Κάθε χρόνο νοσούν 300 παιδιά στην Ελλάδα. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το 80% των παιδιών με καρκίνο γίνονται καλά ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι μόλις 20%.

O Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής αιματολογίας – ογκολογίας και διευθυντής στη θεραπευτική κλινική στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα εξηγεί ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής κλήθηκε στην εκπομπή του Mega «Ελένη» με αφορμή τη χθεσινή ημέρα την 15η Φεβρουαρίου που είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για τον παιδικό και εφηβικό καρκίνο.

Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου

«Στις γυναίκες συναντάμε πιο συχνά τον καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα και του εντέρου. Στους άνδρες συναντάμε τον καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη και του εντέρου. Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν είναι αίμα στα ούρα, επίμονος βήχας και κάποιο εξόγκωμα. Οι εξετάσεις που οδηγούν σε έγκαιρη διάγνωση είναι το τεστ ΠΑΠ, η κωλονοσκόπηση και η μαστογραφία. Υπάρχουν μερικοί καρκίνοι που είναι κληρονομικοί όπως ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου».

Στα παιδιά

Περίπου 300.000 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε έτος παγκοσμίως. Πριν γίνουν 20 ετών, 1 στα 260 παιδιά και έφηβοι θα έχουν καρκίνο. Στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται κάθε χρονιά περίπου 15.000 καρκίνοι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, και αντίστοιχος αριθμός είναι και στις Η.Π.Α.

Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου στα παιδιά είναι οι εξής:

«Οι καρκίνοι στα παιδιά είναι σπάνιοι, ευτυχώς και πιο ιάσιμοι. Ένας συχνός καρκίνος στα παιδιά είναι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, η οποία είναι ιάσιμη στη συντριπτική πλειοψηφία.

Οι τρόποι προστασίας από τον καρκίνο είναι η σωστή διατροφή, η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και ο εμβολιασμός για τον ιό HPV».