ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

Ετοιμάζει «αντίποινα» στους Αμερικανούς

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που εξουσιοδοτεί την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή για τις πωλήσεις ξένων περιουσιακών στοιχείων να εντοπίσει τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των κινητών αξιών, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποζημίωση για τυχόν ζημιές που θα υποστεί ως αποτέλεσμα της οποιασδήποτε κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι διαπραγματευτές του G7 συζητούν επί εβδομάδες για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσουν τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων, όπως τα κύρια νομίσματα και τα κρατικά ομόλογα, τα οποία δεσμεύθηκαν λίγο αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το διάταγμα αναφέρει ότι μια ρωσική οντότητα μπορεί να ζητήσει από ρωσικό δικαστήριο να καθορίσει εάν η περιουσία της έχει κατασχεθεί αδικαιολόγητα και να ζητήσει αποζημίωση. Στο διάταγμα απαριθμούνται τίτλοι, ακίνητα, κινητή περιουσία και δικαιώματα ιδιοκτησίας μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στις ΗΠΑ και υπόκεινται σε κατάσχεση.

ΝΑΪΤΖΕΛ ΦΑΡΑΤΖ

Προτεραιότητα στον… Ντόναλντ

Ο επίτιμος πρόεδρος του εθνικιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform UK, εκ των πρωτεργατών του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή θέλει να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ που διεκδικεί τον Λευκό Οίκο στις ΗΠΑ. Ο Φάρατζ έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι σκέφτηκε πολύ την πιθανότητα να είναι υποψήφιος (για όγδοη φορά) στις βουλευτικές εκλογές.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω στην εκστρατεία αυτή, αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μένα για να κάνω περισσότερα» ανέφερε. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι προτεραιότητές του βρίσκονται τώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τονίζοντας ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου έχουν «τεράστια σημασία παγκοσμίως. Μια ισχυρή Αμερική ως στενός σύμμαχος είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και την ασφάλειά μας» ανέφερε, προσθέτοντας πως θα βοηθήσει στην εκστρατεία στις ΗΠΑ με όποιον τρόπο μπορεί. Ο Φάρατζ και ο Τραμπ γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια.

ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΚΡΙΣΙ

Θα τη φάνε οι πιγκουίνοι;

Ο αριθμός των αφρικανικών πιγκουίνων έχει μειωθεί κατά 99% τον τελευταίο αιώνα. Με τον τρέχοντα ρυθμό μείωσης (7,9% ετησίως), το είδος θα έχει εξαφανιστεί στη φύση μέχρι το 2035. Οχι μόνο θα ήταν οικολογική καταστροφή – οι πιγκουίνοι είναι ένα είδος ένδειξης για όλο το οικοσύστημα – αλλά θα είναι καταστροφικό και για την τουριστική βιομηχανία της Νότιας Αφρικής, καθώς, για παράδειγμα, η αποικία στην παραλία Boulders στο Κέιπ Τάουν συνεισφέρει 13 εκατ. ευρώ ετησίως στην τοπική οικονομία.

Τώρα, σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση του είδους, δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις οδηγούν την υπουργό Δασών, Αλιείας και Περιβάλλοντος της Νότιας Αφρικής Μπάρμπαρα Κρίσι στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι απέτυχε να εφαρμόσει «βιολογικά σημαντική απαγόρευση αλιείας» γύρω από έξι αποικίες αφρικανικών πιγκουίνων που φιλοξενούν το 76% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους. Η υπουργός είχε διορίσει μια διεθνή επιτροπή, αλλά μετά αρνήθηκε να ακολουθήσει τις βασικές συστάσεις της.