Η πρώτη επαφή του Παναγιώτη Φασούλα με την πολιτική ήταν στις δημοτικές εκλογές του 1990. Ηταν αρχηγός του ΠΑΟΚ και συμμετείχε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, με το ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Φατούρου. Σε εκείνες τις εκλογές οι ψηφοφόροι είχαν το δικαίωμα να «σταυρώσουν» μέχρι τρεις υποψήφιους συμβούλους. Και όπως συνηθίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, η σχετική πληροφορία είχε γραφτεί στους μαυροπίνακες των σχολείων. «Μέχρι τρεις σταυρούς». Ο Φασούλας εξελέγη πρώτος και με διαφορά. Και θα μπορούσε να πετύχει καλύτερη επίδοση αν αρκετά ψηφοδέλτια δεν ήταν άκυρα. Επρόκειτο για ψηφοδέλτια που δίπλα στο όνομα του Φασούλα είχαν τρεις σταυρούς…

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης, λοιπόν, θα δώσει σταυρούς στο ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε το χωρίζει μόλις ένα γράμμα από τον ΠΑΟΚ, είναι, δηλαδή, ονομαστικά, πιο κοντά στο κοινό του υποψηφίου. Αξίζει βέβαια να δούμε αν θα καταφέρει να εκλεγεί καθώς η προτίμηση των ψηφοφόρων είχε εκφραστεί διά της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο δεν πρόκειται να τερματίσει και τελευταίος. Θα είναι ψηλά.

Ο Ανδρουλάκης εγκαλείται επειδή τοποθετεί στο ψηφοδέλτιο έναν εν ενεργεία ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, υιοθετώντας την πολιτική εκδοχή του star system. Ναι, η κριτική είναι πολύ σωστή. Ομως όλα αυτά θα τελεσιδικήσουν όταν ζυγίσουμε το σακούλι με τις ψήφους το βράδυ της 9ης Ιουνίου. Εκεί θα τελειώσει και η συζήτηση για τα celebrities που, ας μην κοροϊδευόμαστε, είναι απαραίτητο συστατικό για να φτιάξεις ένα πετυχημένο ψηφοδέλτιο. Ορθώς λένε στα πάνελ ότι δεν μπορείς να φτιάχνεις πασαρέλα πάνω σε ψηφοδέλτια. Ναι, θεωρητικά είναι σωστή αυτή η θέση. Ομως έτσι αγνοείς τα δεδομένα των καιρών. Φτιάξε ένα ψηφοδέλτιο με καθηγητές, έμπειρους τεχνοκράτες και στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών. Θα το βρεις στον πάτο της κάλπης. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Ψηφοδέλτιο χωρίς κράχτες με ευρεία κοινωνική και τηλεοπτική εμβέλεια δεν έχει καμία τύχη. Και αυτό θα συμβαίνει για όσο καιρό οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο στο Instagram παρά μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης. Δηλαδή θα συμβαίνει για πάντα.