Τα όπλα που χρησιμοποίησε το Ιράν για να πλήξει το Ισραήλ χθες Σάββατο, ταξιδεύουν μακρύτερα και είναι πιο ακριβή από εκείνα που η Χαμάς και άλλοι σύμμαχοι χρησιμοποίησαν εναντίον του Ισραήλ τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με τους New York Times.

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ, έχει στη φαρέτρα του πυραύλους της εποχής του Βιετνάμ.

Με βεληνεκές άνω των 1.200 μιλίων

Το Ισραήλ είχε αντιμετωπίσει αεροπορικές επιθέσεις από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, το οπλοστάσιο των οποίων περιλαμβάνει πυραύλους μικρού βεληνεκούς (12 έως 25 μίλια) και κάπως ανακριβείς πυραύλους 122 χιλιοστών της οικογένειας Grad, καθώς και πυραύλους Μ-302 συριακής κατασκευής με βεληνεκές περίπου 100 μίλια.

Τα όπλα που χρησιμοποίησε το Ιράν το Σάββατο μπορούν να ταξιδέψουν πολύ μακρύτερα, και μερικά από αυτά μπορούν να ταξιδέψουν πολύ πιο γρήγορα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι σχεδόν όλοι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε το Ιράν αναχαιτίστηκαν, πολλοί με τη βοήθεια των δυνάμεων των ΗΠΑ.

Κατά την επίθεση του Σαββάτου, 185 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 36 πύραυλοι κρουζ και 110 πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ, σύμφωνα με Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους. Οι περισσότερες εκτοξεύσεις έγιναν από το Ιράν, αν και ένα μικρό μέρος προήλθε από το Ιράκ και την Υεμένη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ο Fabian Hinz, εμπειρογνώμονας για το στρατό του Ιράν στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών στο Βερολίνο, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι το Ιράν χρησιμοποιεί πιθανότατα έναν πύραυλο κρουζ που αναπτύχθηκε από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, τον Paveh 351. Έχει βεληνεκές άνω των 1.200 μιλίων – αρκετό για να φτάσει στο Ισραήλ από το Ιράν.

Σύμφωνα με την ανάρτησή του, διαφορετικές εκδόσεις αυτού του πυραύλου έχουν επίσης παρασχεθεί στους Χούτι στην Υεμένη και στις Ιρακινές Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης.

Και ο Jeffrey Lewis, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διεθνούς Ασφάλειας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι το Ιράν χρησιμοποιεί πυραύλους κρουζ επίθεσης ξηράς που μπορούν να μεταφέρουν περίπου έναν τόνο εκρηκτικών.

Σημείωσε επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος του οπλοστασίου των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν έχει αρκετά μεγάλο βεληνεκές για να φτάσει στο Ισραήλ. Και παρόλο που τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν μεταφέρουν πολύ μικρότερα εκρηκτικά φορτία από τους πυραύλους, έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να αιωρούνται και να αλλάζουν στόχους.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το Ιράν έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην αποτροπή, τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την αεράμυνα. Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε όλη τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα όπλων, και γίνεται επίσης ένας σημαντικός εξαγωγέας όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πυραύλους της εποχής του Βιετνάμ

Πέρυσι, μετά την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο, το Ισραήλ ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερα πυρομαχικά ακριβείας για τα πολεμικά του αεροσκάφη και περισσότερους αναχαιτιστές για το σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Dome.

Το οπλοστάσιο του Ισραήλ περιλαμβάνει πυραύλους της εποχής του Βιετνάμ, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ποσοστό αποτυχίας που φτάνει το 15 τοις εκατό.