Θα μπορούσε ένας στρατός, που δαπανά το 4,5% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες -περίπου 23,4 δισ. δολάρια- να υποτάξει στρατιωτικά ένα μέρος σαν την… Άνδρο; Φαίνεται ότι ο ισραηλινός δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά προς το παρόν.

Η Άνδρος έχει έκταση 381 τ.χλμ, δηλαδή είναι μεγαλύτερη από τη Γάζα της οποίας η έκταση είναι μόλις 365 τ.χλμ. Μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες ανεξέλεγκτων βομβαρδισμών, οι Ισραηλινοί στρατηγοί δύσκολα μπορούν να υπερηφανεύονται ότι ανταπεξήλθαν στη μεγαλύτερη στρατιωτική πρόκληση του Ισραηλινού Στρατού.

Ας ξεκινήσουμε πρώτα με τα «επιτεύγματα»: Οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί κατάφεραν να καταστήσουν 500.000 ανθρώπους άστεγους ενώ πολλοί περισσότεροι θα παραμείνουν εκτοπισμένοι λόγω της κλίμακας της καταστροφής των ζωτικών δημόσιων εγκαταστάσεων της Γάζας.

Στοιχεία που επικαλείται ο ΟΗΕ εκτιμούν ότι περίπου 65.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ή καταστεί μη κατοικήσιμα. Άλλα 290.000 έχουν υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, περίπου το 45% των σπιτιών έχει καταρρεύσει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι 23 από τα 36 νοσοκομεία είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας έως τις 3 Ιανουαρίου, με προηγούμενο αριθμό κλινών 3.500 σε 1.400 έως τις 10 Δεκεμβρίου, εν μέσω εξαιρετικά αυξημένων αναγκών.

104 σχολεία είτε έχουν καταστραφεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Συνολικά, περίπου το 70% των σχολικών κτιρίων έχει υποστεί ζημιές – και αυτά που στέκονται ακόμη χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την προστασία των εσωτερικά εκτοπισμένων.

Σύμφωνα με το Associated Press περίπου τα 2/3 όλων των δομών στο βόρειο τμήμα της Γάζας έχουν καταστραφεί και περίπου το ¼ στη Χαν Γιουνίς.

Όλο το οπλοστάσιο του Ισραήλ μέσα στις σήρραγες

Ενώ λοιπόν οι Ισραηλινοί διέλυσαν το 33% των κτιρίων μιας περιοχής με το μέγεθος της Άνδρου, δυσκολεύονται χαρακτηριστικά να καταστρέψουν τις στρατιωτικές υποδομές της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, μέχρι σήμερα έως και το 80% των μεγάλων σηράγγων της Χαμάς κάτω από τη Γάζα παραμένει άθικτο, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, εμποδίζοντας τους κεντρικούς πολεμικούς στόχους του Ισραήλ.

Η παρεμπόδιση της ικανότητας της Χαμάς να χρησιμοποιεί σήραγγες είναι ο θεμέλιος λίθος στην προσπάθεια του Ισραήλ να συλλάβει κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς και να σώσει τους υπόλοιπους ισραηλινούς ομήρους, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Οι στρατηγικές σφαγές στα νοσοκομεία που κατάφερε το Ισραήλ δεν μπόρεσαν να έχουν και τόσο καλά αποτελέσματα στην καταστροφή των τούνελ, που φτάνουν σε μήκος όσο η διαδρομή περίπου Αθήνα-Θεσσαλονίκη, πάνω-κάτω 482 χλμ.

Από εγκατάσταση αντλιών για να πλημμυρίσει τις σήραγγες με θαλασσινό νερό της Μεσογείου, αεροπορικές επιδρομές, υγρά εκρηκτικά, λαγωνικά, ρομπότ και ειδικές δυνάμεις, όλο το Ισραηλινό οπλοστάσιο έχει εισβάλει στα τούνελ, αλλά βαδίζουν με ρυθμούς χελώνας.

Δεδομένου ότι στη πραγματικότητα δεν είναι γνωστή η έκταση των τούνελ, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μόλις το 20% έως το 40% των σηράγγων έχει υποστεί κάποιες ζημιές ή έχει καταστραφεί.

Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου στρατηγός Herzi Halevi εισέρχεται σε σήραγγα της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς, όπως ισχυρίζονται οι Ισραηλινίες Ένοπλες Δυνάμεις, στις 6 Ιανουαρίου 2024. (REUTERS)

Το νερό δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει όσες καταστροφές θα ήθελαν οι Ισραηλινοί. Σε ορισμένα σημεία, τοίχοι και άλλα απροσδόκητα εμπόδια και αμυντικά συστήματα της Χαμάς επιβράδυναν ή σταμάτησαν τη ροή του νερού, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Το θαλασσινό νερό έχει διαβρώσει ορισμένες από τις σήραγγες, αλλά η συνολική προσπάθεια δεν ήταν τόσο αποτελεσματική όσο ήλπιζαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Η στρατηγική της Χαμάς περιστρέφεται γύρω από τις σήραγγες – είναι το κέντρο βάρους τους. Χρειάζονταν τις σήραγγες για να ισοπεδώσουν το πεδίο της μάχης με τους IDF», δήλωσε ο Mick Mulroy, πρώην αναπληρωτής βοηθός γραμματέας Άμυνας και αξιωματικός στο Σώμα Πεζοναυτών και τη CIA.

«Οι σήραγγες είναι εκεί που η Χαμάς σχεδίαζε [πριν από τις 7 Οκτωβρίου] να περιμένει την πολιτική βούληση του Ισραήλ, καθώς το Ισραήλ αντιμετώπιζε πίεση για κατάπαυση του πυρός».

Μπορεί το Ισραή να διεθέτει ειδικές μονάδες που ειδικεύονται στην εκκαθάριση σηράγγων, πολλά στρατεύματα εξαυτών είναι μηχανικοί εκπαιδευμένοι να τα καταστρέψουν, όχι να αναζητούν ομήρους και ηγέτες της Χαμάς, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, χρειάζονται περισσότερα στρατεύματα για να «καθαρίσουν» τα τούνελ, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Αλληλοσυγκρουόμενοι στόχοι των Ισραηλινών

Όπως τονίζουν οι αξιωματούχοι στη Wall Street Journal,  οι πρωταρχικοί πολεμικοί στόχοι του Ισραήλ -η δολοφονία ή η σύλληψη κορυφαίων ηγετών της Χαμάς και η διάσωση των περίπου 100 εναπομεινάντων ομήρων- έρχονται μερικές φορές σε σύγκρουση μεταξύ τους.

«Το ερώτημα είναι: Υπάρχει πραγματικός τρόπος να βγάλουν τους ομήρους ζωντανούς;» είπε ανώτερος ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος. «Διαφορετικά θα ήμασταν πολύ πιο δυναμικοί στην προσέγγισή μας».

Μια επιδρομή στο κέντρο διοίκησης κάτω από το Χαν Γιουνίς που κρύβεται ο κορυφαίος ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινγουάρ και μερικοί όμηροι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους, σύμφωνα με πρώην Ισραηλινούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς αναλυτές.

Αυτό το δίλημμα όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα ισοδυναμεί με επιλογή μεταξύ της δολοφονίας του Σινγουάρ και της διαπραγμάτευσης για την απελευθέρωση ορισμένων ή όλων των υπόλοιπων ομήρων.

Την ίδια στιγμή επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη του Διεθνούς Δικαστηρίου που ζητάει από τον Ισραηλινό Στρατό να μην προχωρήσει σε περαιτέρω καταστροφές και απώλειες αμάχων.

Ίσως κανένας στρατός να μην μπορούσε να καταστρέψει ίσως το τελειότερο υπόγειο αμυντικό σύστημα στον κόσμο, αλλά, το δίχως άλλο, σήμερα μόνο οι Ισραηλινοί στρατηγοί και πολιτικοί μπορούν να «επαίρονται» ότι διέλυσαν μόλις το 20% των σηράγγων και σχεδόν τα μισά σπίτια μιας… «Άνδρου».