«Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;». Θυμίζει ένα άλλο μεγάλο ερώτημα που έμεινε αναπάντητο. «Ποιος θα δείρει τον Σουγκλάκο;». Ετίθετο για χρόνια, έμπαινε σε αφίσες και διαφημιστικές καταχωρήσεις, πλην όμως κανένας δεν έδειρε, τουλάχιστον μπροστά στο κοινό, τον μέγα Σουγκλάκο. Η αυριανή εκδήλωση, που διοργανώνουν οι τρεις της Κεντροαριστεράς, έχει άθλιο τίτλο. Διότι θέτει έναν ολόκληρο χώρο στη βάσανο του ετεροπροσδιορισμού. Είναι σαν να δηλώνουν ότι ακόμα και οι δικές τους κινήσεις, η πολιτική τους δράση, καθορίζονται από τον Μητσοτάκη. Ουσιαστικά περιορίζουν την έννοια της πολιτικής και του προγραμματικού λόγου, αναβαθμίζοντας τον ρόλο του προσώπου. Και ασφαλώς προκαλεί μια κάποια αμηχανία όσον αφορά τον Κασσελάκη και τον Ανδρουλάκη. Αν δεν είναι ένας εκ των δύο, τότε ποιος;

«Ο Χάρης Δούκας» θα απαντήσουν κάποιοι. Να απελευθερώσει τον λόφο του Στρέφη, να ξηλώσει τις κάμερες, να δώσει και κανένα ακίνητο σε συλλογικότητες και μετά, αφού «ψηθεί» στα δημοτικά, θα είναι έτοιμος να ενώσει τη μεγάλη προοδευτική παράταξη. Καλό, αλλά τραβηγμένο. Αλλωστε δεν τον έχουμε δει ακόμα στο γήπεδο, μόλις μπήκε. Αφήστε που κάτι τέτοια ακούγαμε και για τον Καμίνη.

«Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;». Ψάχνουμε πρόσωπο ή πολιτική κατεύθυνση; Διότι ο Μητσοτάκης είχε απάντηση και στα δύο μετά τα θυελλώδη χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Ως πρόσωπο έπεισε το εκλογικό κοινό ότι έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει την πολιτική που απαιτούσε η συγκυρία. Και αυτό που αρνούνται να καταλάβουν στην αντιπολίτευση είναι ότι ο Μητσοτάκης προσελκύει και ψηφοφόρους που, ως πρόσωπο, τον αντιπαθούν. Τους πείθει ότι είναι ο μοναδικός που μπορεί να κινηθεί στη σφαίρα του ρεαλισμού, πέρα και μακριά από την παραδοσιακή λαϊκίστικη ρητορική, χωρίς αναχρονιστικά ιδεολογήματα και ξεπερασμένα επιχειρήματα. Αυτό δηλώνει και το σκορ της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης.

Το πρόβλημα, λοιπόν, της αντιπολίτευσης, δεν είναι κατά βάση ο Μητσοτάκης, αλλά ο εαυτός τους, είτε πρόκειται για πρόσωπα, είτε για πολιτικές. Στο τέλος της αυριανής εκδήλωσης μπορεί να σηκωθεί κάποιος και να τους ρωτήσει ποιος θα σταθεί, τελικά, απέναντι στον Μητσοτάκη. Και απάντηση δεν θα έχουν.