«Aποφασίσαμε ο Ολιβερ να είναι μαζί μας, θα είναι ο εφεδρικός μας. Και όταν δεν είναι μαζί μας, θα είναι στον προσομοιωτή» ανέφερε ο Φρεντ Βάσερ για τον Ολιβερ Μπέρμαν, που αντικατέστησε την προηγούμενη εβδομάδα τον Κάρλος Σάινθ, λόγω της εγχείρησης σκωληκοειδίτιδας, που έβαλε τα… γυαλιά ή καλύτερα άνοιξε τα μάτια των ανθρώπων της Ferrari (και άλλων ομάδων που θαυμάζουν τη νέα στρατιά ταλαντούχων, έφηβων πιλότων που έχουν τα φόντα να κάνουν τη διαφορά μέσα στις πίστες και να τρελάνουν τα χρονόμετρα). Κατακτώντας την έβδομη θέση στο πρώτο του γκραν πρι, ο Μπέρμαν ήταν σαν να πήρε επάξια το «κλειδί» από τη Ferrari και πλέον η τύχη του χαμογέλασε! Ο μικρός που προέρχεται από το φυτώριο πιλότων της Ferrari προσαρμόστηκε με ταχείς ρυθμούς στην απαιτητική πίστα της Σαουδικής Αραβίας, ξετύλιξε το ταλέντο του, ενώ η αλάνθαστη οδηγική ικανότητά του κέρδισε τα αφεντικά του Μαρανέλο.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, ότι είχε στη διάθεσή του 60 δευτερόλεπτα για να προσαρμοστεί στο μονοθέσιο της Ferrari! Ναι, ένα λεπτό ήταν η πρόβα του στα χρονομετρημένα και με το καλημέρα μπήκε στην πρώτη δεκάδα! Την καριέρα του ο 18χρονος πιλότος την ξεκίνησε από τα καρτ, εκεί όπου έχει κερδίσει αρκετούς τίτλους. Αυτοί ήταν αρκετοί για να μπει στην Ακαδημία της Ferrari, το 2022. Σήμερα, θεωρείται ένα ανερχόμενο ταλέντο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και τη Formula 1, κάτι που απέδειξε και στον πρώτο του αγώνα. Είναι γεννημένος το 2005 στην Αγγλία και τα πρώτα του παράσημα τα πήρε όταν έλαβε μέρος, σε ηλικία 15 ετών, στο πρωτάθλημα ADAC Formula 4 το 2020, όπου τερμάτισε –και εκεί– έβδομος,  ενώ ένα χρόνο αργότερα κέρδισε την πρώτη θέση στην ιταλική Formula 4. Το οριστικό του διαβατήριο το πήρε  το 2021, χρονιά που η  Ferrari ανακοίνωσε την ένταξη του Βρετανού στην ακαδημία οδηγών της.

Βούτηξε στα βαθιά

Στις αρχές της χρονιάς, έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις, η Ferrari ανακοίνωσε ότι ο Μπέρμαν θα έχει χρέη αναπληρωματικού οδηγού για την ομάδα και τη σεζόν του 2024. Και ήδη από το δεύτερο γκραν πρι, η εγχείρηση του Σάινθ, του έδωσε τη δυνατότητα να αποδείξει ότι έχει και το ταλέντο αλλά και τις ικανότητες να σταθεί στην πίστα με αντίπαλο τον Φερστάπεν και τον Χάμιλτον. Ο ίδιος ανέφερε λίγο πριν απ’ την παρθενική συμμετοχή του ότι είναι γι’ αυτόν μια μεγάλη ευκαιρία, χωρίς να ξεχάσει να στείλει τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στον Κάρλος Σάινθ. «Είναι μια μεγάλη στιγμή και ευκαιρία για μένα και είμαι έτοιμος να τη μεγιστοποιήσω». Να σημειωθεί ότι το αφεντικό της Ferrari, ο Φρεντ Βάσερ, ήταν ανάμεσα στους Αντόνιο Τζιοβινάτσι, Ρομπέρ Σβάρτσμαν και τελικώς στον άσο που έκρυβαν στο μανίκι τον Ολιβερ Μπέρμαν. Οι δύο πρώτοι αποτελούν το άλλα δύο μέλη της τριανδρίας των νέων που περιμένουν σε σειρά για να δοκιμάσουν την τύχη τους στη Formula 1! Ο Τζιοβινάτσι έφυγε από την Alfa Romeo στο τέλος της σεζόν του 2021 και έγινε εφεδρικός οδηγός της Ferrari.