«Είμαι σαφής, δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τάζοντας πάλι αυξήσεις μισθών με ορίζοντα τα 950 ευρώ το… 2027.

«Θα επιμείνω σε αυτό γιατί έχουμε θέσει στόχο το 2027 ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Αυτή είναι η διαρθρωτική απάντηση αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θριαμβολογώντας για τα μέτρα – ασπιρίνες μίλησε για «δραστική παρέμβαση στην ίδια λειτουργία της αγοράς» ώστε «να μην κρύβονται μέσα από ένα πολυδαίδαλο σύστημα ανατιμήσεις που επωφελούνταν εταιρείες και σούπερ μάρκετ.

Οι τιμές αυξήθηκαν γιατί αυξήθηκαν οι συντελεστές κόστους. Δεν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό αν οι συντελεστές πέφτουν. Γι αυτό και τώρα η παρέμβαση».

Πρόσθεσε δε ότι: «Οποιος παραβιάζει τον νόμο, θα «τρώει» πρόστιμο και αυτό θα εισπράττεται».

Λέγοντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει επιδόματα και τριετίες, επανέλαβε πολλάκις ότι «δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα» καθώς «έχουμε ένα δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε».

Αν δοθεί κάτι για τους ευάλωτους θα δοθεί στο τέλος του έτους, ανέφερε.

Αποποίηση πολιτικών ευθυνών για τα Τέμπη (ξανά)

Σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε τις κατηγορίες για συγκάλυψη, ισχυρίστηκε  ότι το μπάζωμα ήταν επιχειρησιακή ανάγκη και κατηγόρησε την αντιπολίτευση «ότι επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη».

«Είναι μια δυσάρεστη συζήτηση, οφείλω όμως να δώσω κάποιες απαντήσεις, ώστε να μην πέσει ο δημόσιος διάλογος θύμα  fake news» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να πιστέψει σε ένα σενάριο όπου βαγόνια της αμαξοστοιχίας εξαϋλώθηκαν.

«Εμείς κάναμε την καλύτερη δουλειά αλλά θεωρώ λογικό η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση» υποστήριξε και συνέχισε: «Τον τελικό λόγο τον έχει η δικαιοσύνη, που έχει καλέσει και δεύτερο πραγματογνώμονα».

«Όλα αυτά είναι ανυπόστατα», είπε σχετικά με το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος λέγοντας πως η δουλειά έγινε από επιχειρησιακούς παράγοντες. «Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς;  Δεν θα ξεχάσω τις εικόνες, τις μυρωδιές. Ήξερα ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί να βρουν σορούς στα συντρίμμια. Τότε ψάχναμε ακόμη σορούς. Η δουλειά έγινε από επιχειρησιακούς παράγοντες. Λυπάμαι και οργίζομαι με όσους μιλούν για μπάζωμα», υποστήριξε.

«Πολιτικοί αρχηγοί πάνε να χτίσουν καριέρες πάνω στα Τέμπη […] ανάμεσά τους και ο κ. Βελόπουλος», είπε.

Πάλι ο ανθρώπινος παράγοντας

Σε ότι αφορά τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων ο κ. Μητσοτάκης, είπε πως «αν θεωρούν ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες να καταθέσουν αίτημα Προανακριτικής με συγκεκριμένο κατηγορητήριο», ενώ σε ό,τι αφορά στην  ασφάλεια εστίασε στον «ανθρώπινο παράγοντα».

«Ο σιδηρόδρομος μπορεί να είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι με τις παθογένειες δεκαετιών που κουβαλά. Γίνεται πολύς λόγος για τις δικλείδες ασφαλείας. Στην Ευρώπη μόνο στο 12% υπάρχει ολιστικό υπερσύγχρονο σύστημα» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει:

«Μας βοηθά η τεχνολογία αλλά πρέπει να δούμε και τον ανθρώπινο παράγοντα και αυτή είναι η δουλειά της δικαιοσύνης».

Για τα απογευματινά χειρουργεία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή επαναλαμβάνοντας πως θα είναι φθηνότερα από τα ιδιωτικά και ότι «μπορεί να γίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν αντικαθιστούν τα πρωινά».

«Η πανδημία μας άφησε περισσότερες ΜΕΘ και ιατρικό προσωπικό και σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης» είπε, προσθέτοντας ότι θα διατεθεί ένα ποσό ώστε για τους πιο ευάλωτους πολίτες να είναι δωρεάν. Θα έχουν πρόσβαση και άνθρωποι που σήμερα δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ριζική αναδιαμόρφωση του ΕΣΥ. «Βλέπουμε τις πρώτες ψηφίδες μιας εικόνας που θέλει μια 4ετια για να δείξει αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν περίμενε να υπάρξει τόσο έντονη συζήτηση και ότι περίμενε να υπάρχει γέφυρα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και «όχι την αντιπαράθεση που είχαμε στη Βουλή».

«Είναι επιλογή ελευθερίας. Την υλοποιήσαμε. Θα προχωρήσουμε και την αλλαγή στο άρθρο 16. Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής. Θέσαμε αυστηρά κριτήρια», ανάφερε. Και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ έκανε επιστροφή στη μηχανή του χρόνου. Προφανώς όταν αλλάξουμε το άρθρο 16 θα μπορούμε να κάνουνε περισσότερα. Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Το δικαστήριο πιστεύω ότι θα υποστηρίξει τη θέση την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει. Θα υπάρχει ενδιαφέρον. Ας περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα βλέποντάς την ως περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Πιστεύω πως το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα του νόμου. Να πω ότι το 85% των άρθρων αφορούσε τα δημόσια πανεπιστήμια».

