Οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στους πρίγκιπες Χάρι και Ουίλιαμ φαίνεται πώς έφτασαν στο απόγειό τους το 2016 με την εμφάνιση της Μέγκαν Μαρκλ, ωστόσο σύμφωνα με όσους γνώριζαν τι συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του παλατιού του Μπάκιγχαμ, η ρήξη ανάμεσα στους δύο γιους του βασιλιά Καρόλου ήρθε νωρίτερα και για λόγο που δεν έχει σχέση με τη Μέγκαν Μαρκλ.

Η διαμάχη των αδελφών, σύμφωνα με πηγές του παλατιού, είναι μια κόντρα που προϋπήρχε της σχέσης του πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν και για έναν λόγο που ίσως αποτελεί έκπληξη, αλλά όσοι τον έζησαν δεν θα ξεχάσουν τις λεπτομέρειες σύντομα και αφορά τις διαφορετικές απόψεις του πρίγκιπα της Ουαλίας και του δούκα του Σάσεξ, σχετικά με τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο φιλανθρωπικό τους έργο.

Ένα δημοσίευμα των Times που επικαλείται διάφορες πηγές του παλατιού αναφέρει ότι τα αδέλφια τσακώθηκαν για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της προστασίας της άγριας ζωής της Αφρικής.

Ο πριγκιπικός «πόλεμος της Αφρικής»

Σύμφωνα με τους Times, λέγεται ότι Ουίλιαμ και Χάρι, διαφωνούσαν τακτικά σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για τη μείωση της λαθροθηρίας και τη διάσωση απειλούμενων ειδών στην Αφρική.

«Είναι και οι δύο πολύ παθιασμένοι με τη διάσωση προστατευόμενων ειδών, αλλά δεν είχαν πάντα την ίδια άποψη για το πώς να εκτελούν τα προγράμματα στην Αφρική», δήλωσε μια καλά πληροφορημένη πηγή που γνωρίζει και τα δύο αδέλφια.

«Ο Ουίλιαμ πιστεύει ότι η οργάνωση πρέπει να είναι επικεντρωμένη σε προγράμματα υπό την ηγεσία της κοινότητας, όπου οι ντόπιοι με την πάροδο του χρόνου θα αισθάνονται ότι έχουν τη δυνατότητα να προστατεύσουν τη γη. Ο Χάρι, από την άλλη πλευρά, ήταν πιο παρεμβατικός. Θεώρησε ότι χρειαζόταν μια πιο πρακτική προσέγγιση για να διασφαλιστεί ότι οι βιότοποι της άγριας ζωής προστατεύονται με ασφάλεια, ώστε να θέτονται σε ισχύ αλλαγές γρήγορα», προσέθεσε.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι σε νεαρή ηλικία

Βέβαια, και η προσέγγιση του Ουίλιαμ δεν περιόριζε τους κινδύνους. Ο καλός του φίλος Άντον Μζίμπα, 42 ετών, δασοφύλακας στο εθνικό πάρκο Κρούγκερ, σκοτώθηκε από ενόπλους.

Η αυστηρή προσέγγιση που προτιμά ο Χάρι, ωστόσο, απαιτεί γενναιόδωρες δωρεές από δυτικούς και έχει τροφοδοτήσει εντάσεις με τις κοινότητες που έχουν αποκοπεί από πανάρχαιες διαδρομές για βοσκή και κτηνοτροφία.

 «Μια μέρα, παραλίγο να έρθουμε στα χέρια»

Στην αυτοβιογραφία του «Ρεζέρβα», ο Χάρι έγραψε: «Μια μέρα, παραλίγο να έρθουμε στα χέρια μπροστά στους παιδικούς μας φίλους. Όταν οι φίλοι ρώτησαν γιατί οι πρίγκιπες εργάζονται και οι δύο στην Αφρική, ο Ουίλιαμ φέρεται να απάντησε: ‘Επειδή οι ρινόκεροι, οι ελέφαντες, αυτά είναι δικοί μου!’».

Ο Χάρι το 2017 είχε περάσει τρεις εβδομάδες στο Μαλάουι το συνεργαζόμενος με την African Parks για τη μετεγκατάσταση 500 ελεφάντων, σε ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα προστασίας της άγριας ζωής στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Στο τέλος του βιβλίου μάλιστα, ο Χάρι φάνηκε να επικρίνει την προσέγγιση του Ουίλιαμ για την προστασία της άγριας ζωής, λέγοντας: «Για να επιτραπεί η συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων, πρέπει όλο και περισσότερο να χρησιμοποιούνται φράχτες για να διαχωρίζονται τα δύο και να προσπαθούν να διατηρήσουν την ειρήνη. Μόλις υψωθεί ένας φράχτης, διαχειρίζεσαι πλέον ένα αγροτεμάχιο γης. Πρέπει να εφαρμοστούν διαφορετικοί κανόνες, είτε μας αρέσει είτε όχι. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ανθρώπινη παρέμβαση για τη σταθεροποίηση της φύσης μπορεί να απαιτηθεί από τους διαχειριστές των πάρκων».

Η African Parks και οι κατηγορίες

Ο ίδιος εδραίωσε τη στάση του πρώτα με το να γίνει πρόεδρος της African Parks το 2017 και στη συνέχεια, τον Οκτώβριο, να ενταχθεί στο οκταμελές διοικητικό συμβούλιο που επιβλέπει τη στρατηγική της πλουσιότερης και πιο επιδραστικής οργάνωσης προστασίας της ηπείρου.

Η African Parks, είναι η φιλανθρωπική οργάνωση που διαθέτει 1.400 φύλακες στα 22 εθνικά πάρκα, που καλύπτουν 20 εκατομμύρια εκτάρια τα οποία διαχειρίζεται σε 12 αφρικανικές χώρες,

Όπως είχε αποκαλύψει η Mail on Sunday δασοφύλακες που πληρώνονταν από τη φιλανθρωπική οργάνωση κατηγορήθηκαν για βιασμούς και ξυλοδαρμούς ιθαγενών που ζούσαν σε τροπικά δάση στην κεντρική Αφρική και συγκεκριμένα στη Δημοκρατία του Κονγκό.

Οι εκπρόσωποί του δήλωσαν στη Mail on Sunday: «Όταν ο δούκας έλαβε γνώση αυτών των σοβαρών καταγγελιών, τις μεταβίβασε αμέσως στον διευθύνοντα σύμβουλο και τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της African Parks, τους κατάλληλους ανθρώπους για να χειριστούν τα επόμενα βήματα».

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι

Η African Parks απάντησε στις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι έχει «πολιτική μηδενικής ανοχής για κάθε μορφή κακοποίησης. Έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς, με επικεφαλής δικηγορικό γραφείο που λειτουργεί ως εξωτερικός συνεργάτης, και δήλωσε ότι συνεργάζεται με την αστυνομία του Κονγκό για να προσαχθούν οι δράστες τυχόν καταχρήσεων στη δικαιοσύνη».

Ζώνη σύγκρουσης τζιχαντιστών

Η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς η φιλανθρωπική οργάνωση με προϋπολογισμό δωρεών ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έχει μία δύναμη των 1.400 δασοφυλάκων που συχνά είναι καλύτερα αμειβόμενη και εξοπλισμένη από τους τοπικούς στρατούς.

Στο Μπενίν, οι μονάδες της κατά της λαθροθηρίας έχουν παρομοιαστεί με αντιτρομοκρατική δύναμη για την υπεράσπιση απειλούμενων ειδών από ισλαμιστές μαχητές.

Ωστόσο, η φιλανθρωπική οργάνωση αντιστέκεται στη σύγκριση. Μια από τις δικές της εσωτερικές εκθέσεις που διέρρευσαν περιγράφει ένα περιστατικό από το 2020, κατά το οποίο ένας διευθυντής του Εθνικού Πάρκου W (που πήρε το όνομά του από το σχήμα του ποταμού Νίγηρα στο βορειότερο τμήμα του) έστειλε τις μονάδες καταπολέμησης της λαθροθηρίας, με την υποστήριξη ενός ελικοπτέρου και ελαφρών αεροσκαφών, σε ένα 36ωρο κυνήγι.

Δύο χρόνια αργότερα, στο ίδιο πάρκο, επτά υπάλληλοι της African Parks, μεταξύ των οποίων τέσσερις δασοφύλακες και ένας Γάλλος εκπαιδευτής, σκοτώθηκαν από μαχητές σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην άκρη του δρόμου.

Προβληματικοί δασοφύλακες

Ακόμα φιλανθρωπική οργάνωση επιβεβαίωσε στους Times μια εξέγερση το 2013 στο εθνικό πάρκο Γκαρλαμπα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πίτερ Φέαρνχεντ, διευθύνων σύμβουλος της African Parks, και ένας από τους εκπαιδευτές των δασοφυλάκων «κρατήθηκαν παρά τη θέλησή τους από έναν αριθμό δασοφυλάκων».

Ο Φέαρνχεντ, ο οποίος ήταν καλεσμένος στο γάμο του Χάρι και της Μέγκαν, είχε φέρει στο πάρκο μια ομάδα VIPs, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων διπλωματών και περιφερειακών υπουργών, για να παρουσιάσει το έργο των δασοφυλάκων του. Έχουν υπάρξει και άλλες τέτοιες ένοπλες εξεγέρσεις από φύλακες κατά της διοίκησης της φιλανθρωπικής οργάνωσης, ανέφερε ακόμα η African Parks στους Times, οι οποίες συνήθως συνδέονταν με την αμοιβή και την πειθαρχία.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ

«Τέτοια περιστατικά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστούν όταν πρόκειται για μαζική δράση», δήλωσε η φιλανθρωπική οργάνωση, αλλά με την πάροδο του χρόνου είναι λιγότερο πιθανό να συμβούν. «Σε ανασφαλή μέρη της ηπείρου με χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης, αυτή η διαδικασία συνεχούς επαγγελματισμού είναι απαραίτητη για την επίτευξη μακροπρόθεσμης σταθερότητας, ασφάλειας και προστασίας προς όφελος των ανθρώπων».

«Ο Χάρι δεν έχει εμπειρία για να βγει από την κρίση»

Ένα πρώην μέλος της διοικητικής ομάδας της African Parks, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί, αμφισβήτησε την καταλληλότητα του Δούκα του Σάσεξ για έναν ρόλο διακυβέρνησης που καθοδηγεί τη διοίκηση της φιλανθρωπικής οργάνωσης μέσα από πολύπλοκα και επικίνδυνα περιβάλλοντα. «Ο Χάρι δεν έχει ούτε τα εργαλεία ούτε την εμπειρία για να περιηγηθεί μέσα από τέτοιες κρίσεις», ανέφερε υποστηρίζοντας τα αιτήματα να παραιτηθεί.

Ο αείμνηστος Ολλανδός δισεκατομμυριούχος Πολ φαν Φλίσινγκεν ήταν μεταξύ των ιδρυτών της οργάνωσης το 2000, βλέποντας σε αυτήν «μια αφρικανική λύση για τις προκλήσεις της προστασίας της Αφρικής». Αλλά η ανάδειξη του Χάρι σε θέση επιρροής απλώς ενίσχυσε την κριτική που δέχεται η φιλανθρωπική οργάνωση ως «πράσινη αποικιοκρατία». Το μισό από το σημερινό οκταμελές διοικητικό συμβούλιο είναι λευκό και μόνο μία είναι γυναίκα.

Το πρώην στέλεχος των αφρικανικών πάρκων προσέθεσε: «Η ηγεσία είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει αδρανής. Ναι, υπάρχει ένας ρόλος για τις διασημότητες ως προστάτες ή πρεσβευτές, αλλά όχι σε ένα διοικητικό συμβούλιο».

Με τεράστια κεφάλαια στη διάθεσή τους, η επέκταση της African Parks δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Οι βαθιές τσέπες των δισεκατομμυριούχων υποστηρικτών της που παρέχουν τον ετήσιο προϋπολογισμό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν ενθαρρύνει τα African Parks να θέσουν ως φιλοδοξία τη διαχείριση 30 πάρκων μέχρι το 2030.