Η άφιξη του «Star Trek Beyond» στις ελληνικές αίθουσες είναι μια καλή (;) ευκαιρία να θυμηθούμε κάτι που θα έπρεπε να μείνει για πάντα ξεχασμένο, θαμμένο στην κρύπτη όπου τα κινηματογραφικά εκτρώματα αφήνονται να πεθάνουν… Μιλάω για το τουρκικό «Star Trek» που γυρίστηκε το 1973, στον απόηχο της επιτυχίας της τηλεοπτικής σειράς, έξι χρόνια πριν από την επίσημη πρώτη κινηματογραφική ταινία.

Ηταν η εποχή όπου στη γείτονα χώρα η ζήτηση για αμερικανικές ταινίες ήταν τεράστια, αλλά το κόστος εισαγωγής τους απαγορευτικό. Με αποτέλεσμα η εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία να επιδοθεί στην παραγωγή «αντιγράφων» όχι μόνο του «Star Trek», αλλά και του «Πολέμου των Αστρων» (αυτό κι αν είναι μια πονεμένη ιστορία, αξίζει να ασχοληθούμε μαζί του στο μέλλον), του «Σούπερμαν», του «Εξορκιστή», αργότερα του «Ράμπο», του «Ε.Τ»… Και τα πνευματικά δικαιώματα; – θα ρωτήσετε. Χα χα χα, θα σας απαντήσω. Και τα χρήματα για όλα αυτά τα μπλοκμπάστερ; Χα χα χα χα χα χα, σταματήστε, θα πεθάνω από τα γέλια!

Ας επανέλθουμε στο τουρκικό «Star Trek», το οποίο, για την ακρίβεια λέγεται «Ο Τουρίστας Ομέρ στο Star Trek». Οπου Τουρίστας Ομέρ ένας τύπος που πρωταγωνίστησε σε πολλές κωμωδίες την περίοδο 1964-1973 – κάτι σαν τον δικό μας Ταμτάκο της βιντεοκασέτας. Τα σκηνικά είναι από χαρτόνι, ο Τούρκος Σποκ (Σπακ στην ταινία) απλά ξεκαρδιστικός και τα ειδικά εφέ απερίγραπτα. Καλύτερα να τα δείτε με τα μάτια σας στο παραπάνω βίντεο. Είναι το τρέιλερ της ταινίας; Οοοοοχι, δεν είστε τόσο τυχεροί. Είναι ολόκληρη η ταινία! Μόνο για τολμηρούς θεατές που δεν φοβούνται να ταξιδέψουν σε μακρινές και ανεξερεύνητες περιοχές του κιτς. Live long and prosper!