Μπορεί στην Ελλάδα να τσακώνονται, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως, «τα βρίσκουν», ειδικά μάλιστα αν πρόκειται για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το πρωτοφανές ψήφισμα – καταπέλτη, που κατατάσσει τη χώρα μας στην ίδια λίστα με την Ουγγαρία του Όρμπαν, αναφορικά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και τις ατομικές ελευθερίες.

Ο λόγος για τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, μέλος του οποίου είναι το ΠΑΣΟΚ, και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με μέλος τον ΣΥΡΙΖΑ – προς το παρόν, τουλάχιστον – που κάνουν λόγο για «ελληνική τραγωδία», με φωτογραφίες του Έλληνα πρωθυπουργού διόλου κολακευτικές…

Στο ουδόλως τιμητικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη χώρα μας, με άλλα λόγια για την ελληνική κυβέρνηση, εκφράζονται ανησυχίες για την ελευθερία των ΜΜΕ, τη διαφθορά και τις ατομικές ελευθερίες, ζητείται να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία δημοσιογράφων και επαναλαμβάνεται η ανησυχία για τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας.

Σοσιαλδημοκράτες: Να μη γίνει η Ελλάδα Ουγγαρία

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, σημειώνει η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

Τονίζει, μάλιστα, πως «οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν απειλές, επιθέσεις – μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπουργούς – η ιδιωτική τους ζωή παραβιάζεται εν γνώσει του πρωθυπουργού και ο κατάλογος συνεχίζεται…».

«Επιπλέον, η ελληνική συντηρητική κυβέρνηση του ΕΛΚ έχει ιστορικό εσκεμμένης προσπάθειας να αποφύγει τον έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», προσθέτουν οι ευρωσοσιαλιστικές, υπενθυμίζοντας πως «τον Μάρτιο του 2023, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης και Έλληνες υπουργοί και αξιωματούχοι αρνήθηκαν να συναντηθούν με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών που βρισκόταν στην Αθήνα, για να εξετάσει την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα».

Υπογραμμίζουν, άλλωστε, πως «αυτό δεν είναι ούτε κατά διάνοια το τέλος του καταλόγου: παράνομη χρήση αστυνομικής βίας κατά διαδηλωτών, απωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, καταστολή των ΜΚΟ που εργάζονται με πρόσφυγες και αυξανόμενα περιστατικά ρατσιστικής βίας».

«Η Ελλάδα υπό τη συντηρητική ηγεσία του ΕΛΚ δεν φαίνεται καλά. Κύριε Βέμπερ, σας καλούμε ως ηγέτη του ΕΛΚ να σταματήσετε αυτά τα διπλά πρότυπα! Το κράτος δικαίου πρέπει να γίνεται σεβαστό, ανεξάρτητα από το ποιος ηγείται μιας χώρας!», σημειώνουν καταληκτικά.

Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Τα σκοτεινά ρεκόρ του Μητσοτάκη

Από την πλευρά του, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τονίζει πως «κατόπιν αιτήματος της Αριστεράς, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν για την υποχώρηση του κράτους δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «με τα χρόνια, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη έχει σημειώσει σκοτεινά ρεκόρ».

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία επικεντρώνει την κριτική της στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου, «με την πάροδο των ετών, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη έχει καταγράψει ορισμένα σκοτεινά ρεκόρ: συνεχείς απωθήσεις μεταναστών από τις ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τη συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ Frontex, οι οποίες κορυφώθηκαν με το πιο θανατηφόρο ναυάγιο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, τον Ιούνιο του 2023».

«Η Ελλάδα κατατάσσεται επί του παρόντος ως η χειρότερη χώρα της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και μόλις μία ημέρα πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητήσει την κατάσταση του κράτους δικαίου, η χώρα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός Σύρου πρόσφυγα από την ελληνική ακτοφυλακή το 2014», τονίζει.

Αναφέρεται μάλιστα στη δολοφονία Καραϊβάζ, υπογραμμίζοντας πως «η συνεχιζόμενη ατιμωρησία για τη δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ, μέρα μεσημέρι του 2021, αποτελεί μια ακόμη ανατριχιαστική απόδειξη του πόσο επικίνδυνο έγινε για τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους στην Ελλάδα. Λίγο πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, δύο άτομα συνελήφθησαν για τη δολοφονία, αλλά δεν έχει ξεκινήσει καμία δίκη».

Τέλος, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σημειώνει πως «στην έκθεσή της για το κράτος δικαίου στην ΕΕ το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι οι απειλές και οι επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων παραμένουν ένα σοβαρό ζήτημα στην Ελλάδα».