Θα γίνει η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια το «εργαστήρι» προτάσεων και πρωτοβουλιών για τη διαχείριση των κρίσεων που κυριαρχούν στη διεθνή σκηνή;

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της 60ής Διάσκεψης του Μονάχου (MSC) που ξεκίνησε χθες στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας και ολοκληρώνεται αύριο, με τη συμμετοχή πάνω από 50 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και πάνω από 100 υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας και 800 συνολικά συμμετεχόντων.

Ξεκίνησε χθες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και αναβαθμισμένη αμερικανική παρουσία με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και πολυάριθμη ομάδα αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και απών από το Μόναχο, με τις απειλές ότι θα αφήσει στο έλεος της Ρωσίας τις χώρες του ΝΑΤΟ που δεν ανταποκρίνονται στον στόχο για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ πυροδότησε ξανά τη συζήτηση για το μέλλον του ΝΑΤΟ που δεν ήταν αρχικά στην ατζέντα της Διάσκεψης.

Την 60ή Διάσκεψη του Μονάχου επισκιάζουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στη Μέση Ανατολή με τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα. «Ειρήνη και διάλογος» είναι το σύνθημα της Διάσκεψης MSC, λέει ο πρόεδρός της Κρίστοφ Χόισγκεν.

Η MSC έχει την ιδιαιτερότητα ότι διεξάγεται χωρίς την πίεση λήψης αποφάσεων.

Είναι όμως το φόρουμ που δίνει το πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων, συναντήσεων και ζυμώσεων για κρίσιμα θέματα διεθνούς πολιτικής ασφάλειας.

«Ζητούμενο σήμερα δεν είναι η επίλυση κρίσεων, αλλά η διαχείρισή τους, με στόχο την αποτροπή της στρατιωτικής κλιμάκωσης που στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε να καταλήξει στη χρήση ατομικών όπλων», εξηγεί στον ιστότοπο του πρώτου γερμανικού καναλιού tagesschau.de o Τομπίας Φέλλα, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Αυτό ισχύει για τον συνεχιζόμενο επί δύο χρόνια πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά ισχύει και για τη Μέση Ανατολή και τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου παραμένει στο Ισραήλ, αλλά στο Μόναχο βρίσκεται ο πρόεδρος του Ισραήλ Γιτζάκ Χέρτσογκ, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Γερμανία, όπως και ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων Μοχάμαντ Σαχτάιεχ καθώς επίσης υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από χώρες της περιοχής, Αίγυπτο, Ιορδανία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία. Στο περιθώριο της Διάσκεψης συνεδριάζουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της «Ομάδας των 7» ισχυρότερων βιομηχανικών  χωρών.

Το «τουρ» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι μιλά σήμερα στη Διάσκεψη του Μονάχου, στην πρώτη διά ζώσης συμμετοχή του μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Ηρθε στο Μόναχο έχοντας πετύχει αναβαθμισμένη αμυντική στήριξη για την Ουκρανία. Στο Βερολίνο υπέγραψε χθες με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς αμυντική συμφωνία, με την οποία η Γερμανία παρέχει στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας.

Με τη νέα συμφωνία αναλαμβάνει τη δέσμευση να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία όχι μόνον στην παρούσα πολεμική σύρραξη με τη Ρωσία αλλά και στην αντιμετώπιση τέτοιου κινδύνου και στο μέλλον. Αντίστοιχη συμφωνία υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ Ουκρανίας και Μεγάλης Βρετανίας.

Με την ίδια στόχευση ο Ζελένσκι μετέβη στο Παρίσι για συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι συμφωνίες αυτές αντισταθμίζουν εν μέρει το γεγονός ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν φαίνεται εφικτή στο ορατό μέλλον. Η παρουσία του Ζελένσκι στο Μόναχο ενισχύει και τις προσδοκίες να ζυμωθεί μία πρόταση εκεχειρίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.