Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού που καταγράφηκαν στη Βόρεια και Νότια Αμερική το πρώτο τρίμηνο του έτους τριπλασιάστηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ανακοίνωσε ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO).

Η ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια εξαπλώνεται στο μεταξύ και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Όπως είχε προειδοποιήσει πέρυσι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το 2022 η Ευρώπη κατέγραψε περίπου όσα κρούσματα είχαν αναφερθεί στο σύνολο της προηγούμενης δεκαετίας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο λίγα εισαγόμενα κρούσματα.

Σύμφωνα πάντως με τον ΠΟΥ, ο ιός του δάγκειου πυρετού εξαπλώνεται ταχύτερα από κάθε άλλη ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια και δυνητικά μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία.

Κύριος φορέας της ασθένειας είναι το κουνούπι Aedes aegypti («Αηδής ο αιγυπτιακός»), το οποίο έχει ήδη εδραιωθεί στην Κύπρο και απειλεί να εξαπλωθεί βορειότερα.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση για ενδεχόμενη άφιξή του,  με συστηματικές δειγματοληψίες να διενεργούνται στην Κρήτη.

Βασικός φορέας της ασθένειας είναι το κουνούπι Aedes aegypti, το οποίο δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα (Reuters)

«Η χειρότερη σεζόν»

Η φετινή επιδημία στην Αμερική θα είναι πιθανότατα η χειρότερη μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε ο PAHO, με τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Παραγουάη να πλήττονται περισσότερο.

«Πιθανότατα αυτή θα είναι η χειρότερη σεζόν που έχουμε ζήσει» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο διευθυντής του οργανισμού δρ Γιάρμπας Μπαρμπόσα ντα Σίλβα.

Ο PAHO, οργανισμός του ΟΗΕ, έχει επιβεβαιώσει φέτος περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 1.000 θανάτους.

Συγκριτικά, περίπου 4,5 εκατ. κρούσματα είχαν αναφερθεί σε Βόρεια και Νότια Αμερική στο σύνολο του 2023.

Με ψεκασμούς κατά των κουνουπιών προσπαθεί η Αργεντινή να αντιμετωπίσει την ασθένεια (Reuters)

Συμπτώματα

Περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν σε περιοχές που απειλούνται από τον δάγκειο πυρετό, σύμφωνα με δεδομένα των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Περίπου 40.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Πυρετός, πονοκέφαλος, έμετοι, εξανθήματα και πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις είναι μερικά από τα πιθανά συμπτώματα της λοίμωξης, αν και τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά.

Σε κάποιες περιπτώσεις η λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε αιμορραγικό πυρετό που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου, τέλη του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο.