Τις προάλλες έγινε η κλήρωση του επόμενου UEFA Nations League. Οσο κι αν λίγοι καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί η διοργάνωση αυτή όλοι, νομίζω, έχουν καταλάβει πως είναι σημαντική αφού αν η Εθνική μας έχει φέτος μια πιθανότητα να πάει στα τελικά του Euro το χρωστάει σε αυτή. Το εισιτήριο που εξασφάλισε η ομάδα του Πογέτ για τα μπαράζ του Μαρτίου ήρθε χάρη στην πρωτιά στον όμιλο του UEFA Nations League. Ομως στο επόμενο UEFA Nations League τέτοια ευκαιρία δεν προβλέπεται. Θεωρητικά κάποιος θα πάει χάρη στη διοργάνωση αυτή πάλι σε κάποιο μπαράζ που θα δίνει αυτή τη φορά εισιτήρια για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026. Ομως τώρα τα εισιτήρια είναι λίγα: ακόμα και πρώτη να βγει η Εθνική μας στον όμιλο θα πρέπει για να βρεθεί σε μπαράζ να έχει χάσει ελάχιστους βαθμούς. Η δε πρωτιά της, από τη στιγμή που της προέκυψε η Αγγλία, είναι μάλλον θεωρητική υπόθεση.

Μόνοι

Οπότε δεν υπάρχει λόγος και να γίνεται μεγάλο θέμα η κλήρωση. Πέρα από τους Αγγλους η Εθνική μας θα αγωνιστεί με την Ιρλανδία και τη Φινλανδία. Και με τις δυο αγωνίστηκε σχετικά πρόσφατα. Τα ταξίδια που μπορεί να κάνουν αυτή τη φορά οι σύμβουλοι της ομοσπονδίας και οι διάφοροι πρόεδροι των Ενώσεων δεν είναι σπουδαία. Πόσες φορές δηλαδή να πας τζάμπα στο Ελσίνκι; Μετά τη δεύτερη, άντε την τρίτη, αρχίζεις και βαριέσαι. Εγώ πραγματικά σκέφτομαι τους ανθρώπους. Αντε να πάνε ένα Λονδίνο που πάντα είναι ωραία: τα άλλα είναι λιγότερο ενδιαφέροντες προορισμοί. Χάθηκε μια Βουδαπέστη; Μια Πράγα; Μια Βιέννη; Κρίμα πραγματικά. Σε δεύτερη σκέψη νομίζω πως πρέπει να δημιουργηθεί μια αντιπροσωπεία «βλαχοπροέδρων» να πάει στον γενικό γραμματέα της UEFA Θόδωρο Θεοδωρίδη στη Νιόν και να ζητήσει τουλάχιστον για το UEFA Nations League τους αντιπάλους να τους διαλέγουμε μόνοι μας…

Μπλε

Μια που είπα για το Παγκόσμιο Κύπελλο ευτυχώς όπως έγινε γνωστό η νέα κουταμάρα που σκέφτηκαν στη FIFA, η περίφημη μπλε κάρτα, δεν θα εφαρμοστεί όπως όλα δείχνουν στο Μουντιάλ του 2026. Θα υπάρξει πειραματική εφαρμογή της σε διοργανώσεις νέων, εθνικές και διεθνείς, και μετά θα γίνει θεσμός. Τι είναι η «μπλε κάρτα»; Μια παλιά τρέλα που οι Βραζιλιάνοι είχαν εισάγει για λίγο στο εθνικό τους πρωτάθλημα: είναι κάτι σαν κίτρινη κάρτα, με τη διαφορά πως όποιος την παίρνει βγαίνει από το ματς για λίγα λεπτά και επιστρέφει – όπως συμβαίνει με τον παίκτη που αποβάλλεται στο πόλο π.χ. Στην πειραματική εφαρμογή της θα δίνεται από διαιτητές μόνο για συγκεκριμένα παραπτώματα. Ποιο ήταν το πρόβλημα; Οτι στη Βραζιλία όταν και εφαρμόστηκε και ένας παίκτης την  έπαιρνε, η ομάδα του έκανε συστηματική καθυστέρηση μέχρι να επιστρέψει και το ματς γινόταν άθλιο! Στο πόλο ο χρόνος άμυνας είναι καθαρός γιατί υπάρχει χρονόμετρο. Στο ποδόσφαιρο για αυτό θα έπρεπε πρώτα να προβληματιστούν και όχι για μπλε κάρτες και άλλα ανάλογα.

