ECHO CHAMBERS

Τι άλλο μας δίδαξε η φετινή Eurovision πέρα από το ότι η εμπλοκή της πολιτικής στον διαγωνισμό, που κακά τα ψέματα απούσα δεν ήταν ποτέ, σε περιόδους αναταραχής γίνεται ακόμα μεγαλύτερη; Τη δύναμη των διαδικτυακών echo chambers, όπου ο κάθε χρήστης λόγω αλγορίθμου αλληλεπιδρά μόνο με άλλους χρήστες που έχουν τις ίδιες απόψεις με τον ίδιο – και έτσι χάνει τη μεγάλη εικόνα. Αυτό συνέβη με την ελληνική συμμετοχή της Μαρίνας Σάττι. Αρεσε πολύ στους Ελληνες και πίστεψαν ότι ο ίδιος απόηχος υπήρχε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οχι ότι η 11η θέση είναι κακή.

ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αν νομίζατε ότι το βράδυ του Σαββάτου είδατε έναν διαγωνισμό τραγουδιού με μπόλικες δόσεις πολιτικής, κάνετε λάθος. Καμία πολιτική διάσταση δεν είχε η φετινή Eurovision: ούτε αποκλεισμούς είχε ούτε γιούχα ούτε χασμουρητά ούτε μηνύματα για την ισότητα των φύλων ούτε τίποτα. Και αν ακούσατε τον Αδωνη Γεωργιάδη να λέει πως η εκπρόσωπος του Ισραήλ «όχι μόνο τραγούδησε πολύ ωραία, αλλά πήρε και τη δεύτερη θέση, την ψήφο του ευρωπαϊκού κοινού. Οι ευρωπαίοι πολίτες που συμμετείχαμε χθες όλοι στην ψηφοφορία της Eurovision, στείλαμε ένα μήνυμα» να είστε σίγουροι ότι εννοούσε μουσικό μήνυμα.

ΤΑΠΕΡΑΚΙΑ

Στη μητέρα τους αφιέρωσαν τις αναρτήσεις τους χθες μπόλικοι – πολιτικοί και μη. Και ένας εξ αυτών ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Για μένα γιορτή της Μητέρας είναι κάθε φορά που πηγαίνω Κρήτη και συναντιόμαστε. Στα μάτια της μητέρας μας θα είμαστε πάντα παιδιά. Να σε χαιρόμαστε και σε ευχαριστώ για όλα!», ανέφερε για τη μητέρα του, την Πόπη, μία μέρα αφότου τελείωσε η περιοδεία του στην Κρήτη. Συνόδευσε με ένα υστερόγραφο: «Θα σου επιστρέψουμε καθαρά τα ταπεράκια». Με χοχλιούς, να υποθέσω.

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

Ηταν όλοι εκεί την πρώτη μέρα του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών με θέμα τη Μεταπολίτευση – και όχι μόνο εκείνοι που μοιράστηκαν τις μνήμες τους από την επάνοδο της Δημοκρατίας και είδαν τον Βασίλη Παπαβασιλείου ως Φωκίωνα Καπνίδη να σβήνει μια ροζ τούρτα με πενήντα κεράκια για τη Μεταπολίτευση. Παρόντες χθες στη «Μεγάλη Βρετανία» ήταν, μεταξύ άλλων, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Ζανιάς, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Μανιάτης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής, Παύλος Χρηστίδης και Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο Χρήστος Ράμμος και ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, καθώς και πρόσωπα της αγοράς, όπως η Μαριάννα Λάτση.