Το φιάσκο με τους τραγικούς χειρισμούς ενός περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας που οδήγησαν τελικά στην άγρια δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων προκαλεί έντονους τριγμούς στην Ελληνική Αστυνομία.

Το πλήγμα είναι σοβαρό και το αντιλαμβάνονται έντονα στο ανώτερο επίπεδο στη φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Η εικόνα διάλυσης των υπηρεσιών που αποκαλύφθηκε μέσα από την υπόθεση των Αγίων Αναργύρων θα επιχειρηθεί να αλλάξει με μια σειρά κινήσεων κυρίως στο εσωτερικό του σώματος ενώ αναμένεται να υπάρξουν και πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο με σχετικές ανακοινώσεις προς τους πολίτες προκειμένου να ενισχυθεί όσο μπορεί να γίνει αυτή την περίοδο το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΛ.ΑΣ.

Τηλεδιάσκεψη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη του «Βήματος» και των «Νέων» Βασίλη Λαμπρόπουλου αύριο Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια διαδικτυακή σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αρχηγού της Αστυνομίας, επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ  και με τη συμμετοχή τριών χιλιάδων αστυνομικών από όλη την Ελλάδα.

Σκοπός είναι να δοθούν αυστηρές οδηγίες και βασικό ζητούμενο είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να παρουσιαστεί ένα σύνολο οδηγιών για το τι θα πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αυτό που επισημαίνεται από την ανάλυση της υπόθεσης των Αγίων Αναργύρων δεν είναι το θέμα με το περιπολικό και αν υπήρχε διαθέσιμο ή όχι να μεταφέρει την 28χρονη σπίτι της.

Το νέο σχέδιο

Το βασικό πρόβλημα στους χειρισμούς εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι αστυνομικοί άφησαν τη γυναίκα να φύγει χωρίς να έχουν διασφαλίσει ότι δεν θα κινδυνέψει φεύγοντας από το αστυνομικό τμήμα έχοντας καταγγείλει ότι εκεί βρίσκεται κάποιος που η ίδια πίστευε ότι θα της κάνει κακό.

Για το λόγο αυτό εξετάζονται τρόποι για το πώς σε τέτοιες περιπτώσεις το άτομο που κάνει καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία θα παραμένει στο αστυνομικό τμήμα που κάνει την καταγγελία ή θα φιλοξενείται σε κάποιον άλλον χώρο με ασφάλεια μέχρις ότου εντοπιστεί από τις αστυνομικές Αρχές το άτομο που καταγγέλλεται ως κακοποιητής.

Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθούν συνεργασίες με φορείς που διαθέτουν τις υποδομές και θα μπορούν να φιλοξενούν για λίγες ώρες τέτοια περιστατικά.

«Είμαι συντετριμμένος»

Το πρωί από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε δηλώσεις για την υπόθεση αναφέροντας τα εξής:

«Τέσσερις μέρες μετά το τραγικό περιστατικό της 1ης Απριλίου, όπου χάθηκε μια νέα κοπέλα, η Κυριακή Γρίβα, συνεχίζουμε όλοι μας να θρηνούμε και να πενθούμε. Είμαι συντετριμμένος και προσωπικά γιατί είναι από τις πλέον δυσάρεστες και δύσκολες στιγμές που έχω βιώσει στη μακρά διαδρομή μου και στην προσωπική μου ζωή. Απευθύνω συλλυπητήρια στην οικογένεια αυτής της νέας γυναίκας που έφυγε».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη:  «Η έρευνα διεξάγεται με μεγάλη ταχύτητα. Είμαι βέβαιος πως θα τελειώσει πολύ γρήγορα και θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια. Η Ελληνική Αστυνομία απέστειλε σε όλες τις αρχές -αλλά και η ίδια διεξάγει έρευνες, όλο το υλικό χωρίς να αποκρυφτεί τίποτε. Θα υπάρξει πλήρης η αλήθεια, ολόκληρη, και θα αποδοθεί στους πολίτες της χώρας μας και ταυτόχρονα θα υπάρξει όλος εκείνος ο απολογισμός που πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα».