Σαφείς οδικούς χάρτες για να προχωρήσει η Ευρώπη σε κοινή αγορά άμυνας, στην ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής ένωσης, της αγοράς τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, στη διεύρυνση, θα περιλαμβάνει η έκθεση για την ενιαία αγορά, δηλώνει ο Ενρίκο Λέτα σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» και σε μικρή ομάδα ανταποκριτών ευρωπαϊκών εντύπων στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ, ο οποίος θα παρουσιάσει την έκθεση που του ανέθεσε τον περασμένο Σεπτέμβριο η πρόεδρος της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Απριλίου, αποκαλύπτει επίσης ότι θα περιλαμβάνει προτάσεις για φορολογική εναρμόνιση, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για την αντιμετώπιση του κενού μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Για την προετοιμασία της έκθεσης ο Ενρίκο Λέτα πραγματοποίησε 300 συναντήσεις σε πάνω από 50 πόλεις κυρίως εντός αλλά και εκτός Ευρώπης. Ποια ήταν τα κυριότερα μηνύματα που έλαβε; «Η μεγάλη έκπληξη ήταν η σημασία που δίνουν τα κράτη-μέλη στην άμυνα. Μου ζήτησαν να ανοίξω ένα παράθυρο για την αμυντική βιομηχανία στην ενιαία αγορά. Διαπίστωσα επίσης κοινή επίγνωση για το πρόβλημα της ανάπτυξης και την ανάγκη να προχωρήσει η ενιαία αγορά σε τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, χρηματοοικονομικές αγορές. Οταν μου ανατέθηκε η έκθεση, συνομίλησα με τον Ζακ Ντελόρ. Πρότεινε την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς οριζοντίως, συμπεριλαμβανομένων των τριών αυτών πεδίων. Διαπίστωσα επίσης κοινή επίγνωση για την ανάγκη χρηματοδότησης μιας δίκαιης πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, της άμυνας και διεύρυνσης, αλλά υπάρχουν αποχρώσεις, και αποτελεί ευφημισμό η λέξη αποχρώσεις για το πώς. Για τη διεύρυνση υπάρχει επίγνωση των δυσκολιών, του κόστους, της ανάγκης να μην υπάρχουν ανταλλάγματα με τα κονδύλια συνοχής ή την ΚΑΠ για τα υφιστάμενα μέλη» δηλώνει ο Ενρίκο Λέτα.

Διακίνηση προϊόντων

Στην έκθεσή του, η οποία θα είναι όπως τονίζει «πραγματιστική και ρεαλιστική με σαφείς οδικούς χάρτες» και θα βασίζεται στις υφιστάμενες ευρωπαϊκές Συνθήκες, θα διαπραγματεύεται επίσης το ζήτημα με τις ΗΠΑ, αντιμετωπίζοντας επίσης μια δεύτερη θητεία Τραμπ. «Θέλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της οικονομικής αποσύνδεσης της ΕΕ από τις ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να το βάλουμε στο τραπέζι της προεκλογικής εκστρατείας και της επόμενης νομοθετικής περιόδου. Θα παρουσιάσω στην έκθεση στοιχεία για το πού εντοπίζεται το κενό με τις ΗΠΑ ακόμη και στο καλύτερο κομμάτι της ενιαίας αγοράς, την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων. Στην ενιαία αγορά τα αγαθά έχουν την καλύτερη θέση, ακολουθούν οι άνθρωποι. Η ενιαία αγορά κεφαλαίων και υπηρεσιών βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη θέση».

