Μικρές και μεγάλες δράσεις «με θετικό ορατό αποτύπωμα» στους πολίτες, σύμφωνα με τα γραφόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυριακάτικη διαδικτυακή ανασκόπηση έργου, προσπαθεί να φέρνει στο προσκήνιο η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την προσπάθειά της να μπλοκάρει το συντομότερο την αποστασιοποίηση πολιτών που δυσφορούν από δυσκολίες στην καθημερινότητα (κάτι που αποτυπώνεται δημοσκοπικά), καλλιεργώντας την εικόνα ότι τα αυτιά της ΝΔ είναι ανοιχτά σε προσδοκίες και προβλήματα.

«Δεν θα σταματήσουμε να συζητάμε…» έγραψε ο πρωθυπουργός ειδικά για τους αγρότες, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένα μήνυμα που αγωνιά να το περάσει σε πολύ περισσότερους στην κοινωνία. Αν υπάρχει άλλωστε μια λέξη – κλειδί στην πορεία της ΝΔ προς τις ευρωεκλογές, αυτή είναι η «εμπιστοσύνη». Και το Μαξίμου δεν θέλει να δει να σπάνε οι δίαυλοί της με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

Φθορά με… νταμπλ σκορ

Προφανώς και ο Μητσοτάκης πατά στο σημερινό αντιπολιτευτικό κενό, καθώς το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί στις δημοσκοπήσεις να βρίσκεται σε απόσταση ακόμα και μεγαλύτερη του νταμπλ σκορ από το δεύτερο και το τρίτο. Όμως κάτι τέτοιο από μόνο του δεν περιορίζει ούτε τις πιέσεις ούτε τη φθορά της κυβέρνησης, όπως επίσης καταγράφεται δημοσκοπικά.

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί περαιτέρω πιέσεις στους πολιτικούς αντιπάλους της αλλά και αναζητεί τρόπους να ανοίξει ταχύτερα το δικό της «θετικό», κοινωνικό βηματισμό της. Το ζητούμενο είναι «πρωτίστως οι πολιτικές και λιγότερο τα πρόσωπα», λένε κυβερνητικά στελέχη με αφορμή τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Και εκτιμούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σε «πολιτικό αδιέξοδο διαρκείας».

Αντίστοιχα, καταγράφονται γαλάζιες βολές για το περιεχόμενο της αντιπολίτευσης που επιλέγει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εμφανίζεται σταθερά στη δεύτερη θέση και θέλει να πάρει επίσημα τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η προσπάθεια του Μαξίμου και της Πειραιώς είναι να καταδείξουν ότι και η Χαρ. Τρικούπη εκφράζει «θολές» θέσεις, απέχοντας από το προοδευτικό προφίλ που θέλει να εκπέμπει.

«Έχουν δίκιο αλλά…»

Προσώρας η κυβέρνηση δείχνει να δυσκολεύεται περισσότερο απ’ όσο ενδεχομένως να ανέμενε σε συγκεκριμένα πεδία, όπως είναι το αγροτικό «μέτωπο» αλλά και τα ΑΕΙ. Οι εκτιμήσεις της φαίνεται να πέφτουν έξω σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις, δεδομένου ότι τα πεδία που την δυσκολεύουν όχι μόνο δεν κλείνουν στον χρόνο που επιθυμούσε αλλά μάλλον προστίθενται και άλλα.

Χαρακτηριστική περίπτωση οι αγρότες, ένα κοινό που έχει ισχυρούς δεσμούς με τη ΝΔ και, όπως έδειξαν πανηγυρικά οι τελευταίες εθνικές εκλογές, αποτελεί προνομιακό της ακροατήριο. Όσο κι αν η κυβέρνηση ανέμενε εκτόνωση των κινητοποιήσεων μετά από τη σύσκεψη στο Μαξίμου και στη συνέχεια μετά από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, ο αγροτικός κόσμος συνεχίζει: με συμβολικούς αποκλεισμούς συνοριακών σταθμών, με παραμονή στα μπλόκα, με μηχανοκίνητες πορείες (σήμερα) σε μεγάλες πόλεις.

Ξανά στη Λάρισα

Το αγροτικό κίνημα έχει αυτή τη φορά στο πλευρά την πλειονότητα της κοινωνίας που στηρίζει και τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των παραγωγών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μητσοτάκης αντιπαρέβαλε το συλλαλητήριο στην Αθήνα με τεκταινόμενα σε άλλες χώρες, όπως «στην υπό σοσιαλιστική κυβέρνηση Ισπανία, όπου οι αγροτικές κινητοποιήσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία».

Με φόντο αυτά κρίθηκε συνεπώς ως μονόδρομος η επιστροφή του Μητσοτάκη στη Λάρισα για συνάντηση με θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους των πληγέντων. Η σύσκεψη στη Λάρισα για τα προβλήματα στον Κάμπο αναμένεται να γίνει στις 11 Μαρτίου.

Αφότου ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως οι αγρότες έχουν δίκιο «σε πολλά, όχι σε όλα» και ότι ικανοποίησε «όσα περισσότερα» μπορούσε «εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια», το βάρος (και των δύο πλευρών) πέφτει τώρα στις εξελίξεις επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Σήμερα θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ης ΕΕ για δομικές απαντήσεις στην κρίση και νωρίτερα συζητούν για το θέμα της ΚΑΠ οι αρμόδιοι υπουργοί του EU MED-9 (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος, Κροατία και Σλοβενία).

Αιχμή η καθημερινότητα

«Τον πήχη», λένε γαλάζια στελέχη, τον θέτουν οι ίδιοι οι πολίτες και τα προβλήματά τους. Εξ ου και η στροφή της κυβέρνησης σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, στα μηνύματα περί διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και συνολικά στη «θετική» ατζέντα, όπως αναμένεται να γίνει εμφανές στην άτυπη και την επίσημη προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές.

Χαρακτηριστικές οι εκτενείς αναφορές του Μητσοτάκη, χθες, στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων (χρηματοδοτείται με σχεδόν 350 εκατ. ευρώ ετησίως από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και υλοποιείται από τον ΟΠΕΚΑ), στα 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης «προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων» στα δημόσια νοσοκομεία, στη μείωση της ανεργίας, σε παρεμβάσεις για το κυκλοφοριακό στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

Το γαλάζιο ακροατήριο

Μαξίμου και Πειραιώς αναλύουν συνεχώς τις μυστικές κυλιόμενες μετρήσεις και τα ποιοτικά δεδομένα των δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιούνται. Και δεν υπάρχει πάντα ικανοποίηση στο γαλάζιο στρατόπεδο, αντίθετα είναι ισχυρά τα καμπανάκια.

Σύμφωνα με το τελευταίο γκάλοπ της Metron Analysis (για το Mega) οι εντυπώσεις από την κυβερνητική αντιμετώπιση του πληθωρισμού παραμένουν κακές, με το 72% να απαντά «μάλλον αρνητικές» στη συγκεκριμένη ερώτηση. Το ίδιο και οι απόψεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αφού το 73% βαθμολογεί αρνητικά τις κυβερνητικές προσπάθειες.

Πρόκειται για μόνο δύο από τα ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της παραδοσιακής γαλάζιας βάσης, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση καλείται να προσεγγίσει αποτελεσματικά το δικό της ακροατήριο. Επίσης το 59% των ερωτηθέντων αξιολογούν αρνητικά το συνολικό κυβερνητικό έργο, όσο κι αν είναι ακόμη χειρότερη η άποψη του δείγματος για την αξιωματική αντιπολίτευση (86% έχει αρνητικές εντυπώσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ).