Ο Πολάκης θα δώσει εξηγήσεις

Η τελευταία δίκη μιας μακράς σειράς δικών, που φέρει τον γενικό τίτλο «Πολάκης – ΚΕΕΛΠΝΟ – παράνομες προσλήψεις υπαλλήλων» διεξάγεται σήμερα στην Ευελπίδων, και αν έχει κάτι αξία, είναι ότι ενώ εκείνος κατηγορεί τους υπαλλήλους για ένα θέμα για το οποίο οι αρμόδιες Αρχές έχουν κρίνει οριστικά ότι ουδεμία ζημιά υπέστη το Δημόσιο, ανοίγει ένας καινούργιος κύκλος, για τον οποίο θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος ο μηνυτής. Ο «πολλά βαρύς και όχι» Πολάκης.

Πρόκειται για την υπόθεση μιας εταιρείας φύλαξης που είχε προσληφθεί επί ΣΥΡΙΖΑ (και υπουργίας Πολάκη) να προσφέρει υπηρεσίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ, και η οποία καταγγέλλεται ότι επί μία διετία, 2016 και 2017, προσέφερε αυτές τις υπηρεσίες «χωρίς σύμβαση και χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας»!

Πόρισμα που εξέδωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας το 2020 μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, στοιχειοθετεί απιστία εις βάρος του Οργανισμού, και κατ’ επέκταση του Δημοσίου, η οποία κατά τον νυν υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη προσδιορίζεται στο ύψος των 8 εκατομμυρίων ευρώ. Και μάλιστα περιγράφεται ότι ένα ποσό 330.000 ευρώ πληρώθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία με βάση τιμολόγια που εξέδωσε, παρά τις αντιρρήσεις της οικονομικής υπηρεσίας του Οργανισμού. Σε ορισμένα από τα τιμολόγια αυτά – που έφτασαν πρόσφατα και στα δικά μου χέρια – αναφέρεται ότι οι καταβολές στην εταιρεία φύλαξης έγιναν είτε με «προφορική εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας» είτε «με εντολή γενικού γραμματέα»!!

Κρίσιμα ερωτήματα

Το ερώτημα είναι αν όντως υπήρξε εντολή (το γνωστό «εντέλλεσθαι» δηλαδή) από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Πολάκη ή τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Π. Γιαννουλάτο. Και βεβαίως, αν ισχύει αυτή η αναφορά, το αμέσως επόμενο ερώτημα που προκύπτει, και θα είναι ασφαλώς αντικείμενο προς διερεύνηση, είναι προς τι η «πρεμούρα» του Πολάκη (και του Γιαννουλάτου) να εξοφληθούν αυτά τα τιμολόγια, της συγκεκριμένης εταιρείας φύλαξης (ονομάζεται Triple S Security). Υποθέτω ότι αυτό είναι περαιτέρω έργο της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς στην οποία έχει διαβιβαστεί εδώ και καιρό το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Info 1. Η Οικονομική Εισαγγελία με βούλευμα που συνέταξε, ύστερα και από σχετικό πόρισμα στο οποίο κατέληξαν μετά την έρευνά τους οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (της Αρχής Δημοσίων Εσόδων), κατηγορεί την εταιρεία φύλαξης ουσιαστικά για εικονικά τιμολόγια, διότι όπως αναφέρει αριθμός τιμολογίων «δεν κατέστη δυνατόν (από την έρευνα) να ταυτιστεί με κάποιο παραστατικό ή στην καρτέλα προμηθευτή του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Info 2. Τον Αύγουστο του 2017, τροπολογία που κατέθεσε και υποστήριξε στη Βουλή ο Πολάκης καταγγέλθηκε από την τότε αντιπολίτευση ότι επιχειρούσε να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις συγκεκριμένες, αλλά και άλλες δαπάνες, που έγιναν στον χώρο της Υγείας μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η τροπολογία είχε επικριθεί με σφοδρότητα ως «φωτογραφική» και πως είχε στόχο να ανακόψει τη διερεύνηση των δικαστικών Αρχών επί των καταγγελιών για ατασθαλίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Παρά την αρχική επιμονή του Πολάκη, η τροπολογία τελικά δεν ψηφίστηκε, έπειτα από άνωθεν παρέμβαση, και οι δαπάνες δεν νομιμοποιήθηκαν…

Συμπέρασμα: το έργο έχει πολλές συνέχειες ακόμη.

Η «Ωρα του Πρωθυπουργού»

Μια ενδιαφέρουσα πρεμιέρα έχει σήμερα στη Βουλή, και θα την παρακολουθήσω, πώς θα εξελιχθεί. Ο πρόεδρος της ΚΟ της νεοσύστατης Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, έχει… καλεσμένο στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον εγκαλέσει για ένα θέμα αιχμής, και επικαιρότητας, όπως είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών.

Εικάζω ότι η συγκατάβαση του Μεγάρου Μαξίμου και κυρίως η επιλογή να προηγηθεί η ερώτηση της Νέας Αριστεράς έναντι άλλων ερωτήσεων αρχηγών κομμάτων θα πρέπει να αποδοθεί στο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει να κάνει κάποιες εξαγγελίες προς τους αγρότες, προκειμένου να κατευνάσει το κλίμα οργής που επικρατεί μεταξύ τους. Ισως να τους διευκολύνει σχετικά με τίποτε οφειλές προς το Δημόσιο ή να απαντήσει θετικά στο αίτημα του αγροτικού κόσμου για μείωση του ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο. Αλλωστε η διορία που έχουν δώσει οι αγρότες προς την κυβέρνηση, πριν προχωρήσουν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς εθνικών αρτηριών, είναι έως αύριο.

Αυτά όλα βέβαια δεν απομειώνουν σε τίποτε, το ίδιο το γεγονός, της πρεμιέρας του κ. Χαρίτση, ο οποίος και στρωτό λόγο διαθέτει, και επιχειρήματα, και θετική εικόνα εμφανίζει προς τα έξω.

Ευκαιρίας δοθείσης, έχω την αίσθηση ότι η σημερινή «Ωρα του Πρωθυπουργού» είναι η πρώτη από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Μήπως να γίνει πιο συχνή; Είναι τόσα τα θέματα που τρέχουν, και κανείς δεν έχασε από τον διάλογο…

POSες παρατάσεις ακόμη;

Για άλλον ένα μήνα πηγαίνει πίσω η υπόθεση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS των επιχειρήσεων. Δόθηκε, λέει, νέα προθεσμία στους επιχειρηματίες για να «τακτοποιηθούν» μέχρι το τέλος αυτού του μήνα – ενθυμείσθε ασφαλώς ότι η τελική τελική προθεσμία που είχε δοθεί ήταν η 31η Δεκεμβρίου.

Αυτή τη φορά, η δικαιολογία που χρησιμοποιείται, είναι πως «λόγω της αυξημένης ζήτησης σε POS οι εταιρείες που τα προμηθεύουν στους επιχειρηματίες αδυνατούν να ανταποκριθούν»!

Ωραία δικαιολογία, οφείλω να σημειώσω. Μόνο που υποτίθεται ότι από τα προηγούμενα χρόνια κάθε επιχείρηση, και ειδικά λιανικού εμπορίου και εστίασης, όφειλε να διαθέτει POS. Τι εμποδίζει τώρα να διασυνδεθούν με τις ταμειακές τους; Ενα λογισμικό είναι, και τίποτε περισσότερο. Να καταλάβω ότι ορισμένα POS είναι παλαιάς τεχνολογίας και πιθανόν να μην υπάρχει συμβατότητα μεταξύ τους και μεταξύ των ταμειακών μηχανών που διαθέτουν οι επιχειρήσεις, αλλά τα υπόλοιπα;

Το καταγράφω απλώς, και πραγματικά αναρωτιέμαι αν σε έναν μήνα, την 1η Μαρτίου, όλα θα λειτουργούν στην εντέλεια, και δεν θα έχουμε καινούργιες παρατάσεις…

Δικαιολογίες

Εντάξει, μπορούμε όλοι νομίζω να φανταστούμε γιατί η Εύη Χριστοφιλοπούλου αποφάσισε να ενταχθεί στη Νέα Δημοκρατία, και προσωπικά έχω μεγάλη ανεκτικότητα στην αλλαγή… επαγγελματικού προσανατολισμού των ανθρώπων. Διότι έχω μάθει στη ζωή μου ότι «καμία δουλειά δεν είναι ντροπή», παρά τα όσα υποστηρίζει τελευταία (και έχει γίνει βορά των πρωινάδικων) ο φίλος μου ο Γιώργος Νταλάρας, ότι υπάρχουν και δουλειές που είναι ντροπή.

Υπ’ αυτή την έννοια, καλά έκανε η γυναίκα και αναζήτησε στέγη στη Νέα Δημοκρατία, και κανείς υποθέτω από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να τρελαθεί από τη χαρά του, ώστε να πει μέσα του, «α, αφού η Εύη πήγε στο κόμμα του Μητσοτάκη, ας την ακολουθήσω κι εγώ». Σιγά το μεγάλο θέμα.

Από την άλλη τώρα, η ίδια η Χριστοφιλοπούλου, έκανε το βήμα που έκανε, ας μείνει σε αυτό. Ας ασχοληθεί με το καινούργιο περιβάλλον στο οποίο έχει ενταχθεί. Δεν έχει περιέργεια να το μάθει; Το κεφάλαιο ΠΑΣΟΚ έκλεισε γι’ αυτήν, και έκλεισε με πάταγο και από την άλλη πλευρά. Το να επιχειρεί να δικαιολογήσει την απόφασή της, επειδή δήθεν δεν της άρεσε το κόμμα στο οποίο ανήκε, είναι επιεικώς γελοίο. Ειδικά με επιχειρήματα, όπως αυτό που είπε χθες στον Σκάι:

«Το κόμμα ήταν περιχαρακωμένο σε κάποιες λογικές της καταγγελτικής αντιπολίτευσης του «όχι σε όλα» ενώ δεν θα έπρεπε και έβλεπα ότι υπήρχαν πολλές φωνές σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ασ’ το ρε Εύη…