ΧΑΛΑΡΟΤΗΤΑ

Υπάρχουν δύο ερμηνείες για το ποιον ευνοεί η χαλαρή ψήφος: η πρώτη λέει πως ευνοεί τον πιο συσπειρωμένο – και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και λόγω ηλικιακής κατανομής του ακροατηρίου της γνωρίζει πως δεν πρόκειται στο άμεσο μέλλον να πέσει κάτω από ένα ποσοστό συσπείρωσης. Η δεύτερη λέει πως κερδίζει το αουτσάιντερ – γιατί η χαλαρότητα παρουσιάζεται κυρίως στους ψηφοφόρους που δεν έχουν κάτι για να ανησυχήσουν. Ετσι βρισκόμαστε στο παράδοξο η αντιπολίτευση να τρέχει να προστατευτεί από την πρώτη και η κυβέρνηση από τη δεύτερη. Ο εχθρός, πάντως, ένας είναι.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ

Μιας που μιλάμε για διπλές φύσεις, η υπόθεση των υποκλοπών και το «πράσινο φως» του ΣτΕ στον Νίκο Ανδρουλάκη για να ενημερωθεί για την παρακολούθησή του, εφόσον όλα πάνε όπως προβλέπει η διαδικασία, επανέρχονται στον δημόσιο διάλογο για την κυβέρνηση. Εγιναν όμως αφορμή και για την επιβεβαίωση της απόστασης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να περιλαμβάνει στους «συκοφάντες» και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, και την Κουμουνδούρου να περιγράφει το ΠΑΣΟΚ ως «ουρά» της ΝΔ. Ο πραγματικός λόγος βέβαια δεν είναι οι υποκλοπές: είναι το τιμόνι της Δημοκρατικής Παράταξης.

ΕΙΣΟΔΟΣ-ΕΞΟΔΟΣ

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται όσοι επιλαχόντες βουλευτές έχουν ελπίδα να μπουν στο Κοινοβούλιο μετά τις εξελίξεις με τους «Σπαρτιάτες». Και αυτό γιατί γνωρίζουν πως τίποτα, ακόμα κι αν μοιάζει το επικρατέστερο ενδεχόμενο, δεν είναι δεδομένο: το σενάριο με την ανακατανομή των εδρών όσων εκπίπτουν από το αξίωμά τους «κολλάει» σε μια συνταγματική ερμηνεία (την οποία δεν υιοθετούν όλοι, αλλά υπάρχει) πως κάτι τέτοιο συνιστά αλλοίωση της λαϊκής βούλησης. Αν πάμε, πάλι, σε περιφερειακές εκλογές για τις συγκεκριμένες θέσεις, αυτό θα γίνει στη λογική της μονοεδρικής – άρα οι πιθανότητες είναι συγκεκριμένες για τον καθένα.

ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Από το πρόγραμμα του Στέφανου Κασσελάκη, που θα βρεθεί αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για την παρέλαση της ομογένειας και έτσι θα ψηφίσει διαδικτυακά στις προκριματικές για τις ευρωεκλογές την Κυριακή, προσωπικά ξεχωρίζω τη «Ναυτική Εβδομάδα». Από τις 21 έως τις 28 του μήνα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζει μια περιοδεία στα νησιά του Αιγαίου, που θα ξεκινήσει από το Καστελλόριζο και θα φτάσει μέχρι τις Κυκλάδες, συνοδεία του Ευάγγελου Αποστολάκη – με φουσκωτό, θα πόνταρα. Ενας από τους σταθμούς θα είναι και η Κως, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τη δημόσια υγεία. Συμβολικά, λόγω του περιστατικού με την καρότσα και τα (μη επαρκή) βήματα στελέχωσης που έχουν γίνει.