Η ανάπτυξη ειδικής ψηφιακής εφαρμογής για ανηλίκους – θύματα βίας κατά το μοντέλο του panic button σχεδιάζεται, κατά πληροφορίες, στο κυβερνητικό παρασκήνιο.

Οι πρώτες συσκέψεις έχουν ξεκινήσει για το πλαίσιο λειτουργίας της εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου, προκειμένου, κατά το μοντέλο του «κουμπιού πανικού» που λειτουργεί για γυναίκες, να υπάρχει αυτόματη ειδοποίηση των Αρχών σε περιστατικά που απαιτούν άμεση κινητοποίηση.

Προς το παρόν η χρήση του panic button μετά την αρχική πιλοτική λειτουργία του επεκτάθηκε σε όλη την επικράτεια, σε δήμους που έχουν την έδρα τους οι αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας αλλά παραμένει εργαλείο μόνο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Συζητήσεις ωστόσο τρέχουν για την προοπτική επέκτασής του ακόμα και εντός του 2024 για την προστασία παιδιών.

Κατά πληροφορίες, στις διαβουλεύσεις ζητούνται απόψεις ειδικών και όλα δείχνουν ότι η επεξεργασία από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Οικογένειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης απαιτεί χρόνο. Και αυτό γιατί, όπως λέει ενημερωμένη πηγή, καταγράφονται προβληματισμοί για τυχόν αποτελέσματα αντίθετα από τα προσδοκώμενα.

Για παράδειγμα αναζητούνται δικλίδες ασφαλείας προκειμένου το σημερινό «αθόρυβο» πλαίσιο λειτουργίας του panic button να μη μετατραπεί σε «παιχνίδι» σε χέρια ανηλίκων. Ταυτόχρονα είναι στα σκαριά άλλες κινήσεις σε ό,τι αφορά περιστατικά βίας με ανήλικα θύματα και την παραβατικότητα των ανηλίκων.

Ενδεικτικά, η χαρτογράφηση των περιοχών όπου έχουν καταγραφεί επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων αλλά και η προώθηση συνεργασίας μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων, κοινωνικών φορέων, επιστημόνων και ψυχολόγων της ΕΛ.ΑΣ.

Η εφαρμογή

Πάντως η αντίστοιχη ψηφιακή εφαρμογή για την προστασία των γυναικών από τη βία και τις κακοποιητικές συμπεριφορές εντός της οικογένειας χρησιμοποιείται ήδη με επιτυχία.

«Σπάστε τη σιωπή! Μιλήστε!». Η φράση αυτή αντηχεί τα τελευταία χρόνια ολοένα και πιο δυνατά για όλες τις γυναίκες που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας καθώς τα κρούσματα είναι συχνά, ωστόσο αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι πως αρκετές στρέφονται είτε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. είτε σε συλλόγους και καταγγέλλουν τους συντρόφους τους ζητώντας προστασία.

Ενα από τα «όπλα» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γυναίκες είναι το κουτί πανικού. Μια εφαρμογή μέσω της οποίας μπορούν να στείλουν αθόρυβα μήνυμα στην ΕΛ.ΑΣ. εφόσον θεωρήσουν ότι διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους ή τη σωματική ακεραιότητά τους.

Πρόκειται για μια ειδική εφαρμογή και σύμφωνα με σχετικά στοιχεία από τις 23 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 δικαιούχοι της εφαρμογής ήταν 3.599 γυναίκες ενώ στην εφαρμογή εγγράφηκαν 915. Επίσης το ίδιο χρονικό διάστημα εστάλησαν μέσω της εφαρμογής 187 αυτοματοποιημένα μηνύματα στην αρμόδια αστυνομική υπηρεσία.

Επίσης σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023 την ΕΛ.ΑΣ. απασχόλησαν 10.730 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με 9.139 γυναίκες θύματα.

Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάθε γυναίκα που απευθύνεται σε αστυνομική υπηρεσία ενημερώνεται για την ύπαρξη της εφαρμογής και ρωτάται αν επιθυμεί να τη λάβει και εφόσον επιθυμεί λαμβάνει την εφαρμογή αυτή.

Επίσης το 2024 επεκτείνεται το πιλοτικό πρόγραμμα και θα εφαρμόζεται στις περιοχές που εμπίπτουν στην τοπική αρμοδιότητα των γενικών αστυνομικών διευθύνσεων της Περιφέρειας Αττικής, της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και στους δήμους που έχουν την έδρα τους οι αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας.

Η εφαρμογή (app) χορηγείται από τα αστυνομικά τμήματα και τα συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της γενικής γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

H υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα είχε δηλώσει ότι: «Επεκτείνουμε την εφαρμογή του panic button για να βοηθήσουμε κι άλλες γυναίκες στη χώρα μας να νιώσουν περισσότερο ασφαλείς… Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να σπάσουμε τον κύκλο της βίας και να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα μηδενικής ανοχής στη βία, όπου κι αν αυτή εκδηλώνεται, απ’ όποιον κι αν προέρχεται».