Η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αναστολής τμημάτων της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ισραήλ, λόγω της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στην Λωρίδα της Γάζας.

O αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Σεμπάστιαν Χίλε δήλωσε ότι: «Η εξέλιξη της κατάστασης είναι μια διαδικασία την οποία αξιολογούμε συνεχώς, διαμορφώνουμε τη δική μας γνώμη και στην συνέχεια, βάσει αυτής, αποφασίζουμε για μέτρα» και επισήμανε ότι η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ «χρησίμευσε για άλλη μια φορά ως προτροπή για βελτίωση του εφοδιασμού» στην «Λωρίδα της Γάζας. «Όλα τα άλλα θα αξιολογηθούν καθώς εξελίσσεται η κατάσταση», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το ζήτημα της αναστολής τουλάχιστον του επιστημονικού μέρους της συμφωνίας ΕΕ-Ισραήλ έθεσε πρώτο το  συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ, καθώς η Συμφωνία Σύνδεσης αποτελεί τη  νομική βάση για τις εμπορικές σχέσεις του με την ΕΕ. Η ενότητα «Ορίζων» αναφέρεται στη συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-εταίρων, με στόχο την προώθηση κοινών ερευνητικών έργων, την ενίσχυση της ανταλλαγής γνώσεων και την υποστήριξη της καινοτομίας.

Τέλος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη τον Ιούλιο συστήσει στα κράτη-μέλη να αναστείλουν την συγκεκριμένη  ενότητα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