Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεδρίασε τη Δευτέρα (15/4) για δεύτερη συνεχή ημέρα για να συζητήσει την απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση.

«Το Ισραήλ διατηρεί όλες τις επιλογές του» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ σε συνέντευξη Τύπου. «Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπερασπιστούμε αυτή τη χώρα».

Απάντηση που δεν θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ

Ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός «Κανάλι 12» μετέδωσε ότι στη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν διάφορες επιλογές, με καθεμία από αυτές να είναι ένα «επώδυνο» χτύπημα κατά του Ιράν, το οποίο όμως δεν θα προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στοχεύει επίσης να επιλέξει μια απάντηση που δεν θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ, προσέθεσε το μέσο ενημέρωσης.

Συσκέψεις για πρόσθετες κυρώσεις στο Ιράν

Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι θέλει να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή και δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επιθετικά ισραηλινά αντίποινα. Την Κυριακή, ο Πρόεδρος Μπάιντεν συσκέφθηκε διαδικτυακά με την G7 και συζητήθηκε το ενδεχόμενο να επιβληθούν πρόσθετες κυρώσεις στο Ιράν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, εξέφρασε την εκτίμησή του για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην αποτροπή της ιρανικής επίθεσης σε συνομιλία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με ισραηλινή ανακοίνωση.

«Ο υπουργός Γκάλαντ επεσήμανε την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας διεθνής συνασπισμός και μια στρατηγική συμμαχία για την αντιμετώπιση της απειλής την οποία συνιστά το Ιράν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν προηγουμένως ότι η εν λόγω ομάδα δεν συμφώνησε σε μια πορεία δράσης μετά από αρκετές ώρες συζήτησης σε μια συνάντηση την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Galatz, αυτή η συνάντηση περιελάμβανε συνομιλίες όσον αφορά στην πιθανότητα το Ισραήλ να καθυστερήσει την απάντησή του κατά του Ιράν, προκειμένου να ενταχθεί σε διπλωματικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που θα επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ σχηματίστηκε ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, προκειμένου να επιβλέπει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Στις συνεδριάσεις του συμμετέχουν τόσο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει εκ νέου την Τρίτη (16/4) υπό τον πρωθυπουργό της χώρα Μπενιαμίν Νετανιάχου.