Πρόληψη και καταστολή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα φαινόμενα βίας των τελευταίων ημερών σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ανάφερε: «Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, έχουν γίνει συλλήψεις, έχουμε αυστηρότερο αντιρατσιστικό νόμο. Υπήρξε συνολική κινητοποίηση της κοινωνίας που λέει ότι δεν είμαστε αυτοί. Πρέπει να γίνουν και πολλά άλλα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το bullying στα σχολεία ενώ μίλησε και για πρόληψη και για καταστολή.

Είπε επίσης ότι έχει αυξηθεί η παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές και σημείωσε πως συνολικά στα στατιστικά της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια υπάρχει σταδιακή μείωση, ενώ για την οπαδική βία ισχυρίστηκε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν,«έχουν παράγει θετικά αποτελέσματα».

Για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες Κασσελάκη

Για τον κ. Κασσελάκη και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής: «Ομιλώ και ως παθών. Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ένα νόμο ο οποίος δεν είχε πολύ λογική. Στοχοποίησε εμένα και τη σύζυγο μου. Προσαρμοστήκαμε αμέσως. Τώρα ακουμπάει τον κ. Κασσελάκη και μας κουνάει το δάκτυλο. Αλλά ερωτάται και άλλα απαντάει. Ο νόμος ισχύει για όλους. Να μας κουνάει το δάκτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ για κράτος δικαίου όταν έχουν βγει ο κ. Κοντονής και ο κ. Τσιπρας..».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θα κριθεί κάνεις από τα θέματα αυτά αλλά από το αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

«Ας είμαστε σοβαροί. Αδιανόητο να λέγονται αυτά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη σαχλαμάρα», απάντησε στο ερώτημα αν όντως είχε προσεγγίσει τον κ. Κασσελάκη για να τον υπουργοποιήσει.

Για τις Ευρωεκλογές και τον πυρσό

«Αισθάνομαι αντιπολίτευση από τα πραγματικά προβλήματα», συνέχισε τονίζοντας πως στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για τη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.

«Εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης. Εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και εμείς την κρατήσαμε. Ο επόμενος ευρωπαϊκός κύκλος έχει πολλά σημαντικά ζητήματα. Ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί;», πρόσθεσε ενώ είπε πήχης για τη ΝΔ είναι «το καλύτερο δυνατόν».

Ερωτήσεις αν υπάρχει θέμα με την κα Ασημακοπούλου είπε πως «η υπόθεση αυτή πρέπει να διερευνηθεί και υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν» και ότι «κάνουμε κι εμείς την έρευνά μας».

Για τον πυρσό στο έμβλημα της ΝΔ και τα πρόσωπα που ήρθαν από το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «το σήμα είναι επετειακό και τότε ήμασταν στα μαχαίρια με το ΠΑΣΟΚ».

Πρόσθεσε ότι η ΝΔ «κατάφερε να συνενώσει ανθρώπους και από το ΠΑΣΟΚ που σήμερα είναι ΝΔ».

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για την Ακροδεξία είπε ότι «είχε πάντα διακριτή εκλογική παρουσία με διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς στη χώρα μας».

«Να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του υπευθύνου πατριώτη και αυτού που πουλάει τον πατριωτισμό του χωρίς να μπορεί να τον υποστηρίξει με συγκεκριμένες πολιτικές», συμπλήρωσε.

Τον Μάιο στην Άγκυρα

«Θετική εξέλιξη που δεν έχουμε παραβιάσεις ένα χρόνο» είπε για τα ελληνοτουρκικά ενώ είπε ότι ο προγραμματισμός είναι κάποια στιγμή να επισκεφτεί το Μάιο την ‘Αγκυρα.

«Συζητήσαμε για το μεγάλο αγκάθι αλλά και να μην το λύσουμε αυτό, μπορούμε να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε» είπε, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα.

Για την υπόθεση Μπελέρη είπε ότι «θα επιμείνουμε, δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση και είναι δεδομένο ότι ο τρόπος αυτός έχει επηρεάσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις»

«Δεν καταλάβαμε ακριβώς τι έγινε. Αλλά σίγουρα καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει να βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη», απάντησε σε ερώτηση αν φοβήθηκε στην Ουκρανία και τόνισε: «Είμαστε με τον αμυνόμενο. Κάνεις δεν μπορεί να αλλάξει τα σύνορα δια της βίας».

Επίσης ερωτηθείς αν προτιμά να εκλεγεί ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ απάντησε: «Όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι τόσο ισχυρές που δεν πιστεύω ότι θα ξεφύγουν από τις ράγες που έχουν μπει ανεξαρτήτως από το ποιος θα εκλεγεί».

Τέλος μετά από σχετική ερώτηση για το βραχιόλι που φορούσε είπε ότι «μου το πήρε η σύζυγος μου κατά την επίσκεψη που κάναμε στην Ινδία, είναι μπλε και άσπρο».

Επίσης ευχήθηκε να πάνε και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στο final four της ευρωλίγκας του μπάσκετ και να πάρει την κούπα ο καλύτερος.