Μια πρόσφατη deepfake βιντεοκλήση με έναν οικονομικό διευθυντή μιας εταιρείας κόστισε 23 εκατομμύρια ευρώ σε μια άγνωστη εταιρεία στο Χονγκ Κονγκ.

Οι απόπειρες επαλήθευσης ταυτότητας με deepfake έχουν αυξηθεί κατά 3.000% τον περασμένο χρόνο, υποδεικνύοντας μια αναδυόμενη απειλή καθώς εμφανίζονται νέοι τρόποι οικονομικών απατών.

Η χρήση ψεύτικης ή κλεμμένης ταυτότητας είναι ο νούμερο ένα τρόπος για να εισέλθετε με δόλιο τρόπο σε τραπεζικό λογαριασμό και τα θύματα σε όλο τον κόσμο στερούνται δισεκατομμύρια από τα δικά τους χρήματα.

Τώρα, οι απατεώνες κοροϊδεύουν τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία των εργαλείων παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης (AI) που μπορούν να μιμηθούν τις φωνές ή τις εμφανίσεις των ανθρώπων για να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Πώς ξέρετε ποιον να πιστέψετε;

Μια πρόσφατη υπόθεση deepfake είναι μια απάτη 23 εκατομμυρίων ευρώ, που μεταφέρθηκαν από μια άγνωστη εταιρεία στο Χονγκ Κονγκ σε μια άλλη (που ελέγχεται από τους απατεώνες) με εντολή του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ είπε ότι ο υπάλληλος που πραγματοποίησε τη μεταφορά πίστευε ότι ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, καθώς και όλοι οι άλλοι στην βιντεοκλήση, ήταν αληθινοί.

Η απάτη αποκαλύφθηκε μόνο όταν αργότερα ο υπάλληλος επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Ένας αυξανόμενος αριθμός καταγγελιών, αποκαλύπτει ιστορίες για άτομα που λαμβάνουν κλήσεις από φίλους και συγγενείς που ζητούν οικονομική βοήθεια. Ακούγονται αληθινά. Μπορεί να μην ζητήσουν πολλά. Αλλά αν έχετε αμφιβολίες, λένε οι ειδικοί, να κλείνετε πάντα το τηλέφωνο και να καλείτε ξανά την επαφή σας.

Μια ακόμα απίστευτη υπόθεση συμβεί στην Αυστραλία, όπου η τεχνητή νοημοσύνη της έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ολόκληρων ειδήσεων και ψεύτικα βίντεο – συχνά με μια διασημότητα – που προωθούν επενδυτικές ευκαιρίες. Το Εθνικό Κέντρο κατά της απάτης έπρεπε να εκδώσει προειδοποιήσεις ότι αυτές οι απάτες κόστισαν στους Αυστραλούς περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια (4,88 εκατομμύρια ευρώ) πέρυσι.

Παρόμοιες προσπάθειες έγιναν πιο κοντά στην Ευρώπη τον Οκτώβριο του 2023, όταν εμφανίστηκαν deepfake που μιμούνταν παρουσιαστές του BBC που φαινόταν να προωθούσαν ένα επενδυτικό σχέδιο του Έλον Μασκ.

Στις ΗΠΑ, το Κέντρο Παραπόνων Διαδικτυακού Εγκλήματος του FBI έλαβε σχεδόν 900.000 καταγγελίες πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 22% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι πιθανές απώλειες ξεπερνούν τα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια (11,5 δισεκατομμύρια ευρώ). Η μελλοντική ζημιά θα μπορούσε εύκολα να είναι μεγαλύτερη, καθώς οι ειδικοί προβλέπουν ετήσια αύξηση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,4 δισεκατομμύρια ευρώ) στην απάτη ταυτότητας μέσω γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με το Euronews.