Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σεμαγλουτίδη, ενέσιμο αντιδιαβητικό φάρμακο που χρησιμοποιείται και για απώλεια βάρους, συνδέεται με αυτοκτονίες ή αυτοκτονικό ιδεασμό, κατέληξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έπειτα από εννεάμηνη έρευνα, συμφωνώντας με το πόρισμα των αμερικανικών αρχών.

Εκτός από τη σεμαγλουτίδη, η ευρωπαϊκή έρευνα κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα και για τη λιραγλουτίδη, η οποία ανήκει στην ίδια κατηγορία φαρμάκων, γνωστών ως αγωνιστών του υποδοχέα GLP-1».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης – Αξιολόγησης Κινδύνου του ΕΜΑ (PRAC), η οποία παρακολουθεί τις παρενέργειες των φαρμάκων, ανακοίνωσε ότι δεν χρειάζεται αναπροσαρμογή των οδηγιών για τη χρήση των δύο φαρμάκων.

Η ανάλυση των στοιχείων ξεκίνησε τον Ιούλιο αφού η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ισλανδίας ανέφερε τρεις περιπτώσεις ασθενών με τάσεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού μετά την χρήση φαρμάκων της Novo Nordisk .

Ανεξάρτητη μελέτη του ΕΜΑ ειδικά σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 δεν έδειξε σχέση ανάμεσα στην χρήση φαρμάκων GLP-1 και τον αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού.

Στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει τον Ιανουάριο η  προκαταρκτική έρευνα της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Ωστόσο οι γιατροί βρίσκονται σε επιφυλακή για μη καταγεγραμμένους μέχρι σήμερα κινδύνους, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αρχίζουν την λήψη αυτών των φαρμάκων για απώλεια βάρους.

Η PRAC ανακοίνωσε τον Οκτώβριο δεν βρήκε αιτιώδη σχέση ανάμεσα στα φάρμακα GLP-1 και τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Οι αγωνιστές GLP-1 μιμούνται τη δράση μιας ορμόνης που εκκρίνεται από το στομάχι μετά την κατανάλωση φαγητού και δημιουργεί στον εγκέφαλο το αίσθημα του κορεσμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters