Την ανεξαρτητοποίησή του από τους Σπαρτιάτες ανακοίνωσε μέσω επιστολής του στον πρόεδρο της Βουλής ο Διονύσης Βαλτογιάννης.

Πρόκειται για την τρίτη αποχώρηση από το κόμμα, μετά την παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης κατά 11 βουλευτών των Σπαρτιατών και του Ηλία Κασιδιάρη, από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη αποχωρήσει ο Γιώργος Μανούσος και ο Ιωάννης Δημητροκάλλης, αφήνοντας το κόμμα του Βασίλη Στίγκα να αριθμεί πλέον 7 βουλευτές, αφού τον Ιανουάριο είχε ανεξαρτητοποιηθεί ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε αποχωρήσει και ο Κωνσταντίνος Φλώρος.

Έτσι, με την ανεξαρτητοποίηση του Διονύση Βαλτογιάννη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών πλέον αριθμεί 7 βουλευτές, ενώ για να διαλυθεί η Κ.Ο., βάσει του Κανονισμού της Βουλής, ο αριθμός πρέπει να είναι μικρότερος των 5 βουλευτών.

Για την ακρίβεια, στη Βουλή των Ελλήνων, Κοινοβουλευτική Ομάδα σχηματίζεται όταν υπάρχουν τουλάχιστον δέκα (10) βουλευτές που να ανήκουν στο ίδιο κόμμα. Κοινοβουλευτική Ομάδα μπορεί να συγκροτηθεί, όμως, και από πέντε (5) βουλευτές, εφόσον το κόμμα τους παρουσίασε ψηφοδέλτια στα δύο τρίτα (2/3) των εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πανελλαδικά ποσοστό 3% επί του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Το Εκλογοδικείο θα κρίνει αν και οι 11 κηρηχθούν έκπτωτοι

Παράλληλα, η απόφαση του Εκλογοδικείου αναμένεται εντός των επομένων εβδομάδων, οδηγώντας πιθανότατα – όπως εκτιμάται – στην αποπομπή του κόμματος των Σπαρτιατών από το κοινοβούλιο.

Αν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει ότι ο πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών, την περίοδο της ανακήρυξης τους, ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, τότε η ανακήρυξη του κόμματος θα κριθεί παράνομη. το κόμμα θα απομακρυνθεί άμεσα από το Κοινοβούλιο και όλοι του οι βουλευτές θα εκπέσουν των αξιωμάτων τους.

Οι ψήφοι που έλαβαν οι Σπαρτιάτες, δεν θα δοθούν στα υπόλοιπα κόμματα, αλλά θα προσμετρηθούν μαζί με την αποχή και το άκυρο. Οι έδρες των βουλευτών, όμως, θα δοθούν στα υπόλοιπα κόμματα, αφού ή θα γίνει από την αρχή ανακατανομή όλων των εδρών, με τις έγκυρες ψήφους μειωμένες, ή οι έδρες θα μοιραστούν αναλογικά σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου.

Η πρώτη κρίση και παρ’ολίγον… διάλυση

Αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Σπαρτιάτες φτάνουν στη διάλυση, καθώς στο τέλος του καλοκαιριού του 2023 ξέσπασε κρίση εντός του κόμματος μεταξύ του προέδρου Βασίλειου Στίγκα και των υπόλοιπων 11 βουλευτών, γεγονός που οφειλόταν, κυρίως, στη στήριξη που έδιναν οι τελευταίοι στον Ηλία Κασιδιάρη, καθώς και στην απαίτηση των 11 για συνέδριο του κόμματος.

Και ενώ υπήρξαν τρεις διαγραφές βουλευτών, με αποτέλεσμα την προσωρινή διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών – αφού για να υφίσταται απαιτείται αριθμός τουλάχιστον 10 βουλευτών, βάσει του Κανονισμού της Βουλής – τελικά, επέστρεψαν στο «μαντρί», ενώ ο αρχηγός τους, που είχε καταγγείλει μεθόδους «Greek Mafia», αλλά και «ομάδα εκβιαστών» στο κόμμα του, τα πήρε όλα πίσω.

Εξάλλου, η έρευνα, που κατέληξε σε διώξεις για τους Σπαρτιάτες, ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν ο Βασίλης Στίγκας δημόσια κατήγγειλε παρασκηνιακές και έκνομες ενέργειες στο κόμμα του, «φωτογραφίζοντας» τον Ηλία Κασιδιάρη.

Κατέθεσε δύο φορές στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που παρενέβη μετά τις καταγγελίες του και ανέλαβε προσωπικά την έρευνα, ενώ εξηγήσεις ως ύποπτοι έδωσαν όλοι οι βουλευτές του κόμματός του, αλλά και ο έγκλειστος υπαρχηγός του ναζιστικού μορφώματος.

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης που είναι πλέον τυπική διαδικασία, για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος σε βαθμό πλημμελήματος, το ενδιαφέρον στρέφεται στην απόφαση του Εκλογοδικείου, στο οποίο ήδη έχουν εκδικαστεί προσφυγές για τη νομιμότητα συμμετοχής στη Βουλή του κόμματος των Σπαρτιατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο.