Eχει έναν έντονο συμβολισμό αυτή η αλληλουχία των γεγονότων, όπως και να το κάνουμε. Λίγες ώρες μετά την επιτυχημένη απόκρουση της ιρανικής επίθεσης από το Ισραήλ, όπου η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έπαιξε καθώς φαίνεται ενεργό ρόλο, ξεκινούσε η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ με την κατηγορία ότι εξαγόρασε τη σιωπή μιας πορνοστάρ με χρήματα από την προεκλογική του εκστρατεία.

Δεν είναι διόλου συμβολικό, αντιθέτως, το ερώτημα τι θα είχε συμβεί τις τελευταίες ημέρες στη Μέση Ανατολή αν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν ο προηγούμενος. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι αν ήταν αυτός στον Λευκό Οίκο δεν θα είχε σημειωθεί ούτε η 7η Οκτωβρίου ούτε η ιρανική επίθεση, όπως είχε φυσικά ισχυριστεί στο παρελθόν ότι δεν θα είχε γίνει ούτε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Πρόκειται για γελοίες δηλώσεις, ο Τραμπ παραληρεί, δεν θα είχε ιδέα τι να κάνει στη Μέση Ανατολή», είπε στο CNN ο Τζο Μπόλτον, που τον ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον αφού χρημάτισε σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας επί της προεδρίας του. Ο Μπόλτον, βέβαια, είναι γεράκι, διαφωνεί και με τη γραμμή του Μπάιντεν, αυτό που θα ήθελε τώρα είναι το Ισραήλ να βομβαρδίσει τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά αυτή είναι μια διαφωνία επί του πρακτέου, ενώ αυτά που λέει για το παλιό του αφεντικό αφορούν τις ικανότητες, το μυαλό και το πολιτικό του αισθητήριο.

Είναι πολλοί στην Αμερική, κυρίως Ρεπουμπλικανοί φυσικά, που θεωρούν ότι η ιρανική επίθεση αποδεικνύει την αποτυχία του δόγματος της αποτροπής που υποστηρίζει ο Μπάιντεν. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: το ότι το Ιράν φρόντισε να ενημερωθούν αρκετές ημέρες νωρίτερα όλοι οι παίκτες για την επικείμενη επίθεση, ώστε οι επιπτώσεις να περιοριστούν στο ψυχολογικό επίπεδο, δείχνει ότι αυτό το δόγμα λειτουργεί. Το ίδιο δείχνει και η εκτίμηση ότι η απάντηση του Ισραήλ θα είναι κι αυτή περιορισμένη. Μπορεί να αρέσει σε ορισμένες εφημερίδες να προαναγγέλλουν τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ευτυχώς είμαστε μακριά ακόμη απ’ αυτό.

Τίποτα βέβαια δεν έχει κριθεί. Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ μπορεί να αγνοήσει τον Μπάιντεν και τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες και να αποφασίσει μια σαρωτική επίθεση εναντίον του Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα λάβουν μέρος σε μια τέτοια επίθεση, αν όμως υπάρξουν σοβαρά, πραγματικά, ιρανικά αντίποινα, θα αναγκαστούν να σπεύσουν να βοηθήσουν το Ισραήλ.

Αυτό μπορεί να λειτουργήσει με τη σειρά του ως «λευκή επιταγή» προς το Ισραήλ για να αναλάβει όποια στρατιωτική δράση κρίνει απαραίτητη. «Οι Ισραηλινοί τζογάρουν με ξένα χρήματα», είπε ένας αμερικανός αξιωματούχος στον Γκίντεον Ράχμαν των Financial Times. Και το ερώτημα που απασχολεί πλέον την Ουάσιγκτον είναι αν το Ισραήλ παραμένει ένα στρατηγικό κεφάλαιο για τις ΗΠΑ ή έχει μετατραπεί σε στρατηγικό εμπόδιο.

Ολα αυτά σε μια ευχή καταλήγουν: βάστα, Μπάιντεν!