Κονβόι από τρακτέρ συγκεντρώθηκε στο κέντρο της Βαρκελώνης χθες και αγρότες απέκλεισαν δρόμους σε όλη την Ισπανία διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο υψηλό κόστος, τη γραφειοκρατία και τον φθηνό ανταγωνισμό από άλλες περιοχές. Τη δεύτερη μέρα των διαμαρτυριών τους, οι ισπανοί αγρότες διέκοψαν την κυκλοφορία ζητώντας να συναντηθούν με τις Αρχές για να διατυπώσουν τα αιτήματά τους.

Οι αγρότες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και οι Βαλτικές, συνεχίζουν τις διαδηλώσεις τους. Θεωρούν ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία του περιβάλλοντος τους καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικούς από τους αγρότες σε άλλες περιοχές όπως η Λατινική Αμερική. Διαμαρτύρονται επίσης για τα γραφειοκρατικά μέτρα, που λένε ότι είναι όλο και πιο επαχθή. «Η τιμή των προϊόντων καθορίζεται πάντα από τον επιχειρηματία που τα αγοράζει και στη συνέχεια μπορούν να αγοράσουν από άλλες χώρες που δεν ακολουθούν τους ίδιους περιορισμούς όπως εμείς» δήλωσε στο Reuters η 22χρονη αγρότισσα Τζοάν Μάτα ενώ κατευθυνόταν προς τη Βαρκελώνη.

Στο Καστεγιόν, στην ανατολική ακτή της Ισπανίας, αγρότες απέκλεισαν την κύρια είσοδο του λιμανιού με τρακτέρ, έκαψαν λάστιχα και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους διαδηλωτές έναν προς έναν χωρίς βία, τερματίζοντας τον αποκλεισμό. Οι διαμαρτυρίες οδήγησαν την ισπανική κυβέρνηση να διανείμει επιπλέον επιδοτήσεις ύψους 269 εκατομμυρίων ευρώ σε έως και 140.000 αγρότες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξω από τη Ρώμη

Στην Ιταλία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις ως βοήθεια για τους αγρότες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε χθες στο κοινοβούλιο ότι θα υπάρξει υποστήριξη στον κλάδο εν μέσω του κύματος διαμαρτυριών σε όλη την Ευρώπη. Στη Ρώμη οι αγρότες έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους έξω από τη Ρώμη και η κυβέρνηση Μελόνι φαίνεται έτοιμη να αποκαταστήσει εν μέρει τη μείωση του φόρου εισοδήματος που είχε καταργηθεί στον προϋπολογισμό του 2024, αποδεχόμενη ένα από τα βασικά αιτήματά τους.

«Ενα μέτρο που αποσκοπεί στην παροχή φορολογικής απαλλαγής για εκείνους τους αγροτικούς επιχειρηματίες που χρειάζονται αποτελεσματική υποστήριξη μελετάται» δήλωσε ο υπουργός Λούκα Τσιριάνι στην Κάτω Βουλή. «Είναι σαφές ότι προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης στη διαχείριση των δημόσιων πόρων είναι να τους χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει τους πιο αδύναμους» πρόσθεσε ο Τσιριάνι, μέλος του κόμματος της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Πρόσθεσε ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε κυβερνητικό διάταγμα που εξετάζεται επί του παρόντος στο κοινοβούλιο.

Οι υποχωρήσεις της ΕΕ

Οι Βρυξέλλες πάντως δείχνουν να ακούν τις αντιδράσεις των αγροτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακύρωσε τα σχέδια για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50% και εξαλείφει την πίεση από τη γεωργία στις τελευταίες της συστάσεις για τις εκπομπές ρυπων, ενώ εγκατέλειψε και τα σχέδια για υποχρεωτική αγρανάπαυση, καθώς οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη συνεχίζουν τις διαδηλώσεις απαιτώντας υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα τους και χαλάρωση των περιβαλλοντικών κανόνων της ΕΕ.

Η αρχική πρόταση για μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων στην ΕΕ έως το τέλος της δεκαετίας – μέρος της πράσινης μετάβασης της ΕΕ – «έχει γίνει σύμβολο πόλωσης» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν. Πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από την Επιτροπή να αποσύρει την πρόταση.