Στα «κάγκελα» βρίσκονται μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι πανεπιστημίων για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θέλει να ανοίξει το δρόμο στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Οι κινητοποιήσεις τους συνεχίζονται και σήμερα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου. Ειδικότερα, πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις.

Στις 12:00 το μεσημέρι στα Προπύλαια στην Αθήνα, την ίδια ώρα στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης και στις 11:30 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα φοιτητικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μαθητές θα ενώσουν τις φωνές τους, απαιτώντας να μην περάσει το σχέδιο νόμου.

«Κλειστά σχολεία ξανά και όλοι οι μαθητές στους δρόμους», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, η οποία καλεί τους μαθητές να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.

Στάση εργασίας από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Παράλληλα, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έχουν ανακοινώση στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί μέχρι και τις 14:00 το μεσημέρι.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκφράζει εκ νέου την αντίθεσή του τόσο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια όσο και στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και καλεί όλες και όλους να συμμετέχουν μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στα Προπύλαια (και στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα).

Συνεχίζονται οι καταλήψεις στις Σχολές

Εν τω μεταξύ, για δεύτερη εβδομάδα τα πανεπιστήμια βρίσκονται υπό κατάληψη, με τους φοιτητές να απαιτούν αναβάθμιση των σπουδών τους, πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές και φυσικά στέκονται απέναντι στη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Υπό κατάληψη τελούν σήμερα, μεταξύ άλλων, η Φιλοσοφική, η Νομική, το Βιολογικό, το Μαθηματικό του ΕΚΠΑ, η Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, η Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του ΠΑΔΑ, οι Μηχανολόγοι, οι Τοπογράφοι, οι Χημικοί Μηχανικοί του ΕΜΠ, αλλά και Σχολές του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του Παντείου, του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Γεωπονικού.

Στη Θεσσαλονίκη κατάληψη πραγματοποιούν, μεταξύ άλλων, οι φοιτητές της Ιατρικής, της Ψυχολογίας, της Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, ενώ στην Πάτρα του Θεάτρου και της Αρχιτεκτονικής.

Επίσης, υπό κατάληψη τελούν το Πολυτεχνείο και Σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίθας και των Ιωαννίων.

Τα αιτήματα που θέτουν στον πολύμορφο αγώνα που κάνουν είναι: «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο! Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Οχι στην παράκαμψη του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές! Να καταργηθεί η ΕΒΕ! Οχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας – Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα, όχι διαβατήρια για ανεργία – μετανάστευση! Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για αξιοπρεπείς και ανθρώπινες σπουδές! Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων!».