Πολλά… ανοιχτά ζητήματα επιχειρεί να κλείσει το νομοσχέδιο που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και αντίστοιχα η προσέλκυση ιδιωτών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς επίσης και ρυθμίσεις που αφορούν τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων.

Επιπρόσθετα και στο πλαίσιο αυτό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη παρουσίασε το πρόγραμμα «Period Poverty», καθώς υπολογίζεται ότι στη χώρα μας τουλάχιστον 10.000 κορίτσια απουσιάζουν από το σχολείο από λίγες ως πολλές μέρες κάθε μήνα λόγω της οικονομικής δυσπραγίας να αντεπεξέλθουν στο κόστος προϊόντων περιόδου. Μάλιστα, το 20% των μητέρων δηλώνει πως δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά το μηνιαίο κόστος των προϊόντων περιόδου για τις ίδιες ή και τις κόρες τους.

Υπό τα δεδομένα αυτά και χαρτογραφώντας τις ανάγκες, το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική και η Δυτική Θεσσαλονίκη και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διανομή 14 εκατ. προϊόντων περιόδου στα σχολεία, την εκπαίδευση για την έμμηνο ρύση για γονείς (ιδιαίτερα για μονογονεϊκές οικογένειες) αλλά και τη διοργάνωση εκστρατειών αποστιγματισμού και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης για όλα τα κορίτσια της χώρας.

Παράλληλα όμως και σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε εκτενώς και το μέτρο αποζημίωσης 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό εργαστηριακών εξετάσεων και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό απεικονιστικών, πληρωτέα από τον ασθενή προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με στόχο να περιοριστεί η υποχρεωτική επιστροφή (clawback) του κλάδου.