Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού αλλά και τη συνύπαρξη της νόσου με τη γρίπη μίλησε η καθηγήτρια πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.

«Η περίοδος των γιορτών ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Είχαμε πάρα πολλές περιπτώσεις με νόσηση covid-19 και είχαμε και μία μικρή πίεση στο σύστημα υγείας. Ευτυχώς οι Μονάδες Εντατικής θεραπείας δεν πιέστηκαν πάρα πολύ, όμως τα νοσοκομεία πιέστηκαν από την προσέλευση των ασθενών στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία με covid-19 κι αυτός ήταν ο λόγος που είπαμε να επισπεύσουμε λίγο τον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» τόνισε η ίδια, σχολιάζοντας το νέο σποτ του υπουργείου Υγείας.

«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πολύ πιο ήπια»

Όσον αφορά την εικόνα της χώρα μας, σχετικά με τα κρούσματα και τις σοβαρές νοσηλείες, φάνηκε καθησυχαστική.

«Βλέπουμε μία γρίπη που οδηγεί αρκετούς ανθρώπους στα νοσοκομεία»

«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πολύ πιο ήπια από ό,τι τον προηγούμενη μήνα. Έχουν μειωθεί πάρα πολύ και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα περιστατικά τα οποία μπαίνουν στα νοσοκομεία. Ένα ποσοστό μπαίνει ουσιαστικά γιατί πιο πολύ ανησυχεί. Δεν έχει πάρει εγκαίρως τα αντιικά φάρμακα, τα οποία ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι διαθέσιμα στη χώρα μας και πρέπει όλοι οι άνθρωποι άνω των 65, που έχουν υποκείμενα νοσήματα, να τα παίρνουν άμεσα. Το ποσοστό όμως έχει μειωθεί αρκετά. Δηλαδή εκεί που είχαμε φτάσει 1.700 νοσηλείες στη χώρα, τώρα είμαστε σε ένα επίπεδο αρκετά κάτω από τα 1.000» εξήγησε και σημείωσε ότι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουμε πολύ μικρό ποσοστό εισαγωγών.

«Δηλαδή τα κρεβάτια των εντατικών σε ότι αφορά την covid-19 είναι πολύ λίγα αυτά τα οποία είναι καλυμμένα. Έχουμε περίπου 60 – 65 διασωληνωμένους σε όλη τη χώρα» συμπλήρωσε.

«Φέτος η γρίπη έχει αρκετά βαριά περιστατικά»

Η κα Κοτανίδου έκρουσε όμως τον κώδωνα κινδύνου και για την γρίπη, τονίζοντας ότι είναι πάρα πολύ βαριά, πάρα πολύ επιθετική. «Και επειδή είμαστε σχετικά παρθένοι σε ότι αφορά τις λοιμώξεις από διάφορες άλλες ιώσεις, φέτος η γρίπη έχει και αρκετά βαριά περιστατικά. Δηλαδή βλέπουμε μία γρίπη που οδηγεί αρκετούς ανθρώπους στα νοσοκομεία» δήλωσε.