικό θέμα του κλάδου το οποίο απαιτεί κοινή προσπάθεια των ρυθμιστικών, εποπτικών και εθνικών Αρχών.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι εξελίξεις «κοκκίνισαν» το τραπεζικό ταμπλό. Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 6,5%, το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών των τελευταίων 31 συνεδριάσεων.