Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για την αφρικανική σκόνη που έχει κάνει αισθητή την παρουσία της τα τελευταία 24ώρα στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Κρήτη, καθώς δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες, όμως το φαινόμενο είναι ορατό σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, από το απόγευμα, το φαινόμενο θα αρχίσει να υποχωρεί πρόσκαιρα καθώς αναμένεται από την Κυριακή ή τις αρχές της επόμενες εβδομάδας νέα «εισβολή».

«Καμπανάκι» από τους πνευμονολόγους

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους η «αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα».

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, συστήνουν οι πνευμονολόγοι, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους. Συνεχίζοντας η ΕΠΕ, τονίζει πως «σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή».

Ισχυρή σύσταση κάνουν οι πνευμονολόγοι για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Για το θέμα μίλησε το πρωί της Πέμπτης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος εξήγησε πώς η αφρικανική σκόνη επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό και τι πρέπει να κάνουν τα άτομα που είναι ευάλωτα.

Πώς η σκόνη από την Αφρική επηρεάζει τις ευπαθείς ομάδες

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας μιλώντας στο OPEN, «πάντα όταν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα, ιδίως με μικροσωματίδια, οι άνθρωποι που έχουν ευπάθεια, προϋπάρχουσες νόσους δηλαδή στο αναπνευστικό τους και στο κυκλοφορικό τους επιβαρύνονται αρκετά. Ο λόγος είναι απλός. Οποτεδήποτε μπαίνει σκόνη και την εισπνέουμε τα μικρά αυτά σωματίδια κάθονται στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και κάνουν φλεγμονή. Σε έναν υγιή οργανισμό αυτή η φλεγμονή είναι μικρή και δεν του προκαλεί τίποτα. Σε έναν όμως οργανισμό που έχει ήδη φλεγμονή από κάποια νόσο, από ένα άσθμα, από μια αλλεργική ρινίτιδα, η φλεγμονή επικάθεται στην προϋπάρχουσα φλεγμονή και αυξάνει ή προκαλεί συμπτώματα».

Αναφορικά με το τι πρέπει να προσέξει κανείς αυτήν την περίοδο είπε:

«Άρα αυτό που πρέπει να κάνει κανένας είναι, πρώτον, εάν έχει κάποια νόσο και τη γνωρίζει, όταν θα υπάρχει πρόβλεψη πως θα έρθει η αφρικανική σκόνη, πρέπει να επικοινωνήσει με τον θεράποντα γιατρό του για να πάρει οδηγίες για το πώς πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή του. Συνήθως χρειάζεται μια εντατικοποίηση της αγωγής, δηλαδή να αυξήσουμε είτε τη δόση των φαρμάκων ή τη συχνότητα, είτε να προσθέσουμε κάποιο φάρμακο, αλλά ποτέ από μόνοι μας.

Το δεύτερο είναι ότι εάν έχει συμπτώματα σήμερα και αύριο που έχουμε σκόνη μην το αποδώσει εκεί. Σε ένα υγιή άνθρωπο η σκόνη δεν κάνει τίποτα. Εάν του κάνει συμπτώματα σημαίνει ότι έχει κάποια νόσο που δεν ξέρει, όπως πχ. αλλεργική ρινίτιδα. Θα πρέπει να πάει στον πνευμονολόγο να εξεταστεί. Γιατί βήχει; Δεν είναι φυσιολογικό να βήχουμε ακόμα και εάν υπάρχει αφρικανική σκόνη. Εάν βήχουμε μάλλον έχουμε άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δεν το ξέρουμε. Δυο τρομερά συχνά νοσήματα, περίπου 10% του πληθυσμού πάσχει από αυτά, και οι μισοί δεν ξέρουν ότι πάσχουν. Το να βάλουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας είναι ότι καλύτερο υπάρχει».