Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πραγματοποιήθηκε σήμερα (18/1) στο κέντρο της Αθήνας.

Μαθητικοί και φοιτητικοί σύλλογοι, καθώς και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στις 12:00 στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν με πορεία προς τη Βουλή, απαιτώντας να μην περάσει το σχέδιο νόμου.

«Κλειστά σχολεία ξανά και όλοι οι μαθητές στους δρόμους», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Οι φοιτητές, που συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα τις καταλήψεις στις σχολές, ζητούν αναβάθμιση των σπουδών τους, πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές και φυσικά στέκονται απέναντι στη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το συλλαλητήριο της Αθήνας

«Έχουμε κατέβει στον δρόμο για να διαδηλώσουμε ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στα σχέδια της κυβέρνησης να καταπατήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος. Έτσι θα συνεχίσουμε», τόνισε μιλώντας στο in o Αλέξανδρος Μπέτσος από τον φοιτητικό σύλλογο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή δεκάδες σχολές σε όλη την Ελλάδα, από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη, τελούν υπό κατάληψη. Στην Αθήνα οι καταλήψεις είναι πάρα πολλές, τα Ιδρύματα έχουν κλείσει, όπως και πολλά σχολεία. Οι καθηγητές βρίσκονται στο πλευρό μας. Δεν θα αφήσουμε να διαλύσουν το μέλλον και τις ζωές μας».

«Ποτέ να μην περάσει ο νόμος τους αυτός», «Θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», φωνάζουν οι φοιτητές κατευθυνόμενοι προς το Σύνταγμα.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θέλουμε οι σπουδές μας να είναι δημόσιες, δωρεάν και σύγχρονες. Δεν ανεχόμαστε τη διάλυση των πτυχίων μας και τη διάλυση των σπουδών μας, που θα φέρουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», δηλώνει στο in ο Άγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι με το νομοσχέδιο αυτό «η αδικία γίνεται νόμος». «Θα ενταθεί η κατηγοριοποίηση των αποφοίτητων των σπουδών και των πτυχίων. Θέλουμε τα πτυχία μας να έχουν αξία. Αυτός ο αγώνας θα κριθεί στους δρόμους», καταλήγει.

Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκαν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, ενώ ΟΛΜΕ και ΔΟΕ προχώρησαν σε στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί μέχρι και τις 14:00 το μεσημέρι.

«Η γνώση είναι δικαίωμα»

«Η γνώση είναι δικαίωμα και όχι ευκαιρία», υπογράμμισαν οι φοιτητές. «Δεν θα περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Στο Σύνταγμα, σε μία συμβολική κίνηση, φοιτητές και μαθητές, κρατώντας βιβλία με την ένδειξη «πωλείται», έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση πως «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται».

«Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές», έγραφε το πανό που κρατούν τα μέλη των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, στην πορεία.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε έξω από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου, στην Πατησίων, με τους εκπροσώπους φοιτητών και μαθητών να τονίζουν ότι το συλλαλητήριο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση «αυτό το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί».