Τόσο επιχειρησιακά όσο και πολιτικά δοκιμάζεται στα αγροτικά μπλόκα η κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει την καλλιέργεια πνεύματος διαλόγου, αναζητώντας πειστικές απαντήσεις προς τους διαμαρτυρόμενους ανά την επικράτεια. Στόχος, η αποκλιμάκωση των διαμαρτυριών από την ερχόμενη Δευτέρα. Προς το παρόν, όσο γεωργοί και κτηνοτρόφοι συστηματοποιούν τις κινητοποιήσεις τους με «σταθμό» την έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη (από σήμερα έως την Κυριακή), τόσο το Μαξίμου αγωνιά να τηρήσει ισορροπίες, ώστε να μην πυροδοτήσει ένταση.

Από τη μία ρίχνει γέφυρες σε όσους βρίσκονται στα μπλόκα, ξορκίζοντας τυχόν ρωγμές της ΝΔ με ένα προνομιακό της κοινό και κρίσιμο εκλογικό ακροατήριο (αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς τη στήριξαν με 42,6% στις εκλογές του Ιουνίου 2023 και με 47,5% τον Μάιο) και από την άλλη χαράσσει κόκκινες γραμμές, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό δρόμων.

Από τη μία επισπεύδει την εφαρμογή μέτρων και ανοίγει παράθυρο νέων παρεμβάσεων και από την άλλη δεν θέλει να δώσει την εικόνα ότι το κάνει πιεζόμενη, πόσω μάλλον ότι δεν έχει στηρίξει ως τώρα τον πρωτογενή τομέα. Από τη μία παραδέχεται καθυστερήσεις και διορθώνει την επικοινωνιακή προσέγγισή της, διαπιστώνοντας άλλωστε ότι βγαίνουν μπροστά και γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές και από την άλλη θέλει να κρατήσει χαμηλά την κριτική που σηκώνεται και από το εσωτερικό της ΝΔ.

Σε αναμονή νέων παροχών

«Οι παροχές εξετάζονται συνεχώς» είναι το κυρίαρχο μήνυμα, εν αναμονή εξελίξεων στο επόμενο 48ωρο. Μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν και τις κινητοποιήσεις καθώς οι αγρότες παραμένουν σε θέσεις μάχης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί στη Βουλή αύριο με ορατή την προοπτική νέας εξαγγελίας. Ηδη το οικονομικό επιτελείο έχει τρέξει υπολογισμούς διερευνώντας το ενδεχόμενο κίνησης στήριξης για το αγροτικό πετρέλαιο. Επιπλέον στο Βελλίδειο αναμένονται εκτός απροόπτου σήμερα ανακοινώσεις των υπουργών Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη για το πρόγραμμα «Απόλλων», που αφορά το ενεργειακό κόστος.

«Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα»

«Ξέρουμε τις εκκρεμότητες με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της κίνησης και το ντίζελ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας, μετά τα εγκαίνια του οδικού άξονα Ακτιο – Αμβρακία. Και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει «το καλύτερο» που μπορεί «στο μέτρο του εφικτού», με βάση δηλαδή τις δημοσιονομικές δυνατότητες.

Εξάλλου η κυβέρνηση επιτίθεται στην αντιπολίτευση για μη κοστολογημένες αντιπροτάσεις. «Είμαστε εδώ, όχι για να τσακωνόμαστε, για να λύνουμε προβλήματα. Κρατήστε την έμφαση που θέλουμε να δώσουμε και στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε όλους τους συντελεστές του κόστους, αλλά κυρίως να μπορείτε να παίρνετε τις τιμές που τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα αξίζουν» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση στάθηκε κοντά στους αγρότες για «τέσσερα δύσκολα χρόνια».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης μίλησε για «αγώνα και αιτήματα επιβίωσης», ρωτώντας αν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο. «Ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία» είπε για να πάρει την απάντηση του Μητσοτάκη «ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε για τη Γερμανία θα φύγετε».

Τα γαλάζια «καρφιά»

Στο τεταμένο περιβάλλον προστίθενται τα… γαλάζια παράπονα του κάμπου και οι πιέσεις έως αιχμές βουλευτών της ΝΔ από αγροτικές περιοχές για χειρισμούς των κυβερνητικών στελεχών, ανάμεσά στους οποίους είναι, σύμφωνα με όσα συζητούνται στο παρασκήνιο όσο και αν δεν τους κατονομάζουν δημόσια, ο Αυγενάκης, ο Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος κ.ά.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κάρφωσε ως αστείους τους «εύκολους αφορισμούς για υποκινούμενες κινητοποιήσεις» – μια γραμμή που καταγράφηκε αρχικά στον δημόσιο διάλογο ως υποβάθμιση της μαζικότητας των διαμαρτυριών. Δηλώνοντας αντίθετος στο κλείσιμο των δρόμων, ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε (Παραπολιτικά 90,1) ότι «υπάρχουν θέματα στα οποία η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει το κεφάλι», σχολιάζοντας ότι ο Πρωθυπουργός οφείλει «να τραβάει τα αφτιά» των υπουργών. «Πάντοτε πρέπει να εξετάζεις αν κάποιες αντιδράσεις είναι καταχρηστικές» είπε (ΕΡΤ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αλλά παραδέχτηκε ότι οι αγρότες έχουν υποβάλει «κάποια σοβαρά αιτήματα».