Πάντα ακούμε πόσο σημαντικό είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα.

Οι περισσότεροι οδοντίατροι συνιστούν να το κάνετε για να αποφύγετε τη συσσώρευση πλάκας, η οποία μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα, ασθένειες των ούλων και κακή αναπνοή.

Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό – σε κάποιες περιπτώσεις – να μην βουρτσίζετε τα δόντια σας, σύμφωνα με την Dr Shaadi Manouchehri.

Η οδοντίατρος με έδρα το Λονδίνο μοιράστηκε τις τρεις περιπτώσεις που πρέπει «να μην βουρτσίζετε ποτέ, μα ποτέ τα δόντια σας».

Πρώτη περίπτωση

Η οδοντίατρος λέει ότι είναι πολύ σημαντικό να μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά τον εμετό που μόλις κάνατε.

«Αυτό είναι πιθανώς το μόνο που θέλετε να κάνετε μετά τον εμετό, αλλά στην πραγματικότητα το περιεχόμενο του στομάχου είναι εξαιρετικά όξινο και τα δόντια σας αποτελούνται από μέταλλα», εξηγεί η Δρ Manouchehri.

«Όταν λοιπόν το περιεχόμενο του στομάχου έχει εισέλθει στο στόμα, τότε το στόμα είναι πολύ όξινο. Και αν βουρτσίζετε αμέσως, τρίβετε αυτό το οξύ στο δόντι ακόμα περισσότερο. Περιμένετε λοιπόν τουλάχιστον 30 έως 60 λεπτά πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε αντ’ αυτού είναι να ξεπλύνετε με κάποιο στοματικό διάλυμα για αρχή και να πιείτε λίγο νερό, ακριβώς για να βοηθήσετε στην ταχύτερη εξουδετέρωση αυτού του οξέος».

Δεύτερη περίπτωση

Αυτό θα εκνευρίσει αρκετούς που αγαπάνε τον καφέ.

«Επόμενο είναι να μην βουρτσίζετε ποτέ τα δόντια σας αφού έχετε μόλις πιει καφέ», είπε ο οδοντίατρος.

«Ο καφές είναι αρκετά όξινος και ειδικά αν προσθέσετε γάλα και ζάχαρη, αυτό μπορεί να κάνει την οξύτητα ακόμα χειρότερη. Ακριβώς η ίδια έννοια, αν πάτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας αμέσως, τρίβετε οξύ πάνω στο δόντι και φθείρετε το δόντι.

«Περιμένετε τουλάχιστον 30 έως 60 λεπτά, δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να βουρτσίσετε τα δόντια σας, απλά ξεπλύνετε με κάποιο στοματικό διάλυμα ή πιείτε νερό».

Τρίτη περίπτωση

Αυτό συνδέεται με το βούρτσισμα των δοντιών σας μετά τον πρωινό σας καφέ, όπως λέει η Dr Manouchehri.

«Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το πρωινό, βουρτσίστε τα προηγουμένως, γιατί αν τα βουρτσίσετε αμέσως, θα καταστρέψετε το σμάλτο σας.

«Και στην πραγματικότητα, όταν ξυπνάτε για πρώτη φορά το πρωί, έχετε αρκετά βακτήρια στο στόμα και γι’ αυτό πρέπει να βουρτσίζετε πριν πάρετε το πρωινό σας».

@drshaadimanouchehri #dentist #dentistry #fyp #fyp #londondentist #learnontiktok #marylebonedentist #xyzcba ♬ original sound – Dr Shaadi Manouchehri