Ούτε ο Τζο Μπάιντεν ούτε το επιτελείο του εκτίμησε πως η εικόνα του πλανητάρχη να τρώει παγωτό ενώ μιλάει για τον πιο αιματηρό πόλεμο εδώ 80 χρόνια θα έκανε ιδιαίτερο κακό στο προφίλ του.

Καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να δώσει την είδηση των ημερών για τον πόλεμο στη Γάζα, λέγοντας πως πλησιάζουμε σε μια εκεχειρία, κρατώντας και δοκιμάζοντας ένα παγωτό χωνάκι.

Την ώρα που ο επίσημος αριθμός των νεκρών στη Γάζα πλησιάζει τις 30.000 και ο λιμός απειλεί με μαζικούς θανάτους η χαλαρή εικόνα του προέδρου που κατηγορείται έντονα και εντός Αμερικής για συνενοχή στα εγκλήματα του Ισραήλ προκάλεσε οργή.

Εξάλλου ο ίδιος δεν θα διανοούνταν να μιλήσει για κάποιο άλλο μείζον ζήτημα κάνοντας κάτι παρόμοιο. Η εικόνα αυτή μπορεί να ξενίζει,  αλλά είναι αποκαλυπτική για το ότι οι ζωές των Παλαιστινίων δεν αξίζουν για την κυβέρνηση των ΗΠΑ που ετοιμάζεται να ενισχύσει με ακόμα ένα γενναίο πακέτο δισεκατομμυρίων το Ισραήλ.

Η απανθρωποίηση των Παλαιστινίων

Από το ξέσπασμα του πολέμου, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι υιοθετεί έναν τόνο που απανθρωποιεί τους Παλαιστίνιους που υπομένουν την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Αμφισβήτησε μάλιστα τον αριθμό των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις και απέρριψε τις αυξανόμενες απώλειες αμάχων στη Γάζα ως «το τίμημα της διεξαγωγής πολέμου».

Χθες, ο Τζο Μπάιντεν τροφοδότησε ακόμη περισσότερο αυτή την αντίληψη.

Αντιδράσεις

«Εν τω μεταξύ, οι υποκινητές αυτής της φρίκης γλείφουν τα παγωτά τους και μιλούν για «ελπίδα», ενώ ταυτόχρονα μπλοκάρουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ [του Συμβουλίου Ασφαλείας] και συνεχίζουν να μεταφέρουν περισσότερα όπλα στο Ισραήλ», έγραψε η Παλαιστίνια – Αμερικανίδα δικηγόρος Huwaida Arraf σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάζοντας την εξάπλωση της πείνας στη Γάζα.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέρεμι Σκάχιλ χαρακτήρισε «σουρεαλιστική» την ανακοίνωση με τη συνοδεία παγωτού.

«Αυτό φαίνεται και ανεύθυνο, κουφό και χωρίς τακτ», έγραψε ο ισραηλινοαμερικανός αναλυτής Mairav Zonszein σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια στιγμή στις προκριματικές εκλογές της πολιτείας του Μίσιγκαν ακτιβιστές και στελέχη των Δημοκρατικών προχωρούν σε ανταρσία κατά του Τζο Μπάιντεν, καθώς καλούν τους πολίτες να ρίξουν το ψηφοδέλτιο με τη λέξη «αδέσμευτος» στην κάλπη ως διαμαρτυρία για τον πόλεμο στη Γάζα.