Δεν του αρέσουν τα πολλά λόγια του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Και σίγουρα δεν νιώθει άνετα με τις πολλές κολακείες, ειδικά προς το πρόσωπό του. Το δημοσιοποίησε μάλιστα αυτό το «αίσθημά» του τον περασμένο Μάη πριν από τον τελικό του Europa League στη Βουδαπέστη με μια ατάκα στα… γαλλικά («ακούω τόσες κολακείες που νιώθω μ…»). Πάλι καλά, λοιπόν, που δεν μιλάει ελληνικά, στο ξεκίνημά του σε φόντο ερυθρόλευκο, για να αντιληφθεί και τον ενθουσιασμό που έχουν προκαλέσει οι διαδοχικές νίκες με Φερεντσβάρος και ΠΑΟΚ; Οχι, ακριβώς.

Διότι αυτές οι πρώτες σελίδες του από τον πάγκο του Ολυμπιακού, μια χαρά μεταφράζονται και στα ισπανικά:  «Ντεμπούτο στο ελληνικό πρωτάθλημα με πολλά γκολ στην έδρα του πρωτοπόρου. ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-4. Απλά, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο Ολυμπιακός είναι στους πέντε βαθμούς από την ΑΕΚ, τη νέα πρωτοπόρο της ελληνικής Super League. Αμφιβάλλει κάποιος ότι μπορεί να το κάνει;» αναρωτήθηκε για χάρη του η ισπανική «Marca» στο Χ (Τwitter). Λογαριασμός με… εξίμισι εκατομμύρια ακόλουθους και φυσικά τεράστια επιρροή στο ποδόσφαιρο της Ιβηρικής.

Aρχή με αγαστή συνεργασία

Ανθρωπός μου βρέθηκε χθες το απόγευμα στο ΣΕΦ. Στην «πρώτη» της Εθνικής μπάσκετ και στο ντεμπούτο με φόρμα του Σπανούλη. Τι παρατήρησε; Πως υπήρχαν χαμόγελα, ασφαλώς και μεταξύ Ερυθρόλευκων και Πράσινων, μολονότι το βράδυ της Κυριακής υπήρξε ο τελικός του μπάσκετ. Θέλω, δηλαδή, να πω ότι οι σχέσεις ανάμεσα στους παίκτες είναι καλές και η συνεργασία ομάδων – Εθνικής, ικανοποιητική. Οπως, άλλωστε, επισήμανε και ο κόουτς, ορισμένοι παίκτες δεν κοιμήθηκαν το βράδυ ή ήρθαν με ελάχιστες ώρες ύπνου.

Αυτό μαρτυρά διάθεση. Θέληση να ενισχύσουν μια ομάδα που ψάχνει πάντα κάτι δυνατό. Και παίζοντας στο ΣΕΦ θα θυμηθούν οι παλαιότεροι και θα μάθουν οι νεότεροι ιστορίες από το ’87. «Το  ΣΕΦ είναι ένα γήπεδο που κουβαλάει μία τεράστια επιτυχία το ’87. Εχουμε ωραίες αναμνήσεις, εγώ ήμουν πολύ μικρός τότε, πέντε χρόνων, αλλά όλοι ξεκινήσαμε το μπάσκετ από εκείνη την Εθνική», είπε ο Σπανούλης.

Ζήτημα νοοτροπίας

Συνεχίζω με Εθνική μπάσκετ και το πώς υποδέχθηκαν οι παίκτες τον κόουτς Σπανούλη. Ιδού τι είπε ο Παπ, ο κάπτεν της γαλάζιας ομάδας.

«Το No1 είναι η νοοτροπία, αυτό χαρακτηρίζει τον κόουτς. Είναι η νοοτροπία που θέλει να περάσει σε όλους μας. Βέβαια για να γίνει αυτό εμείς πρέπει να έχουμε ανοικτά τα αφτιά μας και τους ορίζοντές μας, για να δεχτούμε αυτά που θα ζητήσει από εμάς και αυτά που πρέπει να κάνουμε στο παρκέ για να γίνουμε μια ομάδα που θα παλεύει για τη χώρα της. Αυτό είναι το πιο σημαντικό». Νομίζω και καταλήγω εδώ, πως δεν χρειάζονται παραπάνω διευκρινίσεις.

Θα έχει την ΑΕΚ… πάνω του

Πέρα από τον Ματίας Αλμέιδα και οι συνεργάτες του έχουν δεθεί αυτά τα σχεδόν δύο χρόνια με την ΑΕΚ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Κάρλος Ρόα με μία κίνησή του. Ο προπονητής τερματοφυλάκων της Ενωσης χτύπησε τατουάζ με το έμβλημα της ΑΕΚ στο πόδι του και όπως είναι λογικό είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο της ομάδας. Ο Ρόα είναι από τις πιο αγαπητές φυσιογνωμίες στους οπαδούς της ΑΕΚ, ασφαλώς και με την προσωπικότητά του, με τον ίδιο να δείχνει και από την πλευρά του πως έχει πλέον ιδιαίτερα δυνατούς δεσμούς με τον σύλλογο.

Συζητήσεις για ανανέωση

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε πριν από λίγες μέρες ένας εκ των εκπροσώπων του Φαμπιάνο, ο οποίος συζήτησε με τον ποδοσφαιριστή αλλά και με τους ανθρώπους του Αρη. Ο έμπειρος αμυντικός μένει ελεύθερος το προσεχές καλοκαίρι και ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για νέο συμβόλαιο. Φαίνεται πως υπάρχει σημαντική διαφορά στο οικονομικό, η οποία όμως δεν θεωρείται απαγορευτική και όλα είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή για τον Φαμπιάνο. Σημειώνω, όμως, πως ο μπακ αρέσει εντός συνόρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα κέρδη των πρωταγωνιστών

Οι πρωταθλητές και οι πρωταθλήτριές μας που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι κάποιον τελικό στο (πρόσφατο) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης, λαμβάνουν μπόνους από τη διεθνή ομοσπονδία ανάλογα και με τη θέση που κατέλαβαν σε κάθε τελικό που συμμετείχαν. Ιδού, λοιπόν, αναλυτικά τα ποσά των ελλήνων κολυμβητών και κολυμβητριών: Απόστολος Χρήστου (100 μ. ύπτιο, 4Χ100 ελεύθερο, μεικτή 4Χ100 μεικτή) – 12.250 δολάρια,

Αννα Ντουντουνάκη (50 μ. πεταλούδα, 100 μ. πεταλούδα, μεικτή 4Χ100 μεικτή) – 9.250 δολάρια, Νόρα Δράκου (50 μ. ύπτιο, μεικτή 4Χ100 μεικτή) – 6.250 δολάρια, Βαγγέλης Μακρυγιάννης (100 μ. ύπτιο) – 6.000 δολάρια, Απόστολος Σίσκος (200 μ. ύπτιο) – 4.000 δολάρια, Κρίστιαν Γκολομέεβ (50 μ. ελεύθερο, 4Χ100 ελεύθερο) – 3.000 δολάρια, Ανδρέας Βαζαίος (4Χ100 ελεύθερο, 4Χ200 ελεύθερο) – 2.000 δολάρια, Γιώργος Ασπουγαλής (4Χ100 μεικτή) – 1.250 δολάρια, Στέργιος Μπίλας (4Χ100 ελεύθερο) – 1.000 δολάρια, Δημήτρης Μάρκος (4Χ200 ελεύθερο) – 1.000 δολάρια, Κωνσταντίνος Στάμου (4Χ200  ελεύθερο) – 1.000 δολάρια, Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης (4Χ200 ελεύθερο) – 1.000 δολάρια.