Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία απαντούν στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης που διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα, οι οποίες ενέχουν τον κίνδυνο αφανισμού του άμαχου πληθυσμού στην πόλη νότιας της Γάζας.

Η ισραηλινή ανακοίνωση χαρακτηρίζει την απόφαση «ψευδή, εξωφρενική και αηδιαστική».

«Μετά την τρομερή τρομοκρατική επίθεση κατά των πολιτών του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ ξεκίνησε έναν δίκαιο αμυντικό πόλεμο για να εξαλείψει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και να απελευθερώσει τους ομήρους μας», σημειώνεται.

«Το Ισραήλ το κάνει αυτό σύμφωνα με το δικαίωμά του να υπερασπιστεί το έδαφός του και τους πολίτες του, διατηρώντας τις ηθικές του αξίες και τηρώντας το διεθνές δίκαιο», τονίζεται.

Τι θα πράξει ο ισραηλινός στρατός στη Ράφα

«Το Ισραήλ δεν πραγματοποίησε και δεν θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Ράφα που δημιουργούν συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον αφανισμό του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού, εν όλω ή εν μέρει».

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και θα ενεργήσει σύμφωνα με τον νόμο για να μειώσει, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις ζημιές στον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η ισραηλινή ανακοίνωση.

Ενώ η δήλωση τονίζει τη δέσμευση του Ισραήλ να αποτρέψει τις τρομοκρατικές οργανώσεις από το να ανακαταλάβουν το πέρασμα της Ράφα, το Τελ Αβίβ αναφέρει ότι παραμένει δεσμευμένο να επιτρέψει την παράδοση βοήθειας μέσω της πύλης.

Η Αίγυπτος έχει αρνηθεί να ανοίξει ξανά το πέρασμα από τότε που το Ισραήλ κατέλαβε την πλευρά της Γάζας στις 7 Μαΐου, σημειώνουν οι Times of Israel.