Τι προτείνει για την αγορά κεφαλαίων, της οποίας «θα πρέπει να αλλάξουμε το όνομα» όπως είπε. «Η συμφωνία του Eco/Fin είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Δουλεύω στη διασύνδεση μεταξύ της ολοκλήρωσης της χρηματοοικονομικής ένωσης, όπως προτιμώ να την αποκαλώ, και της δημιουργίας μιας γέφυρας μεταξύ των αποταμιεύσεων των ευρωπαϊκών οικογενειών και της χρηματοδότησης της μετάβασης. Αν δεν κατευθύνουμε τις αποταμιεύσεις στη μετάβαση θα είναι δύσκολο να δώσουμε μια αξιόπιστη απάντηση για το πώς να χρηματοδοτηθεί. Δεν αρκούν δημόσια χρήματα, χρειαζόμαστε και ιδιωτικά. Πολλές χώρες έχουν αμφιβολίες για ένα νέο NGEU. Το κύριο ερώτημα που έθεσε ο Μάριο Ντράγκι είναι σωστό. Θα προσθέσω τη διασύνδεση με την ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής ένωσης» λέει, συμπληρώνοντας ότι συνομιλεί συχνά με τον Ντράγκι, ο οποίος εκπονεί έκθεση για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα ώστε να είναι οι εκθέσεις τους συμπληρωματικές. Χαρακτηρίζει την ολοκλήρωση της χρηματοπιστωτικής αγοράς «επείγουσα» και «προϋπόθεση» για την ολοκλήρωση των άλλων σε τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, άμυνα. «Δεν είναι μόνο η έλλειψη της ενια

ίας αγοράς αλλά και ο τρόπος που αντιδράσαμε στη χρηματοπιστωτική κρίση μην παίρνοντας ρίσκο, διότι αποφασίσαμε να είμαστε προληπτικοί και δεν προχωρήσαμε αρκετά στην ενσωμάτωση των χρηματοοικονομικών αγορών. Η τραπεζική αγορά είναι μερικώς ολοκληρωμένη και το κενό με τις ΗΠΑ μεγαλώνει».

Φορολογικά συστήματα

Προτείνει, επίσης, φορολογική εναρμόνιση. «Σε συναντήσεις με ευρωπαίους επιχειρηματίες διαπίστωσα ότι το όνειρο θα ήταν ένας ευρωπαϊκός IRA. Επισκέφθηκα τις ΗΠΑ, μίλησα με τον Τζον Ποντέστα, τον αρχιτέκτονα και τους ανθρώπους του IRA. Είναι αδύνατον να γίνει στην Ευρώπη χωρίς εναρμόνιση των φορολογικών μας συστημάτων. Πρέπει να γίνει για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να δώσουμε τη δυνατότητα στις εταιρείες μας να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα της ενιαίας αγοράς διότι 95% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες. Σε ένα περιβάλλον με 27 εταιρικά δίκαια, 27 νόμους περί αφερεγγυότητας, 27 φορολογικά συστήματα η ενιαία αγορά είναι κυρίως για μεγάλες επιχειρήσεις, όχι για μικρομεσαίες. Ενα κεφάλαιο στην έκθεσή μου θα αφορά μια ενιαία αγορά για μικρομεσαίες με ιδέες, εργαλεία για το πώς θα την εκμεταλλευτούν».

Τι είπε για την κοινή αγορά άμυνας; «Το 80% του αμυντικού εξοπλισμού που αγοράστηκε από Ευρωπαίους ήταν μη ευρωπαϊκός. Δεν είναι αποδεκτό. Δημιουργεί θέσεις εργασίας σε ΗΠΑ, στην Τουρκία και αλλού. Πρέπει να μετακινηθούμε από την αντίδραση σε μια επείγουσα κατάσταση σε ένα δομικό μακροπρόθεσμο πλαίσιο. Πρέπει να μπει στο επίκεντρο της επόμενης νομοθετικής περιόδου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη αγορά, οπότε θα ξεκινήσουμε με την έννοια μιας κοινής αγοράς, και όχι μιας ενιαίας αμυντικής αγοράς, διότι αφορά μόνο κοινές προμήθειες, ο ανταγωνισμός είναι χαμηλός και χρειάζονται ειδικά εργαλεία. Στην άμυνα, και μόνο στην άμυνα, θα πρέπει ίσως να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση μας με τους Βρετανούς».