Τη στιγμή που το Ισραήλ αντιμετωπίζει σοβαρότατες κατηγορίες γενοκτονίας, εκφράζοντας ακόμα και αντιλήψεις και δόγματα του γερμανικού στρατού της δεκαετίας του 1940, ρίχνουν λάδι στη φωτιά αναλύσεις που εμφανίζουν τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων ως… μικρό και την επιχείρηση του Ισραήλ «καθαρή»!

Δίχως αμφιβολία, σε περιόδους πολέμου, όλες οι πλευρές, λίγο ή πολύ, διαχειρίζονται με τέτοιο τρόπο τις πληροφορίες ώστε να φαίνεται ότι επιβαρύνεται ο αντίπαλος.

Μια ανάλυση, λοιπόν, από το επιφανές ισραηλινό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Σπουδών Begin–Sadat παρουσιάζει, με τέτοιο τρόπο τον πόλεμο Ισραηλινού Στρατού κατά της Χαμάς, που ανειδυκνύονται τα σοβαρά επιτεύματά του.

Ειδικότερα, ο υποδιευθυντής του BESA και ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας, ε.α. συνταγματάρχης Shay Shabtai, θεωρεί ως σημαντική «επιτυχία» την ιδιαίτερα… μικρή αναλογία μεταξύ των νεκρών μαχητών της Χαμάς και των απωλειών αμάχων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με Ισραηλινούς υπολογισμούς, η Χαμάς διέθετε πριν την 7η Οκτωβρίου περίπου 30.000 μαχητές. Σήμερα, λοιπόν, οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι έχουν εξοντώσει πάνω από 9.000 μαχητές, ενώ οι νεκροί άμαχοι ξεπερνάνε τις 26.000.

Ωστόσο, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Shabtai, ακόμα κι αν, για παράδειγμα, και οι 24.000 αναφερόμενες απώλειες Παλαιστινίων ήταν άμαχοι (μέχρι τη στιγμή που γράφτηκε η ανάλυση, στις 25/1), η δολοφονία περίπου 9.000 μαχητών, αντιπροσωπεύει μια αναλογία μικρότερη από 1:3, που μπορεί να πλησιάζει ακόμη και το 1:2.

«Αυτή είναι μια εξαιρετική, πλην πολύ ασυνήθιστη αναλογία. Ο Ισραηλινός Στρατός εξοντώνει τον εχθρό ενώ προκαλεί πολύ χαμηλό αναλογικό τίμημα στους αμάχους, καθιστώντας την επιχείρηση από τους πιο «καθαρούς» πολέμους στην ιστορία».

Υπενθυμίζεται ότι το BESA είναι μια από τις ισραηλινές δεξαμενές σκέψης που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan και συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ.

24.000 νεκρούς δεν τους λες τίμημα

Η καθ΄όλα κανονική ανάλυση, όμως δεν μπορεί να μην προβληματίζει. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο θάνατος 24.000 αμάχων και φυσικά πολλών παιδιών, δεν εμποδίζει έναν σημαντικό αναλυτή να χαρακτηρίσει την στρατιωτική επιχείρηση ως έναν από τους «καθαρότερους πολέμους» στην Ιστορία.

Μα αν εάν για τους Ισραηλινούς θεωρείται επιτυχία να συνοδεύεται αναγκαστικά η εξόντωση χιλιάδων μαχητών του αντιπάλου, από θανάτωση πολιτών, τότε αυτό αντιβαίνει ακόμα και το διεθνές δίκαιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι του ναζιστικού καθεστώτος υιοθετούσαν ανάλογες ιδεοληψίες τη δεκαετία του 1940, νομίζοντας ότι διέπρατταν καθαρές ενέργειες και απόλυτα δικαιολογημένες.

Οι άνθρωποι θάβουν Παλαιστίνιους, σε έναν ομαδικό τάφο στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 30 Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, αφού τα σώματά τους επιστράφηκαν από το Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχους του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας (REUTER).

Δεν το λες ακριβώς και… success story

Επιπλέον, σε επιχειρησιακό επίπεδο, ο συνταγματάρχης, όντας εξαιρετικά ικανοποιημένος, θεωρεί ότι ο ολοκληρωτικός πόλεμος του Ισραηλινού Στρατού υπονομεύει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς.

Η αναλογία των απωλειών μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού και των Παλαιστινίων –όχι μόνο της Χαμάς- είναι πάνω από 1:40.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά υψηλή αναλογία από οποιοδήποτε πρότυπο, μια από τις υψηλότερες στην ιστορία» που «βασίζεται στη σχεδόν απόλυτη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και ανωτερότητα του IDF» σημειώνει το BESA.

Σε γενικές γραμμές, όπως προσθέτει, η Χαμάς έχει πάψει να λειτουργεί οπουδήποτε ο Ισραηλινός Στρατός την έχει εμπλακεί σε μάχη, ακόμη και πέρα από τις περιοχές στις οποίες έχει φθάσει ο Ισραηλινός Στρατός.

Όσον αφορά το κομμάτι της διάσωσης των ομήρων η ανάλυση της BESA προκρίνει ως τρόπο ακόμα και την… αμοιβή για την επιστροφή τους.

Βέβαια, οι παραπάνω θέσεις δύσκολα επαληθεύονται από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με αναλύσεις Ισραηλινών και Αμερικανών, με μόλις το 20% των τούνελ της Χαμάς να έχει καταστραφεί και το 45% των σπιτιών της Λωρίδας της Γάζας να έχει ισοπεδωθεί, οι στρατιωτικοί στόχοι του Τελ Αβίβ είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

Όσον αφορά την εξόντωση των μαχητών της Χαμάς, και πάλι το BESA ίσως σφάλλει που δεν κρατά μικρό καλάθι.

Σύμφωνα με το στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ –χώρας «τροφού» του Ισραήλ- μια συμβατική δύναμη που χάνει το 25%-30% των μαχητικών της θεωρείται αναποτελεσματική από άποψη μάχης. Οπότε, οι 9.000 νεκροί και πολλοί περισσότεροι τραυματίες μαχητές της Χαμάς θα ήταν ένας αριθμός αρκετός για να την θέσει εκτός μάχης.

Οι φίλοι και η οικογένεια θρηνούν τον Ισραηλινό στρατιώτη Λοχία Yair Katz, Holon του Ισραήλ, 17 Ιανουαρίου 2024, ο οποίος σκοτώθηκε στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας (REUTERS).

Ωστόσο, η Χαμάς, μη ξεχνάμε ότι δεν είναι συμβατικός στρατός, αλλά αντάρτικος «που διεξάγει αμυντικό πόλεμο σε ένα πυκνό αστικό περιβάλλον και έχει πρόσβαση σε σήραγγες εκατοντάδων μιλίων κάτω από τη Γάζα. Έχει δείξει ότι μπορεί ακόμα να πολεμήσει, αλλά οι απώλειες «συνεχίζουν να ασκούν μεγαλύτερη πίεση στο δίκτυο της Χαμάς», δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός Τζόζεφ Βοτέλ, ο οποίος διοικούσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Πριν τα Χριστούγεννα του 2023, όμως, ο βετεράνος και απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ Stanley McChrystal παρακολουθώντας με βαθύτατη απογοήτευση τα έργα και ημέραι του Ισραηλινού Στρατού, είχε αναφέρει ότι για κάθε άμαχο που σκοτώνεται στρατολογούνται περίπου 10 τρομοκράτες.

«Με αυτόν τον αριθμό, το Ισραήλ μέχρι στιγμής σκότωσε περίπου 5.000 τρομοκράτες της Χαμάς» έλεγε τον Δεκέμβριο του 2023 ο Δημοκρατικός βουλευτής και βετεράνος Σεθ Μούλτον, «αλλά στη πορεία έχει στρατολογήσει περίπου 100.000 νέους οπαδούς. Και αυτά είναι άσχημα νέα για το Ισραήλ» είχε προειδοποιήσει. Με άλλα λόγια οι συμβατικές επιτυχίες των Ισραηλινών δεν εξαργυρώνονται απαραίτητα τόσο απλά, όσο δείχνει η ανάλυση του BESA.

Το σημαντικότερο, όμως είναι πως όταν πρόκειται για νεκρούς ανθρώπους, ίσως χρειάζεται περισσότερη προσοχή και αναμφίλεκτα σεβασμός στις ανθρώπινες ζωές, ακόμα και όταν είναι εις βάρος «καθαρών» και «ηθικών» φορέων, όπως ο σύγχρονος Ισραηλινός Στρατός.