Τι συνδέει τη χιονισμένη κουκουβάγια με τα χαρακτηριστικά κίτρινα μάτια με το αγκούτι — ένα τρωκτικό που ζει στη βορειοανατολική Νότια Αμερική; Τον απειλούμενο στην Ελλάδα χρυσαετό με έναν ευρωπαίο ασβό με αλμπινισμό; Και ποιο είναι το απαραίτητο «όπλο» για να κυνηγήσει κάποιος τρούφες στο δάσος;
Οι απαντήσεις βρίσκονται στο πλέον πολυβραβευμένο μουσείο στην Ελλάδα: το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών. Εκεί όπου 350 είδη ζώων και 250 είδη μανιταριών, τοποθετημένα μέσα σε διοράματα που αναπαριστούν το φυσικό τους περιβάλλον, «συστήνονται» στο ευρύ κοινό, επιχειρώντας παράλληλα να το ευαισθητοποιήσουν σε σχέση με τη φύση και τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Οι επισκέπτες που φτάνουν στο μουσείο, το οποίο βρίσκεται κάτω από το μοναδικό γεωλογικό τοπίο των Μετεώρων, έχουν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» από τους υδροβιότοπους και τις κορυφές των βουνών έως το αρκτικό περιβάλλον, αλλά και να «περπατήσουν» στο δάσος και να περιεργαστούν, μεταξύ άλλων, την πιο δυσεύρετη τρούφα του πλανήτη — τη λευκή —, τον θανατηφόρο εαρινό αμανίτη και τη ραμάρια που μοιάζει με κοράλλι.

Κι αν η διαδρομή και η ενδιαφέρουσα ξενάγηση στους δύο ορόφους του μουσείου εξάψει τη φαντασία αλλά και τη διάθεση για μια βόλτα στη φύση, τότε το Κυνήγι Τρούφας, που διοργανώνεται από τους έμπειρους ανθρώπους του μουσείου, είναι η ιδανική πρόταση.
Στα δάση της περιοχής, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά αναζητούν έναν από τους ακριβότερους υπόγειους καρπούς που παράγει η φύση: την τρούφα. Έναν καρπό με ιδιαίτερη γεύση, η οποία όμως είναι αρκετή για να την καθιστά εξαιρετικά πολύτιμη στα καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη.
Οι τρούφες που εντοπίζουν τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά μαγειρεύονται επιτόπου, σε μια τρουφομακαρονάδα, την οποία απολαμβάνουν οι επισκέπτες. Το υπαίθριο γεύμα ολοκληρώνεται με γλυκό κουταλιού μανιτάρι.

Τα επόμενα Κυνήγια Τρούφας προγραμματίζονται για το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα.
Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες για τις ξεναγήσεις και το μουσείο εν γένει στο τηλέφωνο 2432024959, στο info@meteoramuseum.gr και στο www.meteoramuseum.gr.