Μετά βαΐων και κλάδων παρουσιάστηκε από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, η άμεση έναρξη των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή που κατ’ ουσίαν εισάγουν το «νόμιμο» φακελάκι στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η απόφαση θα υπογράφει αμέσως επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός ενώ η νέα πλατφόρμα της ενιαίας λίστας χειρουργείων θα τεθεί σε δημόσια χρήση σύντομα. Οι τιμές, όπως ανακοινώθηκε, θα κυμαίνονται από 300 έως 2.000 ευρώ.

«Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ. Θα είναι κάποιος ανόητος να πιστεύει ότι δεν χρειαζόμαστε το ΕΣΥ. Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του. Αγαπάμε το ΕΣΥ, για αυτό φροντίζουμε και για αυτό εργαζόμαστε», τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Άδωνις Γεωργιάδης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επικρίνουν το μέτρο.

Συνέντευξη τύπου από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ

Ο Ιωάννης Τσίμαρης, βουλευτής Ιωαννίνων & υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Υγείας και του Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τονίζει ότι η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας «για τη θέσπιση λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων βάζει ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ενώ κυβέρνηση και υπουργός αναγνωρίζουν ότι στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας είμαστε πρωταθλητές στην Ε.Ε., ορίζουν ότι οι πολίτες θα καταβάλουν από την τσέπη τους 300 εως 2.000 ευρώ για απογευματινό χειρουργείο. Συγχρόνως, αναγνωρίζουν ότι το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργούν σήμερα λόγω έλλειψης προσωπικού».

Και προσθέτει: «Αποτελεί μέγιστη παραπληροφόρηση η σύνδεση της μεταρρύθμισης του 2001 με τα απογευματινά χειρουργεία και το κόστος, που καλούνται να καταβάλουν οι ασθενείς. Με ποιους γιατρούς θα εφαρμοστεί το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων, όταν σήμερα δεν επαρκούν οι ίδιοι γιατροί να διεκπεραιώσουν τα υφιστάμενα χειρουργεία;»

Ο κ. Τσίμαρης συνεχίζει αναφέροντας πως «προ ημερών, ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει για τη θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων, ότι δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμοστεί από πολλά νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού και ότι το επόμενο βήμα θα είναι να παραχωρήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ιδιώτες γιατροί τις δομές του δημόσιου νοσοκομείου. Πλανάται πλάνην οικτράν, αν θεωρεί ότι με τέτοιες αλχημείες το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής θα συναινέσει στην αλλοίωση του ΕΣΥ ως δημόσιου αγαθού».

Tα γραφεία του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια

Και καταλήγει: «Το κοινωνικό κράτος είναι η ταυτότητά μας και δεν την παζαρεύουμε. Θα είμαστε απέναντι υπερασπίζοντας τις ανάγκες των πολλών».

ΚΚΕ: Εμπορευματοποίηση της υγεία

«Ο «τιμοκατάλογος» για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, που ανακοίνωσε περιχαρής ο υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης, αποτυπώνει με τον πιο κυνικό τρόπο τι σημαίνει για τους ασθενείς και όλον τον λαό η εμπορευματοποίηση της υγείας, την οποία έχουν προωθήσει βήμα-βήμα όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και απογειώνει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ» επισημαίνει στο δικό του σχόλιο το ΚΚΕ.

«Φτάνουν στο σημείο να βάζουν ταρίφα στην κάθε επέμβαση, νομιμοποιώντας το «φακελάκι» και ωθώντας τον ασθενή να πληρώνει υπέρογκα ποσά, ώστε να μην περιμένει ολόκληρους μήνες» προσθέτει και καταλήγει: «Αυτό το αίσχος δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από κανέναν! Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλον τον λαό και για πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ. Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 22 Φλεβάρη».

«Βάζουν ταρίφα στην κάθε επέμβαση», λέει το ΚΚΕ

Η Ελληνική Λύση

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, επισημαίνει ότι «η υγεία είναι ένα ανεκτίμητο αγαθό. Ντροπή στον υπουργό, ντροπή στη Νέα Δημοκρατία που ανήρτησαν τιμοκατάλογο χειρουργικών επεμβάσεων (…)».

«Η υγεία είναι ανεκτίμητη και πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους Έλληνες», καταλήγει ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Τα ποσά ανά κατηγορία χειρουργικών επεμβάσεων είναι:

Πολύ μικρή: 300€

Μικρή: 500€

Μεσαία: 900€

Μεγάλη: 1.200€

Βαρειά: 1.600€

Εξαιρετικά βαρειά: 2.000

Σύμφωνα με το υπουργείο το κόστος για όσους χειρουργηθούν μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι μηδενικό.