Η παγκόσμια ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περισσότερο από 50% έως το 2040, καθώς η Κίνα και γενικότερα η Νότια Ασία και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας χρησιμοποιούν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο για να στηρίξουν την οικονομική τους ανάπτυξη. Σύμφωνα με έκθεση της Shell, το παγκόσμιο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου ανήλθε σε 404 εκατομμύρια τόνους το 2023, από 397 εκατομμύρια τόνους το 2022.

H αύξηση της ζήτησης LNG «οδηγεί» και στις επενδύσεις σε πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers). Υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2013 709 LNG carriers ήταν στο νερό ενώ επιπλέον 373 LNG carriers ήταν υπό παραγγελία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ο ελληνόκτητος στόλος διαθέτει 147 πλοία μεταφοράς LNG, που αποτελούν το 82% των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΕ.

Η ζήτηση για φυσικό αέριο έχει ήδη κορυφωθεί σε ορισμένες περιοχές, αλλά συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, με τη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου να αναμένεται να φθάσει σε περίπου 625-685 εκατομμύρια τόνους ετησίως το 2040, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η Κίνα είναι πιθανό να κυριαρχήσει στην αύξηση της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου αυτή τη δεκαετία, καθώς η βιομηχανία της επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με τη μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο», δήλωσε ο Steve Hill, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Shell Energy.

Επενδύσεις

Με τον τομέα χάλυβα της Κίνας που βασίζεται στον άνθρακα να αντιπροσωπεύει περισσότερες εκπομπές από τις συνολικές εκπομπές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Τουρκίας μαζί, το φυσικό αέριο έχει ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σημειώνει ο εκπρόσωπος της Shell.

Ωστόσο, οι χώρες της Νότιας Ασίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές εισαγωγής φυσικού αερίου. Το Shell LNG Outlook 2024 δείχνει ότι το φυσικό αέριο συμπληρώνει την αιολική και ηλιακή ενέργεια σε χώρες με υψηλά επίπεδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής τους, παρέχοντας βραχυπρόθεσμη ευελιξία και μακροπρόθεσμη ασφάλεια εφοδιασμού.

Οσον αφορά την Ευρώπη, το LNG συνέχισε να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια το 2023, μετά την πτώση του ρωσικού εξαγωγές από αγωγούς προς την Ευρώπη το 2022, με τις νέες εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης να συμβάλλουν στη βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού. Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG παρέμειναν σε παρόμοια επίπεδα με το 2022, παρά τη συνολική μείωση της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου το 2023.