OΦΗ

Επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις και για τον Ολυμπιακό το ματς με τον ΟΦΗ θα έπρεπε να είναι μια ευκαιρία για μια γενική δοκιμή πριν από αυτό με τη Φερενσβάρος την Πέμπτη για το Conference League. Αλλά μόνο τέτοιο δεν ήταν: ο ΟΦΗ παραδόθηκε άνευ αντίστασης. Το ίδιο έχει κάνει φέτος και στα ματς με τον ΠΑΟ και τον ΠΑΟΚ, που τα έχασε κι αυτά με το βαρύ 4-0, αλλά και στο ματς με την ΑΕΚ το οποίο έχασε με 3-0 απλά γιατί η Ενωση έχασε καμιά δεκαριά ευκαιρίες.

Πρέσαρε

Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ συγκεντρωμένος και πρέσαρε από την αρχή, τόσο ώστε χρειάστηκε να περάσουν 14 λεπτά παιχνιδιού για να αλλάξουν για πρώτη φορά την μπάλα οι παίκτες του ΟΦΗ τέσσερις φορές χωρίς να τη χάσουν: το έκαναν απλά στη μεσαία γραμμή. Μέχρι το 70′ όταν και ο Ολυμπιακός χαλάρωσε οι φιλοξενούμενοι δεν δημιούργησαν κάποια ευκαιρία. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 2-0 μόλις στο ένατο λεπτό του παιχνιδιού με δύο γκολ, ένα του Μασούρα και ένα του Ελ Κααμπί τα οποία ναι μεν έδειξαν τη διάθεση των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού να επιτεθούν από νωρίς, πλην όμως ήταν ταυτόχρονα και ευγενική προσφορά του ΟΦΗ. Στο τέταρτο λεπτό ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων Μπάουμαν βγήκε από την περιοχή του και ενώ προσπάθησε να απομακρύνει την μπάλα σημάδεψε τον Μασούρα που μπήκε με την μπάλα στα δίχτυα. Στο ένατο λεπτό η άμυνα του ΟΦΗ δεν μπόρεσε να σταματήσει τους Φορτούνη, Μασούρα και Ροντινέι, που άλλαζαν πάσες μέσα στην περιοχή, πριν πεταχτεί ο Ελ Κααμπί και στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Και το 3-0 ήρθε μετά από ένα κλέψιμο του Ποντένσε («κλέψιμο» λέγεται πια ένα ακόμα αχαρακτήριστο λάθος της άμυνας). Κάποια στιγμή ο τηλεοπτικός φακός συνέλαβε τον προπονητή του ΟΦΗ Πεπ Μελ να λέει «τι είναι αυτά που βλέπω Θεέ μου». Είδηση σε αυτό είναι ότι ο Μελ ήταν το Σάββατο ακόμα προπονητής του ΟΦΗ. Απολύθηκε χθες.

Τερίμ

Ενα ανάλογο ματς έγινε και στις Σέρρες ανάμεσα στον ΠΑΟ και στον Πανσερραϊκό. Ο προπονητής του ΠΑΟ Φατίχ Τερίμ πήρε ένα από τα αγαπημένα του ρίσκα. Από την ενδεκάδα που ξεκίνησε και κέρδισε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό κράτησε μόνο τρεις όλους κι όλους παίκτες: τον Μπερνάρ, τον Χουάνκαρ και τον Παλάσιος κι άλλαξε όλους τους άλλους! Ο τούρκος προπονητής προφανώς έχει στο μυαλό του και το ματς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ την Τετάρτη. Το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τέσσερις αμυντικούς κι ένα αμυντικό μέσο (Βαγιαννίδης – Χουάνκαρ – Ούγκο – Ακαϊντίν και Ζέκα) που δεν έχουν παίξει μαζί ούτε ματς προπόνησης θα έπρεπε να είναι πρόβλημα: δεν ήταν. Η επικράτηση του ΠΑΟ ήταν διαδικαστική και πιο εύκολη από όσο δείχνει και το τελικό 0-3. Ο ΠΑΟ προηγήθηκε πριν απ’ το δεκάλεπτο με κεφαλιά του Βέρμπιτς και ήταν στο 0-2 στο μισάωρο με γκολ του Παλάσιος. Ο γηπεδούχος θεωρητικά είναι από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος – στην πραγματικότητα είναι μάλλον ευχαριστημένος γιατί συμμετέχει στη Σουπερλίγκ και η όποια φιλοδοξία του εξαντλείται στο να φτάσει στην παραμονή του. Φέτος όποια ομάδα έκανε πρωταθλητισμό κι έχασε βαθμούς με κάποιο που στη βαθμολογία βρίσκεται από την πέμπτη θέση και κάτω ξέρει και τον λόγο που έχασε το πρωτάθλημα. Εξαιρουμένου του Ολυμπιακού που βαθμούς έχασε και από δικαστικές αποφάσεις, λάθη διαιτητών κ.λπ. κ.λπ.