«Είμαι από εκεί που κατάγεται ο Μέσι» είπε η 90χρονη Εστερ Κούνιο στους δύο μασκοφόρους παλαιστίνιους ένοπλους που εισέβαλαν στο σπίτι της στο νότιο Ισραήλ, το πρωί  της 7ης Οκτωβρίου κατά την επίθεση της  Χαμάς σε κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, όπως και στο κιμπούτς Νιρ Οζ, όπου ζούσε η Κούνιο. Η  γυναίκα μίλησε για τη φρικτή εμπειρία σε ένα νέο ντοκιμαντέρ για την επίθεση της Χαμάς που επικεντρώνεται στην ισπανόφωνη ισραηλινή κοινότητα με τίτλο «Voces Del 7 De Octubre – Latino Stories of Survival».

Οι δύο ένοπλοι ζητούσαν να μάθουν πού ήταν η υπόλοιπη οικογένειά της. «Μη μου μιλάτε» τους είπα, «επειδή δεν ξέρω τη γλώσσα σας. Εσείς μιλάτε αραβικά και εγώ μιλώ ελάχιστα εβραϊκά. Μιλώ τα  ισπανικά της Αργεντινής» αφηγήθηκε η Κούνιο. Και εκείνοι τη ρώτησαν: «Τι είναι η Αργεντινή;». Συνέχισε να τους μιλά για τον θρυλικό ποδοσφαιριστή Λιονέλ Μέσι, με έναν συνδυασμό σπασμένων εβραϊκών, ισπανικών και χειρονομιών. «Τους λέω, λοιπόν, «Βλέπετε ποδόσφαιρο;», «Ναι, ναι» απαντούν.  «Μας αρέσει το ποδόσφαιρο». Οπότε τους λέω: «Είμαι από όπου είναι ο Μέσι». Μετά απάντησαν: «Μέσι! Μας αρέσει ο Μέσι».

Της έδωσε το Καλάσνικόφ του

Και τότε, σε μια από τις πιο σουρεαλιστικές στιγμές της αιματηρής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, ο ένας έσκυψε πάνω από την Κούνιο που καθόταν και έβαλε το Καλάσνικοφ που κρατούσε στην αγκαλιά της. Ο άλλος τους φωτογράφισε. «Εβαλε το χέρι του έτσι» περιέγραψε η Κούνιο. «Και μας τράβηξαν φωτογραφία. Λίγο μετά έφυγαν».

Η φωτογραφία της Κούνιο με ένα Καλάσνικοφ στην αγκαλιά της και του μασκοφόρου δράστη με μια παλαιστινιακή σημαία στο στρατιωτικό του γιλέκο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την ίδια ώρα σε άλλο μέρος του ίδιου κιμπούτς, οι ένοπλοι της Χαμάς είχαν πάρει ομήρους την οικογένεια της 90χρονης. Τα εγγόνια της, ο 33χρονος Ντέιβιντ και ο 26χρονος Αριελ, εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα. Ο Ντέιβιντ απήχθη μαζί με τη σύζυγό του και τα δίδυμα παιδιά του, τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εκεχειρίας τον Νοέμβριο σε ανταλλαγή με παλαιστίνιους κρατουμένους. Τώρα, λέει η Κούνιο, περιμένει την επιστροφή των «χρυσών αγοριών» της.

Τόσο η Αργεντινή όσο και το Περού έχουν ανακοινώσει ότι ομοεθνείς τους σκοτώθηκαν στη σύγκρουση, ενώ το Μεξικό έχει γνωστοποιήσει ότι υπάρχουν άτομα μεξικανικής καταγωγής μεταξύ των απαχθέντων. Στο ισπανόφωνο ντοκιμαντέρ μίλησαν δεκάδες επιζώντες από την επίθεση.