«Περνάμε καλά και αυτό βγαίνει προς τα έξω».

Με αυτή τη φράση ίσως να μπορούσε κάποιος να αποτυπώσει το θερμό κλίμα που επικρατούσε στα διάφορα πηγαδάκια των ελλήνων και αμερικανών αξιωματούχων που μπαινόβγαιναν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθ’ όλη τη διάρκεια του Στρατηγικού Διαλόγου.

Η αλήθεια είναι ότι ο 5ος Στρατηγικός Διάλογος δεν έβγαλε από αυτές τις ειδήσεις που φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ισα ίσα πρέπει να θυμόμαστε ότι ένα τέτοιο φόρουμ δεν προσφέρεται για πυροτεχνήματα.

Από τέτοια άλλωστε έχουμε εδώ και χρόνια χορτάσει στις διάφορες επισκέψεις που γίνονταν εκατέρωθεν στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο λόγος είναι ότι συνήθως απουσίαζε το λεγόμενο «follow up».

Οι συζητήσεις γίνονταν, οι ιδέες έπεφταν στο τραπέζι, αλλά στη συνέχεια τα πρόσωπα και οι επιταγές της επικαιρότητας άλλαζαν με αποτέλεσμα τα περισσότερα βήματα να μένουν μετέωρα.

Ο Στρατηγικός Διάλογος ήρθε για να δώσει μια λύση σε αυτό ακριβώς το έλλειμμα πολιτικής συνέχειας.

Η αλήθεια είναι ότι παλαιότερα ίσως να μην υπήρχε μια τέτοια ανάγκη. Αυτό, όμως, άλλαξε από το γεγονός ότι η συνεργασία των δύο χωρών άρχισε να περνάει σε ένα νέο επίπεδο.

Από εκεί και πέρα, στο τραπέζι του διαλόγου συζητήθηκαν λίγο πολύ τα πάντα.

Η σχέση ταξιδεύει σε νέα ύψη. Αναφερόμενος στην προσχώρηση της Ελλάδας στις διαστημικές συμφωνίες «Αρτεμις», ο Αντονι Μπλίνκεν αστειεύτηκε λέγοντας ότι η σχέση ταξιδεύει σε νέα ύψη. Πάντως πέρα από τα αστεία, η διαστημική συνεργασία δεν είναι κάτι που πρέπει να περάσει στα ψιλά γράμματα.

Οι Αμερικανοί θεωρούν το Διάστημα ως ένα νέο πεδίο γεωπολιτικού ανταγωνισμού και μάλιστα έχουν ήδη προχωρήσει στην ίδρυση Διαστημικής Δύναμης.

Πολλές από τις νέες τεχνολογίες του Διαστήματος είναι σίγουρο ότι θα έχουν εφαρμογές στις Ενοπλες Δυνάμεις του μέλλοντος και από αυτή την άποψη είναι θετικό ότι η Ελλάδα κοιτάζει να προλάβει από νωρίς τις εξελίξεις.

Εξίσου ενδιαφέρον παρουσίαζαν και οι συζητήσεις που επικεντρώνονταν στην αμυντική συνεργασία.

Το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά ενέταξε με δική της πρωτοβουλία στο κοινό ανακοινωθέν μια αναφορά στην κοινή παραγωγή και στον κοινό σχεδιασμό των φρεγατών «Constellation» δείχνει το πόσο ζεστά οι ΗΠΑ βλέπουν το συγκεκριμένο θέμα.

Αλλωστε, όπως είναι γνωστό η Αμερική δεν σχεδιάζει να δημιουργήσει νέα δικά της ναυπηγεία, ενώ δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι η πρώτη σοβαρή επένδυση που έκανε η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (DFC) στην Ελλάδα ήταν στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Οι S-300.

Kατά τα άλλα, πληροφορίες λένε ότι η αμερικανική πλευρά συζήτησε με ενθουσιασμό τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας. Αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον ίσως να έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα είναι δύσκολο για την Ουάσιγκτον να στείλει νέα βοήθεια στο Κίεβο λόγω του αδιεξόδου που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο.

Πάντως πριν από την άφιξη του κ. Γεραπετρίτη είδαμε να πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μια ενδεχόμενη αποστολή των S-300 της Κρήτης στην Ουκρανία.

Με δεδομένο ότι μιλάμε για ένα σημαντικό σύστημα αεράμυνας, πρέπει να θεωρείται απίθανο ότι θα το δούμε να φεύγει χωρίς προηγουμένως οι ΗΠΑ να έχουν προσφερθεί να το αντικαταστήσουν με κάτι που θα είναι τουλάχιστον ανάλογο.

Το θέμα της Τουρκίας δεν ήταν στο επίκεντρο, αλλά ο κ. Γεραπετρίτης ανάφερε ως θέση αρχής ότι οι εξοπλισμοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εναντίον συμμάχων. Παράλληλα, όμως, στάθηκε στη βελτίωση που παρατηρείται στη σχέση και παρουσίασε τη θετική ατζέντα που εξελίσσεται στα ελληνοτουρκικά.

Ο Αντονι Μπλίνκεν φάνηκε να συμφωνεί, λέγοντας ότι λαμβάνει εξίσου θετικά μηνύματα από την Αγκυρα.